11 FEBRUARI 2013. - Koninklijk besluit betreffende systemen die mobiele satellietdiensten leveren

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Algemeen :

Beschikking nr. 626/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 2008 inzake de selectie en machtiging van systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) leveren is op 2 juli 2008 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Zij moet gedeeltelijk door de Europese Commissie en door de lidstaten worden uitgevoerd.

Deze beschikking betreft de toewijzing aan operatoren van frequenties in de 2 GHz-band om mobiele satellietdiensten (« mobile satellite services » of afgekort « MSS ») aan te bieden. Deze beschikking is met name erop gericht bij te dragen tot de ontwikkeling van de interne markt en tot de concurrentie. Mobiele satellietdiensten vormen een platform dat het mogelijk maakt de breedband internettoegang en toegang tot multimediadiensten (telecommunicatie en omroep) te vergemakkelijken in landelijke gebieden.

Het satellietnetwerk kan worden ondersteund door complementaire grondcomponenten (« complementary ground components » of afgekort « C.G.C. ») die dezelfde frequenties gebruiken als de satellietcomponent.

De procedure voor de selectie van de operatoren is uitgevoerd door de Europese Commissie om de dienst in heel Europa aan te bieden.

Twee operatoren zijn door de Europese Commissie geselecteerd in haar Beschikking nr. 2009/449/EG van 13 mei 2009 : Solaris Mobile Limited en Inmarsat Venture Limited.

Beschikking nr. 626/2008/EG schrijft voor dat de lidstaten aan deze twee operatoren machtiging verlenen.

Artikel 22 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie (hierna « de wet ») staat het toe aan de regulator, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (hierna « het Instituut »), om dergelijke machtigingen te verlenen op verzoek van de betrokken ondernemingen.

Blijkbaar verwacht de Europese Commissie evenwel een specifieke tenuitvoerlegging van de voormelde Beschikking nr. 626/2008/EG via een aanpassing van de federale reglementering met de bedoeling de voorwaarden transparanter te maken voor de betrokken operatoren.

Dit besluit heeft daarom tot doel het deel uit te voeren van Beschikking nr. 626/2008/EG van de Europese Commissie dat betrekking heeft op de lidstaten. De bepalingen van de beschikking in verband met de selectie van de operatoren op Europese schaal zijn niet overgenomen, aangezien deze selectie al door de Europese Commissie is gemaakt.

In geval van overtreding van de bepalingen van dit besluit, kan het Instituut maatregelen nemen overeenkomstig de wet van 17 januari 2003 met betrekking tot het statuut van de regulator van de Belgische post- en telecommunicatiesector, aangezien dit besluit deel uitmaakt van de regelgeving waarvan de naleving door het Instituut wordt gecontroleerd overeenkomstig de voormelde wet.

Artikelsgewijze bespreking :

Artikel 1

Dit artikel definieert een aantal in het besluit voorkomende termen. Voor het overige gelden de definities uit artikel 2 van de wet.

Artikel 2

Dit artikel machtigt de geselecteerde operatoren om de frequenties te gebruiken die bepaald zijn bij Beschikking nr. 2009/449/EG van 13 mei 2009 voor zover zij een kennisgeving doen aan het Instituut overeenkomstig artikel 9 van de voormelde wet.

Artikel 3

Dit artikel vermeldt de dekkingsvoorwaarden waaraan de operatoren moeten voldoen en die vastgesteld zijn in Beschikking nr. 626/2008/EG.

Artikel 4

Dit artikel is bestemd om de radiocommunicatiediensten te beschermen die worden gebruikt in de banden die nabij diegene liggen die bij dit besluit worden toegestaan.

Artikel 5

De diensten die door de MSS-operatoren worden aangeboden, worden bepaald door het Instituut op basis van hun selectiedossier.

Het Instituut moet ook de verkoopskanalen van deze diensten kennen. In geval van een geschil moet het Instituut kennis kunnen nemen van de contracten.

Artikel 6

Dit artikel verplicht overeenkomstig Beschikking nr. 626/2008/EG de MSS-operatoren om jaarlijks de ontwikkeling van hun activiteiten mee te delen.

Artikel 7

Dit artikel stelt de eindtoestellen vrij van de vergunningen waarvan sprake in artikel 39 van de wet.

Artikelen 8 en 9

Deze bepalingen staan het de operatoren toe om onder bepaalde voorwaarden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT