Wet houdende het Militair Strafwetboek. (NOTA 1 : Zie de wet van 10 juli 1996 tot afschaffing van de doodstraf en tot wijziging van de criminele straffen, inzonderheid artikel 3, B.St. 01-08-1996, p. 20598-20600) (NOTA : Opgeheven bij W 1992-07-24/30, art. 28, 2°;, de 27 mai 1870

HOOFDSTUK I. - Militaire straffen.

Artikel 1. De militaire straffen zijn :

(...);

In boetstraffelijke zaken : de militaire gevangenisstraf;

In lijf- en boetstraffelijke zaken : de militaire afstraffing, de afzetting.

Art. 2. (Opgeheven)

Art. 3. (De militair die, bij toepassing van het gewoon strafwetboek, (levenslange opsluiting) of de (opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar of gedurende een langere tijd) heeft opgeloopen, zal veroordeeld worden tot de militaire vervallenverklaring; hij zal kunnen veroordeeld worden tot de militaire vervallenverklaring, zoo hij, bij toepassing van hetzelfde wetboek, een andere crimineele straf heeft opgeloopen.)

Heeft hij krachtens het Militair Strafwetboek een criminele straf opgelopen, dan zal hij slechts tot de degradatie veroordeeld worden in de gevallen bij de wet bepaald.

Art. 4. Degradatie zal ook kunnen uitgesproken worden tegen ieder militair, die uit hoofde van de wanbedrijven, voorzien bij hoofdstuk V, titel VII, boek II, bij hoofdstuk I en bij de afdelingen II en III van hoofdstuk II, titel IX, boek II van het gewoon Strafwetboek, tot meer dan drie jaar gevangenisstraf verwezen wordt.

Art. 5. De gevolgen van de degradatie zijn :

De beroving van de graad en van het recht om er de kentekenen en de uniform van te dragen;

De onbekwaamheid om in het leger te dienen, in welke hoedanigheid ook;

De beroving van het recht om enig ereteken of ander teken van eervolle onderscheiding te dragen.

Art. 5bis. De militaire degradatie kan ook worden uitgesproken ten aanzien van de militairen die met onbepaald verlof zijn.

Art. 6. De straf van afzetting is slechts op de officieren toepasselijk.

Zij heeft tot gevolg de veroordeelde te beroven van zijn graad en van het recht om er de kentekenen en de uniform van te dragen.

Art. 7. De rechtbanken zullen de straf van afzetting uitspreken :

Tegen ieder officier, krachtens het Militair Strafwetboek tot een criminele straf veroordeeld, waaraan de wet geen degradatie hecht;

Tegen ieder officier, uit hoofde van wanbedrijven veroordeeld, voorzien bij hoofdstuk V, titel VII, boek II en bij hoofdstuk I en de afdelingen II en III van het hoofdstuk II, titel IX, boek II van het gewoon Strafwetboek, indien hij uit hoofde van die wanbedrijven niet tot de degradatie werd veroordeeld.

Art. 8. De Militaire gevangenisstraf is toepasselijk op de onderofficieren, korporaals, brigadiers en soldaten.

Voor de onderofficieren, korporaals en brigadiers heeft zij de berooving van hunnen graad ten gevolge.

Art. 9. De duur der militaire gevangenisstraf bedraagt ten minste ééne maand en ten hoogste drie jaar.

De veroordeelden tot militaire gevangenisstraf moeten hunne straf ondergaan in de door de regeering aangewezen gevangenissen en zijn aan hetzelde regime onderworpen als zij die tot boetstraffelijke gevangenis verwezen zijn.

Art. 10. (Opgeheven.)

Art. 11. Wanneer verschillende met gevangenis gestrafte misdrijven samenvallen met één of meer met militaire gevangenis gestrafte misdrijven, dan wordt deze laatste straf niet uitgesproken dan als de gevangenisstraffen bijeen niet meer dan tien jaar bedragen, en, in dit geval, mag zij alleen uitgesproken worden voor den tijd om dezen termijn aan te vullen.

Art. 12. Ingeval er verschillende met militaire gevangenis gestrafte misdrijven samenvallen, worden de straffen bijeen gevoegd zonder dat zij het dubbel van het maximum der zwaarste straf mogen overtreffen.

Art. 13. De door den veroordeelde uitgedane gevangenisstraf en militaire gevangenisstraf tellen niet als diensttijd.

HOOFDSTUK Ibis. Personen onderworpen aan de militaire strafwetten.

Art. 14. De militaire strafwetten zijn van toepassing op alle personen die overeenkomstig de wet van 20 mei 1994 betreffende de aanwending van de krijgsmacht, de paraatstelling, alsook betreffende de periodes en de standen waarin de militair zich kan bevinden in werkelijke dienst of in non-activiteit zijn.

Art. 14bis. Personen tewerkgesteld in een inrichting of bij een dienst van het leger kunnen krachtens een koninklijk besluit worden onderworpen aan sommige bepalingen van de militaire strafwetten die in hun arbeidsovereenkomst zijn beschreven.

Art. 14ter. Militairen met onbepaald verlof zoals bepaald in artikel 7 van de voornoemde wet van 20 mei 1994, zijn met betrekking tot volgende misdrijven onderworpen aan de militaire strafwetten :

  1. verraad en bespieding;

  2. deelneming aan muiterij zoals bedoeld in dit Wetboek;

  3. gewelddaden en smaad ten aanzien van een overste of een schildwacht;

  4. deelneming aan desertie met samenspanning gepleegd door militairen;

  5. ontvreemding en bedrieglijke wegneming van enigerlei voorwerpen bestemd voor de dienst van het leger en behorend hetzij aan de Staat hetzij aan militairen.

    Art. 14quater. Personen die binnen het jaar volgend op het definitief verlof zoals bepaald in artikel 8 van de voornoemde wet van 20 mei 1994, tegen één van hun vroegere meerderen of enige andere meerdere wegens de dienstbetrekkingen die zij met hem hebben gehad, een misdrijf bedoeld in de artikelen 34 tot 40 en 42 of de in de artikelen 443 tot 452 van het gewoon Strafwetboek hebben gepleegd, zijn aan de militaire strafwetten onderworpen.

    In het geval bedoeld in artikel 34 wordt de veroordeelde ongeacht zijn graad gestraft overeenkomstig het tweede lid van dat artikel.

    HOOFDSTUK II. - Verraad en bespieding.

    Art. 15. Is aan verraad schuldig elk militair die een van de misdrijven pleegt, voorzien bij de artikelen 113 tot 119, 121 tot 123 en 123quater van het gewoon Wetboek van Strafrecht.

    Art. 16. De straffen gesteld bij de voormelde artikelen van dit Wetboek worden aldus vervangen :

    gevangenisstraf, door hechtenis van vijf jaar tot tien jaar of door opsluiting van vijf jaar tot tien jaar;

    hechtenis van vijf jaar tot tien jaar, door hechtenis van tien jaar tot vijftien jaar;

    opsluiting van vijf jaar tot tien jaar, door opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar;

    hechtenis van tien jaar tot vijftien jaar, door hechtenis van vijftien jaar tot twintig jaar

    opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar, door opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar;

    hechtenis van vijftien jaar tot twintig jaar, door hechtenis van twintig jaar tot dertig jaar;

    opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar, door opsluiting van twintig jaar tot dertig jaar;

    hechtenis van twintig jaar tot dertig jaar en opsluiting van twintig jaar tot dertig jaar, door levenslange opsluiting;

    de schuldige wordt bovendien veroordeeld tot militaire degradatie.

    Art. 17. Wordt als bespieder beschouwd en zal met (levenslange hechtenis) met degradatie gestraft worden, ieder militair die, in een krijgsplaats, in een krijgspost, of een militaire inrichting, in de werken, kampen, bivakken of kantonnementen van een leger, zal binnengedrongen zijn, om er zich in het belang van de vijand bescheiden of inlichtingen aan te schaffen.

    Art. 18. Wordt eveneens als bespieder beschouwd en zal met hechtenis van tien tot vijftien jaar gestraft worden, ieder persoon die, vermomd, in een van de plaatsen bij het voorgaand artikel aangeduid, zich toegang zal verschaft hebben, met het doel in voorgaand artikel aangewezen.

    Art. 18bis. De artikelen 123sexies, septies, octies en nonies van het Strafwetboek zijn toepasselijk op de misdrijven omschreven in de artikelen 17 en 18.

    HOOFDSTUK III. - Misdrijven die de krijgsplichten schenden.

    Art. 19. Zal met (levenslange hechtenis) gestraft worden, de generaal, gouverneur of bevelhebber, die met de vijand zal gecapituleerd hebben of de plaats zal hebben overgegeven, welke hem was toevertrouwd,...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT