Decreet betreffende de taxidiensten en de diensten van verhuur van wagens met chauffeur (VERTALING)., de 18 octobre 2007

HOOFDSTUK I. - Begripsomschrijvingen.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder :

  1. taxidiensten : de diensten die met chauffeur zorgen voor het bezoldigde vervoer van personen in auto's en die aan alle volgende voorwaarden voldoen :

    - het voertuig van het type wagen, auto voor dubbel gebruik of minibus in de zin van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, is, naar constructie en uitrusting, geschikt voor het vervoer van ten hoogste negen personen - de chauffeur inbegrepen - en is daartoe bestemd;

    - het voertuig wordt ter beschikking van het publiek gesteld, hetzij op een bepaalde standplaats op de openbare weg in de zin van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, hetzij op eender welke andere plaats die niet voor het openbaar verkeer is opengesteld;

    - het voertuig en niet elk van de plaatsen ervan wordt ter beschikking gesteld;

    - de bestemming wordt door de cliënt bepaald;

  2. diensten voor de verhuur van wagens met chauffeur : de diensten voor het bezoldigd vervoer van personen in auto's die noch taxidiensten noch collectieve taxidiensten zijn en die verzorgd worden door voertuigen die, naar constructie en uitrusting, geschikt zijn voor het vervoer van ten hoogste negen personen - de chauffeur inbegrepen - en die daartoe bestemd zijn en aan één van de volgende voorwaarden voldoen :

    - de wagen wordt ter beschikking van het publiek gesteld ofwel met het oog op een ceremonie, ofwel met het oog op een minimum drie uur durende verplaatsing;

    - de wagen wordt voorbehouden voor het vervoer van klanten van een welbepaald hotel;

    - de wagen wordt ter beschikking gesteld van een welbepaalde persoon bij een contract dat betrekking heeft op een geheel van prestaties die verricht moeten worden tijdens een periode van minstens zeven opeenvolgende dagen;

  3. collectieve taxidiensten : de diensten die met chauffeur zorgen voor het bezoldigde vervoer van personen in autovoertuigen en die aan volgende voorwaarden voldoen :

    - het voertuig van het type wagen, auto voor dubbel gebruik of minibus in de zin van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, is naar bouwtype en uitrusting geschikt voor het vervoer van ten hoogste negen personen - chauffeur inbegrepen - en is daartoe bestemd;

    - het voertuig en niet elk van de plaatsen ervan wordt ter beschikking gesteld;

    - de bestemming wordt door de cliënt bepaald;

  4. vervoersdiensten van algemeen belang : de diensten die met chauffeur zorgen voor het bezoldigde vervoer van personen in autovoertuigen, die verricht worden door organismen, erkend door de Regering volgens de door haar bepaalde nadere regels, en die aan volgende voorwaarden voldoen :

    - het voertuig van het type wagen, auto voor dubbel gebruik of minibus in de zin van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, is naar bouwtype en uitrusting geschikt voor het vervoer van ten hoogste negen personen - chauffeur inbegrepen - en is daartoe bestemd;

    - het voertuig en niet elk van de plaatsen ervan wordt ter beschikking gesteld;

    - de bestemming wordt door de cliënt bepaald;

    - de prijs van de dienst is hoogstens gelijk aan de kilometervergoeding die de ambtenaren van het Waalse Gewest krijgen voor hun reiskosten of is gelijk aan een forfait dat niet meer mag bedragen dan het tarief geldend voor vervoer door taxidiensten;

  5. Regering : de Regering van het Waalse Gewest;

  6. raad : de gemeenteraad van de gemeente waar de uitbater zijn taxidienst uitbaat of voornemens is uit te baten;

  7. college : het gemeentecollege van de gemeente waar de uitbater zijn taxidienst uitbaat of voornemens is uit te baten.

    Art. 2. Dit decreet is niet van toepassing op het medisch-sanitair vervoer zoals geregeld bij het decreet van de Waalse Gewestraad van 29 april 2004 betreffende het medisch-sanitair vervoer.

    HOOFDSTUK II. - Bepalingen betreffende de taxidiensten.

    Afdeling 1. - Vergunning.

    Art. 3. Niemand mag zonder voorafgaandelijke vergunning van het college een taxidienst uitbaten met één of meer voertuigen vanop de openbare weg of elke andere plaats die niet openstaat voor openbaar verkeer, gelegen op het grondgebied van het Waalse Gewest.

    Art. 4. De voorwaarden voor de uitbating van een taxidienst worden vastgelegd door de raad, binnen de perken bepaald door de Regering.

    Onder de voorwaarden bepaald door de raad wordt de vergunning voor het uitbaten van een taxidienst door het college verstrekt.

    De raad legt het geldend tarief vast binnen de perken bepaald door de Regering. Als de uitbatingsvoorwaarden niet een welbepaald tarief opleggen, legt het college het tarief op op voorstel van de uitbater.

    Het college kan slechts één enkele vergunning per uitbater verstrekken. De vergunning vermeldt het aantal voertuigen waarvoor ze is verstrekt en of gebruik mag worden gemaakt van plaatsen op de openbare weg.

    Art. 5. De uitbatingsvergunningen worden verstrekt in functie van het openbaar nut van de dienst, binnen de perken bepaald door de Regering.

    Art. 6. De vergunning wordt verstrekt op grond van een onderzoek door het college naar de morele waarborgen, de beroepskwalificatie en de solvabiliteit van de verzoeker.

    De Regering kan de voorwaarden inzake moraliteit, beroepskwalificatie en solvabiliteit vereist van de uitbaters krachtens lid 1, evenals de voorwaarden inzake moraliteit en beroepskwalificatie vereist van de chauffeurs bepalen.

    Indien de vergunning verstrekt wordt aan een rechtspersoon, moeten de voorwaarden opgelegd aan de natuurlijke personen om houder te zijn van de vergunning verenigd zijn tijdens de gehele duur van de uitbating door het met het dagelijks bestuur belaste statutair orgaan van die rechtspersoon.

    Art. 7. De uitbatingsvergunningen worden ter goedkeuring aan de Regering voorgelegd.

    Als de Regering zich niet uitgesproken heeft binnen zestig dagen na ontvangst van de aanvraag, kan de vergunning door het college afgeleverd worden.

    Art. 8. § 1. De duur van de uitbatingsvergunning voor een taxidienst bedraagt vijf jaar. Ze kan verlengd worden voor termijnen van dezelfde duur.

    Ze kan toegekend of verlengd worden voor een termijn van minder dan vijf jaar als bijzondere omstandigheden, opgenomen in de vergunnings- of verlengingsakte, die afwijking verantwoorden.

    § 2. De verlenging van de vergunning wordt geweigerd in volgende gevallen :

  8. als de uitbater de bepalingen van dit decreet, de besluiten genomen ter uitvoering ervan of de uitbatingsvoorwaarden niet in acht genomen heeft;

  9. als de uitbater niet meer voldoet aan de voorwaarden inzake moraliteit, beroepskwalificatie of solvabiliteit;

  10. als de uitbater de wetgeving geldend in het kader van zijn beroepsactiviteit niet in acht neemt;

  11. als de uitbater het gemeentelijk reglement op de taxidiensten niet in acht neemt.

    § 3. Binnen de perken vastgelegd door de Regering legt de raad de procedure vast voor de indiening en de behandeling van de verlengingsaanvragen en de vorm van de vergunningen en de inhoud ervan.

    § 4. De verlenging van de vergunning wordt ter goedkeuring aan de Regering voorgelegd.

    Als de Regering zich niet uitgesproken heeft binnen zestig dagen na ontvangst van de aanvraag, kan de verlenging door het college afgeleverd worden.

    Art. 9. § 1. De vergunning kan slechts afgeleverd worden aan een natuurlijke- of rechtspersoon die eigenaar is van het of van de voertuigen of die erover beschikt bij een contract van verkoop op afbetaling, een financieringshuurcontract of een huurkoopcontract.

    § 2. In afwijking van § 1 kan het college de houder van een vergunning wiens voertuig tijdelijk...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT