Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de goedkeuring en subsidiëring van geïntegreerde woonprojecten voor personen met een handicap., de 17 novembre 2006

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. het geïntegreerd woonproject : een project dat wordt opgezet door voorzieningen die personen met een handicap huisvesten in individuele woningen of groepswoningen die in de gewone woonomgeving zijn geïntegreerd, hen een globale begeleiding bieden in hun woonsituatie en voor hen een aangepaste dagbesteding organiseren of hen naar een aangepaste dagbesteding toeleiden, waarbij de personen met een handicap zelf instaan voor de woon- en leefkosten;

  2. persoon met een handicap : de persoon die ten gevolge van zijn handicap beschikt over een beslissing inzake tenlasteneming van bijstand van het agentschap of van zijn rechtsvoorganger die toegang geeft tot een tehuis niet werkenden en die beantwoordt aan de profielbeschrijving vastgesteld door de Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen;

  3. agentschap : het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap;

  4. een voorziening : een door het agentschap of zijn rechtsvoorganger erkende voorziening die opvang, behandeling en begeleiding van personen met een handicap organiseert, centra of diensten voor revalidatie uitgezonderd.

    Art. 2. Het hoofd van het agentschap kan bij wijze van experiment overeenkomstig de bepalingen van dit besluit en binnen de grenzen van de op de begroting van het agentschap ingeschreven kredieten, geïntegreerde woonprojecten erkennen en subsidiëren.

    Het totaal aantal plaatsen wordt vastgesteld op 30. De minister bevoegd voor de bijstand aan personen kan dit aantal wijzigen.

    Een geïntegreerd woonproject kan eventueel worden georganiseerd door reconversie van een al georganiseerd opvangtype.

    HOOFDSTUK II. - Werking van de woonprojecten.

    Art. 3. Een geïntegreerd woonproject richt zich maximaal tot tien personen met een handicap die gehuisvest zijn in individuele woningen of kleine groepswoningen die in de gewone woonomgeving zijn geïntegreerd.

    Het hoofd van het agentschap kan een afwijking van het maximum aantal personen met een handicap, vermeld in het eerste lid, toestaan op voorwaarde dat de voorziening die het geïntegreerd woonproject opricht, die afwijking omstandig motiveert.

    Als de voorziening die het geïntegreerd woonproject exploiteert, woningen ter beschikking stelt van de personen met een handicap moeten de voorwaarden van terbeschikkingstelling vooraf aan de kandidaat-bewoners worden meegedeeld. De vergoeding die van de persoon met een handicap wordt gevraagd, mag niet hoger zijn dan het bedrag van een marktconforme huurprijs.

    Als de persoon met een handicap zelf de woning huurt, zal de voorziening het aangaan en het uitvoeren van het huurcontract begeleiden.

    Art. 4. Het geïntegreerd woonproject voorziet in een aangepaste dagbesteding voor de personen met een handicap. De voorziening die het geïntegreerde woonproject exploiteert, kan zelf zorgen voor de organisatie van de dagbesteding of kan hiervoor een beroep doen op een andere voorziening, waarmee een samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten.

    De voorziening die de dagbesteding organiseert, kan hiervoor aan de persoon met een handicap een bijdrage vragen die maximaal 7,60 euro per dag bedraagt als er een warme maaltijd wordt aangeboden of 3,60...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT