4 MAART 1999. - Decreet houdende de erkenning en de subsidiëring van de centra die instaan voor de coördinatie van de zorgverstrekking en de diensten voor thuisverpleging en de diensten voor palliatieve verzorging en nazorg (1)

De Vergadering van de Franse Gemeenschapscommissie heeft op 12 februari 1999 aangenomen en Wij, College, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Algemeen

Artikel 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 ervan.

Art. 2. Voor de toepassing van dit decreet verstaat men onder :

  1. De Adviesraad : de afdeling « Welzijnszorg en Thuisverpleging » van de Brusselse Franstalige Adviesraad voor Welszijnszorg en Gezondheid, opgericht bij decreet van 5 juni 1997 tot oprichting van de Brusselse Franstalige Adviesraad voor Welzijnszorg en Gezondheid;

  2. Het coördinatiecentrum : het centrum voor de coördinatie van de zorgenverstrekking en de diensten voor thuisverpleging dat is erkend of erkenning vraagt aan de Franse Gemeenschapscommissie;

  3. De behandelend arts : de algemeen geneeskundige en ieder andere geneesheer die de patiënt kiest.

    HOOFDSTUK II. - Centra voor de coördinatie van de zorgenverstrekking en de diensten voor thuisverpleging

    Afdeling 1. - Definitie en opdrachten

    Art. 3. Het coördinatiecentrum wil ieder persoon thuis, in alle waardigheid en met eerbied voor de vrijheid, zijn of haar ziekte of handicap laten beleven.

    Het organiseert de zorgenverstrekking en thuisverpleging. Het stelt, in overleg met de behandelend arts, de zorgenverstrekkers en diensten, de begunstigde en zijn omgeving, een steunplan op en staat in voor de regelmatige opvolging en coördinatie. Het aanvaardt de aanvragen die aan het centrum worden gericht zonder enige vorm van discriminatie.

    Art. 4. Om te worden erkend, moeten de coördinatiecentra in hoofdzaak volgende opdrachten uitvoeren :

  4. op verzoek van bejaarden, zieken of gehandicapten of hun vertegenwoordigers en in samenwerking met hun behandelend arts, zorgen voor de nodige zorgen en diensten zodat zij niet hoeven te worden opgenomen in een instelling;

  5. op verzoek van de patiënt of zijn vertegenwoordiger en in samenwerking met de behandelend arts, zorgen voor alle zorgen en diensten zodat de continuïteit van de zorgenverstrekking en de diensten alsook een algemene bewaking 24/24 u., 7/7 dagen verzekerd is zodat hospitalisatie vermeden of verkort wordt.

    Afdeling 2. - Erkenningsvoorwaarden

    Onderafdeling 1. - Algemene erkenningsvoorwaarden

    Art. 5. Het coördinatiecentrum wordt georganiseerd door een vereniging zonder winstoogmerk en staat onder meer in voor de coördinatie van de zorgenverstrekking en de thuisverpleging.

    Art. 6. Het coördinatiecentrum heeft zijn maatschappelijke zetel en oefent zijn activiteiten in hoofdzaak uit op het Brussels Hoofdstedelijk grondgebied. Zijn activiteitengebied strekt zich uit over het hele Gewest of een deel ervan.

    Art. 7. Het coördinatiecentrum valt krachtens artikel 2 van het decreet van 1 juli 1982 tot vaststelling van de criteria waarbij instellingen voor persoonsgebonden aangelegenheden in het tweetalig gewest van Brussel-Hoofdstad uitsluitend behoren tot de Franse Gemeenschap, door de interne organisatie, uitsluitend onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap.

    Art. 8. § 1. Om te worden erkend in het raam van de opdracht bedoeld in artikel 4, 1°, moet het coördinatiecentrum voor elke patiënt de volgende interventies kunnen coördineren :

    1. de volgende drie voornaamste dienstverleningen, 7 dagen op 7 :

      1. bijstand in het dagelijkse leven door een dienst die is erkend als dienst voor bijstand aan gezinnen en bejaarden;

      2. thuisverpleging;

      3. verdeling van maaltijden aan huis;

    2. en de volgende dienstverlening :

      1. sociale begeleiding door een erkende dienst;

      2. kinesitherapie;

      3. uitlenen van materiaal;

      4. logopedie;

      5. ergotherapie;

      6. podologie;

      7. bio-monitoring;

      8. psychologische bijstand

      9. tandheelkundige verzorging

      10. haartooi.

      § 2. Het coördinatiecentrum organiseert een wachtdienst waardoor de noodoproepen van de begunstigden 24 uur op 24 beantwoord kunnen worden. Het College bepaalt, na advies van de Adviesraad, de voorwaarden waaraan deze wachtdienst moet voldoen.

      § 3. Het coördinatiecentrum kan ofwel :

    3. zelf een deel of alle voormelde zorgen en diensten verstrekken, ofwel

    4. samenwerken met zorgen- of dienstenverstrekkers. Dit kunnen onafhankelijke verstrekkers zijn of zorgenverstrekkers die zijn gegroepeerd in verenigingen van zorgenverstrekkers.

      Het coördinatiecentrum sluit met de zorgen- of dienstenverstrekkers samenwerkingsakkoorden af. Om in aanmerking te kunnen komen, moeten deze akkoorden voldoen aan de voorwaarden bedoeld in artikelen 10 tot 12.

      Art. 9. § 1. Om te worden erkend voor de opdracht bedoeld in artikel 4, 2°, moet het coördinatiecentrum de voornaamste diensten bedoeld in artikel 8, § 1, 1°, organiseren en dagelijks aanpassen naargelang de intensiteit van de hulpverlening;

      § 2. Het centrum organiseert 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 een waakdienst met een continue toegang tot de patiëntendossiers en met een dringende tussenkomst binnen het uur door het verplegend personeel.

      § 3. Het College bepaalt, na advies van de Adviesraad, de voorwaarden waaraan deze zorgen en diensten en waakdiensten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de vervulling van deze opdracht.

      Onderafdeling 2. - Akkoorden met de zorgen- en dienstenverstrekkers

      Art. 10. In de overeenkomsten die worden gesloten met de onafhankelijke zorgen- en dienstenverstrekkers worden de naam, het adres en de bekwaamheden van de verstrekkers vermeld.

      De verstrekker verbindt er zich in de overeenkomst eveneens toe om de verzoeken van het coördinatiecentrum zonder enige vorm van discriminatie te aanvaarden.

      De dagen en uren tijdens dewelke de verstrekkers gewoonlijk beschikbaar zijn om de zorgen of diensten te verstrekken op verzoek van het coördinatiecentrum, worden opgenomen in een uurrooster dat bij deze overeenkomst is gevoegd en bijgewerkt wordt.

      Art. 11. De overeenkomsten die worden gesloten met de verenigingen van zorgen- en dienstenverstrekkers bevatten :

      1. de namen, het adres van de verenigingen van de verstrekkers alsook het soort zorgenverstrekking;

      2. de eventuele erkenningen van de verstrekkersverenigingen.

      De verenigingen van verstrekkers verbinden zich er toe de aanvragen van het coördinatiecentrum zonder enige vorm van discriminatie te aanvaarden.

      De dagen en uren tijdens dewelke de verstrekkers gewoonlijk beschikbaar zijn om de zorgen of diensten te verstrekken op verzoek van het coördinatiecentrum, worden opgenomen in een uurrooster dat bij deze overeenkomst is gevoegd en bijgewerkt wordt.

      Art. 12. De overeenkomsten voorzien in de wederzijdse uitwisseling van de informatie die noodzakelijk is voor de verdere tenlasteneming, alsook de wijzen van deze uitwisseling.

      Het College bepaalt, na advies van de Adviesraad, de wijzen voor de overdracht van deze informatie.

      Deze informatie moet, op verzoek van de patiënt, ook ter beschikking worden gelegd van de arts die vrij door de patiënt is gekozen en van de zorgenverstrekker die vrij door hem/haar is gekozen zonder inmenging van het coördinatiecentrum.

      Onderafdeling 3. - Personeel van het coördinatiecentrum

      Art. 13. § 1. Om zijn taken te vervullen, beschikt het coördinatiecentrum over...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT