Besluit van de Waalse Regering tot uitvoering van het decreet van 18 oktober 2007 betreffende de taxidiensten en de diensten voor de verhuur van voertuigen met chauffeur, de 3 juin 2009

TITEL 1. - Begripsomschrijving

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. "decreet" : het decreet van 18 oktober 2007 betreffende de taxidiensten en de diensten van verhuur van voertuigen met chauffeur;

  2. " Gewest " : het Waalse Gewest;

  3. " Regering " : de Waalse Regering;

  4. " college " : het gemeentecollege van de gemeente waar de uitbater zijn taxidienst uitbaat of voornemens is uit te baten.

  5. " raad " : de gemeenteraad van de gemeente waar de uitbater zijn taxidienst uitbaat of voornemens is uit te baten.

  6. " uitbater " : elke natuurlijke of rechtspersoon die een taxidienst, een dienst voor verhuur van voertuigen met chauffeur of een collectieve taxidienst in de zin van artikel 1 van het decreet uitbaat;

  7. " Minister " : de Minister van Vervoer;

  8. " Regeringsdiensten " : de Directie van de Waalse Overheidsdienst die voor Personenvervoer bevoegd is;

  9. " dagen " : kalenderdagen;

  10. " werkdagen " : het geheel van de kalenderdagen, met uitsluiting van de zondagen en wettelijke feestdagen. Indien de in werkdagen uitgedrukte termijn op een zaterdag verstrijkt, wordt hij tot de volgende werkdag verlengd.

    TITEL 2. - Taxidiensten

    HOOFDSTUK I. - Uitbatingsvoorwaarden

    Afdeling 1. - Bepalingen betreffende de uitbaters

    Art. 2. Niemand mag het beroep van uitbater van een taxidienst uitoefenen zonder te voldoen aan de zedelijkheids-, solvabiliteits- en kwalificatievereisten bedoeld in de artikelen 3 tot 5.

    Wanneer de uitbating door een rechtspersoon waargenomen wordt, moeten de vereisten inzake zedelijkheid en beroepskwalificatie vervuld worden door de personen belast met het dagelijks beheer onder de voorwaarden waarin het decreet voorziet.

    Art. 3. Om zijn zedelijkheid te bewijzen moet de uitbater :

  11. een uittreksel uit het strafregister (model 1) overleggen dat hoogstens drie maanden oud is;

  12. in België of in het buitenland sinds minder dan vijf jaar geen veroordeling opgelopen hebben die in kracht van gewijsde is gegaan voor één van de overtredingen vermeld in Boek II, titel III, hoofdstukken I tot V en titel IX, hoofdstukken I en II van het Strafwetboek.

    Wat betreft de veroordelingen uitgesproken door een buitenlandse rechtbank, zal rekening gehouden worden met elke veroordeling van toepassing op een feit dat, volgens de Belgische wetgeving, één van de overtredingen vormt waarop deze bepaling betrekking heeft.

    Er wordt geen rekening met de uitgewiste veroordelingen, noch met die waarvoor betrokkene eerherstel heeft gekregen.

    Art. 4. Om zijn solvabiliteit te bewijzen moet de uitbater :

  13. eigenaar zijn van de voertuigen of zich houden aan de termijnen waarin hij betalingen moet verrichten in het kader van de overeenkomsten verkoop op afbetaling, huurfinanciering of huurkoop waarvoor de uitgebate voertuigen hem ter beschikking worden gesteld. Wanneer de aanvrager nog geen voertuig bezit, dan moet hij zich rechtvaardigen met een verklaring op erewoord ter bevestiging van de toekomstige eigendom van de voertuigen of van de naleving van de betalingstermijnen;

  14. geen achterstand oplopen :

    - van meer dan zes maanden wat betreft de betalingen van heffingen of belastingen i.v.m. de uitbating van zijn dienst;

    - inzake sociale bijdragen. Wanneer de aanvrager voor het eerst een beroepsactiviteit uitoefent, dan moet hij zich rechtvaardigen met een verklaring op erewoord waaruit blijkt dat de stortingen aan de sociale verzekeringskas voor zelfstandigen of aan het Rijksinstituut voor Sociale Zekerheid regelmatig uitgevoerd zullen worden;

  15. in aanmerking komen voor een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor het bezoldigd vervoer van personen ter dekking van de schade toegebracht aan de vervoerde personen en aan derden bij het gebruik van zijn voertuig en zich houden aan de termijnen waarin hij betalingen moet verrichten in het kader van die verzekeringsovereenkomsten.

    Art. 5. Om zijn beroepskwalificatie te bewijzen, moet de uitbater houder zijn van een attest dat uitgaat van de Regeringsdiensten en waaruit blijkt dat hij daadwerkelijk deelgenomen heeft aan een opleiding i.v.m. de wettelijke en reglementaire bepalingen die voorzien in de organisatie van de taxidiensten en de diensten van verhuur van voertuigen met chauffeur.

    De uitbater die actief is op de datum van inwerkingtreding van dit besluit, is vrijgesteld van die opleiding.

    Art. 6. De uitbaters mogen chauffeurs die niet beschikken over het bekwaamheidsattest afgegeven overeenkomstig de artikelen 11 tot 14 niet in dienst nemen of laten rijden.

    Art. 7. De uitbater is verplicht het gemeentebestuur binnen acht werkdagen in kennis te stellen van elke wijziging van woonplaats, van exploitatie- of maatschappelijke zetel, alsook van elke verandering van voertuig.

    Afdeling 2. - Bepalingen betreffende de chauffeurs

    Art. 8. De chauffeurs voldoen bestendig aan de zedelijkheids- en beroepskwalificatievereisten bedoeld in de artikelen 9 tot 16.

    Art. 9. Om zijn zedelijkheid te bewijzen moet de chauffeur :

  16. een uittreksel uit het strafregister (model 1) overleggen dat hoogstens drie maanden oud is of, voor de buitenlandse staatsburgers, elk ander gelijkwaardig document of het bewijs dat ze in aanmerking komen voor het statuut van vluchteling.

    De kandidaten-vluchteling en de buitenlandse staatsburgers die sinds meer dan vijf jaar op wettelijke en onafgebroken wijze in België verblijven komen in aanmerking voor zover ze

    een uittreksel uit het Belgisch strafregister (model 1) overleggen;

  17. in België of het buitenland geen van de hiernavolgende in kracht van gewijsde gegane veroordelingen hebben opgelopen :

    1. een criminele straf, al dan niet met uitstel;

    2. een correctionele gevangenisstraf, in hoofdzaak, van meer dan zes maanden, al dan niet met uitstel;

    3. een correctionele gevangenisstraf, in hoofdzaak, van drie tot zes maanden, al dan niet met uitstel, binnen de vijf jaar die voorafgaan aan de aflevering van het bekwaamheidscertificaat of aan de nieuwe geldigverklaring ervan;

    4. meer dan drie veroordelingen, al dan niet met uitstel, voor overtredingen van het verkeersreglement in de derde of vierde graad, in het jaar dat voorafgaat aan de aflevering van het bekwaamheidscertificaat of aan de nieuwe geldigverklaring ervan;

    5. een veroordeling, al dan niet met uitstel, voor het besturen in staat van alcoholintoxicatie, onder invloed, in staat van dronkenschap of onder invloed van andere stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden in het kader van zijn beroepsactiviteit, in het jaar dat voorafgaat aan de aflevering van het bekwaamheidscertificaat of aan de nieuwe geldigverklaring ervan;

    6. correctionele of politieveroordelingen die, bij elkaar opgeteld, meer dan drie maanden gevangenisstraf in hoofdzaak bedragen, al dan niet met uitstel, binnen de drie jaar die voorafgaan aan de aflevering van het bekwaamheidscertificaat of aan de nieuwe geldigverklaring ervan.

    Er wordt geen rekening met de uitgewiste veroordelingen, noch met die waarvoor betrokkene eerherstel heeft gekregen.

    Art. 10. Om zijn beroepsbekwaamheid te bewijzen, moet de chauffeur overeenkomstig de artikelen 11 en volgende van dit besluit beschikken over het bekwaamheidscertificaat waarvan een model in bijlage 1 bij dit besluit opgenomen is.

    Art. 11. Om in het bezit te komen van zijn bekwaamheidscertificaat moet de kandidaat-chauffeur zich aanmelden bij het gemeentebestuur van de plaats waar hij zijn beroep uitoefent en de volgende documenten bij zich hebben :

  18. zijn identiteitskaart of, voor een buitenlandse staatsburger, een document met zijn identiteit, in voorkomend geval in één van de landstalen vertaald door een beëdigd vertaler;

  19. het behoorlijk gevalideerde bewijs van medische schifting of het geschiktheidsattest, afgeleverd overeenkomstig de artikelen 84 en volgende van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, behoudens indien een daarop betrekking hebbende melding op het rijbewijs van de kandidaat staat;

  20. het nationaal Belgisch rijbewijs, minstens van categorie B, of een Europees rijbewijs van gelijkwaardige categorie;

  21. voor de betrokken buitenlandse staatsburgers, de documenten waarvan het bezit vereist wordt om arbeidsprestaties in België te mogen verrichten;

  22. een afschrift van het document bedoeld in artikel 9, 1° of 3°, van dit besluit waaruit zijn zedelijkheid blijkt;

  23. desgevallend, een getuigschrift waaruit blijkt dat de kandidaat geslaagd is voor de examens in de gemeenten die er organiseren.

    Art. 12. Aan personen die, zonder houder te zijn van het bekwaamheidscertificaat, onrechtmatig het beroep van taxichauffeur hebben uitgeoefend op het grondgebied van het Gewest, zal, na vaststelling bij proces-verbaal opgesteld door een politieambtenaar of een inspecteur van de Regeringsdiensten, alle mogelijkheid geweigerd worden om dat beroep uit te oefenen gedurende een periode van zes maanden, met ingang op de datum van het proces-verbaal van vaststelling van het misdrijf.

    Art. 13. De chauffeurs moeten zich jaarlijks tussen 1 januari en 30 maart bij het gemeentebestuur aanmelden, voorzien van een uittreksel uit het strafregister (model 1) dat hoogstens drie maanden oud is, of, voor de buitenlandse staatburgers, van elk ander gelijkwaardig document, alsook van het geldig bewijs van medische schifting of het geldig geschiktheidsattest, afgeleverd overeenkomstig de artikelen 84 en volgende van ket koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, behoudens indien een daarop betrekking hebbende melding op het rijbewijs van de kandidaat staat. In dit geval moet het rijbewijs overgelegd worden.

    Bij die aanmelding kunnen de bekwaamheidscertificaten weer geldig verklaard worden. Op hun bekwaamheidscertificaat zal melding worden gemaakt van deze nieuwe geldigverklaring.

    De nieuwe geldigverklaring van het bekwaamheidscertificaat zal worden geweigerd als het bewijs van medische schifting of het geschiktheidsattest vervallen is of als uit het strafregisteruittreksel (model 1) blijkt dat wegens de sinds het laatste visum opgelopen veroordelingen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT