17 JULI 2003. - Decreet met betrekking tot de steun aan het verenigingsleven op het gebied van de permanente opvoeding (1)

De Raad van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Voorwerp

Artikel 1. § 1. Dit decreet heeft tot voorwerp de ontwikkeling van het verenigingsleven op het gebied van de permanente opvoeding met het oog op de kritische analyse van de maatschappij, de stimulatie van democratische en collectieve initiatieven, de ontwikkeling van het actieve burgerschap en de uitoefening van de sociale, culturele, milieu- en economische rechten in het licht van individuele en collectieve emancipatie van de bevolking door de actieve deelname van dit doelpubliek en haar culturele uitdrukking te bevoordelen.

§ 2. Dit voorwerp wordt verzekerd door de steun aan de verenigingen die, voornamelijk bij volwassenen, de ondersteuning en de ontwikkeling tot doel hebben van :

  1. een bewustwording en kritische kennis van de realiteiten in de maatschappij;

  2. vermogen tot analyse, tot keuze, tot actie en evaluatie;

  3. gedragingen van verantwoordelijkheid en actieve deelname aan het sociale, economische, culturele en politieke leven.

    § 3. De ontwikkeling van de in dit decreet bedoelde verenigingen sluit zich aan bij een toekomstvisie van gelijkheid en sociale vooruitgang, teneinde te bouwen aan een rechtvaardige maatschappij, meer democratisch en meer solidair, die de ontmoeting tussen de culturen bevordert via de ontwikkeling van een actief en kritisch burgerschap en van de culturele democratie.

    Definities

    Art. 2. In de zin van dit decreet, wordt verstaan onder :

    - « Regering » : de Regering van de Franse gemeenschap

    - « Vereniging » : vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 met betrekking tot de verenigingen zonder winstoogmerk.

    - « Afhankelijke vereniging » : vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 met betrekking tot de verenigingen zonder winstoogmerk of de feitelijke vereniging bestaande uit een gedecentraliseerde structuur van een vereniging erkend als beweging krachtens dit decreet.

    - « Beweging » : vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 met betrekking tot de verenigingen zonder winstoogmerk en die voldoet aan de voorwaarden vastgesteld in artikel 5 van dit decreet.

    - « Publiek afkomstig uit volksmiddens » : een groep van deelnemers samengesteld uit personen, al dan niet tewerkgesteld, houders van ten hoogste een diploma van het secundair onderwijs of personen die zich in een situatie bevinden van sociale onzekerheid of grote armoede.

    - « Raad » : de Hoge Raad van permanente opvoeding zoals de taken en de samenstelling worden gedefinieerd in dit decreet.

    HOOFDSTUK II. - Over de erkenning

    Sectie I. - De werkingsassen

    Art. 3. De verenigingen die het voorwerp kunnen uitmaken van een erkenning door de Franse gemeenschap in het kader van dit decreet dienen acties uit te werken die aansluiten bij minstens één van de volgende assen :

    1. Deelname aan de burgerlijke opvoeding en opleiding, hierna genaamd « as 1 »

      Acties die ondernomen worden en opvoedings- en/of opleidingsprogramma's, ontworpen en georganiseerd door de vereniging overeenkomstig de definitie van artikel 1, uitgewerkt met de leden van de vereniging en de deelnemers, teneinde de uitoefening van het actieve en participatieve burgerschap mogelijk te maken in het licht van emancipatie, gelijkheid van rechten, sociale vooruitgang, evolutie van de gedragingen en mentaliteiten, integratie en verantwoordelijkheid.

      De verenigingen die tot deze as behoren, verwezenlijken hun activiteiten meer bepaald met het publiek afkomstig uit volksmiddens in de zin van dit decreet.

      De ontwerpen, acties en programma's die geleid worden in het kader van deze as maken het voorwerp uit van een uitgebreide voorlichting bij het doelpubliek.

      De acties die voldoen aan de bepalingen van deze as worden uitgewerkt :

      1. hetzij over het geheel van het territorium van het Franstalige Gewest en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

      2. hetzij minstens over het geheel van het territorium van een provincie of over een territorium dat een aantal inwoners telt gelijk aan het aantal vastgesteld door de Regering na advies van de Raad;

      3. hetzij minstens over het geheel van het territorium van een gemeente, een dorp, een wijk, of een gehucht.

      De Regering stelt, na advies van de Raad, de voorwaarden vast die de vereniging moet naleven om haar acties te doen erkennen binnen het kader van deze as. Deze voorwaarden hebben betrekking op een minimum aantal thema's die door de vereniging worden uitgewerkt, evenals een minimum aantal uren van activiteit.

    2. Vorming van animatoren, van opleiders en van verenigingsactoren, hierna genaamd « as 2 »

      Vormingsprogramma's voor animatoren, opleiders en verenigingsactoren, eenmalig of terugkerend, cyclussen of stages, uitgewerkt en georganiseerd of verwezenlijkt hetzij op eigen initiatief hetzij op vraag van de verenigingswereld, al dan niet erkend in het kader van dit decreet, in het licht van de definitie in artikel 1.

      De opleidingen die ontworpen en georganiseerd of verwezenlijkt worden op vraag van de verenigingswereld maken het voorwerp uit van overeenkomsten tussen de verenigingen.

      De opleidingen die ontworpen en georganiseerd of verwezenlijkt worden op eigen initiatief, worden onderworpen aan een uitgebreide doorlichting van hun mogelijkheden.

      De acties die beantwoorden aan de bepalingen van deze as worden uitgevoerd, minstens, over het geheel van het territorium van een provincie of over een territorium dat een aantal inwoners telt gelijk aan het aantal dat vastgesteld wordt door de Regering na advies van de Raad.

      De Regering stelt, na advies van de Raad, de voorwaarden vast die de vereniging moet naleven om haar acties te doen erkennen in het kader van deze as. Deze voorwaarden hebben betrekking op het minimum aantal uren van opleiding die uitgevoerd worden per deelnemer.

    3. Producties van diensten of analyses en studies, hierna genaamd « as 3 »

    4. Producties van diensten, documentatie, waaronder de terbeschikkingstelling ervan, pedagogisch en/of cultureel materieel.

    5. Producties van kritische analyses, onderzoek en studie over deze maatschappelijke thema's.

      Deze producties worden ontworpen en verwezenlijkt hetzij op eigen initiatief, hetzij op vraag van de verenigingswereld, al dan niet erkend krachtens dit decreet, in het licht van de definitie in artikel 1.

      De producties ontworpen en verwezenlijkt op vraag van de verenigingswereld maken het voorwerp uit van overeenkomsten tussen verenigingen.

      De producties ontworpen en verwezenlijkt op eigen initiatief maken het voorwerp uit van een uitgebreide voorlichting bij het betrokken publiek, de verenigingen, de media en/of het grote publiek.

      De acties die beantwoorden aan de bepalingen van deze as dienen te worden uitgevoerd minstens op het territorium van het geheel van een provincie of op een territorium dat een aantal inwoners telt gelijk aan het aantal vastgesteld door de Regering na advies van de Raad.

      De Regering stelt, na advies van de Raad, de voorwaarden vast die de vereniging moet naleven om haar acties te doen erkennen in het kader van beide luiken van deze as. Deze voorwaarden hebben betrekking op het minimum aantal producties of analyses en studies die verwezenlijkt worden door de vereniging.

    6. Bewustmaking en Inlichting, hierna genaamd « as 4 »

      De organisatie van informatie- en communicatiecampagnes met betrekking tot de bewustmaking van het grote publiek, in het licht van de definitie in artikel 1, met als doelstelling de gedragingen en de mentaliteit voor de culturele belangen, het burgerschap en de democratie te doen evolueren.

      De vereniging verzekert de opvolging van de campagnes die zij openbaar maakt, en maakt deze met name over aan de wereld van verenigingen, opleidingen en politiek.

      De acties die voldoen aan de bepalingen van deze as doen zich voor over het geheel van het territorium van het Franstalige gewest en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

      De Regering stelt, na advies van de Raad, de voorwaarden vast die de vereniging moet naleven om haar acties te doen erkennen in het kader van deze as. Deze voorwaarden hebben betrekking op het minimum aantal bewustmakings- en inlichtingcampagnes uitgevoerd door de vereniging.

      Art. 4. Een vereniging kan erkend worden binnen een van de assen voorzien bij artikel 3 of binnen twee assen voorzien in deze bepaling.

      Art. 5. § 1. De verenigingen kunnen een specifieke erkenning vragen als « bewegingen » indien ze voldoen aan het geheel van de volgende voorwaarden :

      - acties voorleggen die minstens drie assen dekken van het artikel 3, waarvan as 1 verplicht is;

      - hun actieveld uitbreiden tot het geheel van het territorium van het Franstalige gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

      - minstens drie afhankelijke verenigingen samenbrengen waarvan het verschillend actieveld overeenstemt met minstens het territorium van een provincie of het territorium dat een aantal inwoners telt gelijk aan het aantal vastgesteld door de Regering na advies van de Raad;

      - buurtacties uitwerken op lokaal en/of gemeentelijk vlak;

      - acties uitwerken die een actieve deelname verzekeren van het doelpubliek;

      - acties uitwerken met name bestemd voor het publiek afkomstig uit volksmiddens, in de zin van dit decreet.

      § 2. De erkenning die de Regering toekent aan de beweging die onder het toepassingsveld valt van § 1, dekt ook de afhankelijke verenigingen die zij overkoepelt. De aangesloten verenigingen kunnen enkel erkend worden krachtens artikel 4.

      § 3. Na voorstel en advies van de Raad, bepaalt de Regering de wijzen van betrekkingen tussen de beweging en de verenigingen die zij overkoepelt, te weten het minimum volume aan activiteit vereist voor de aangesloten verenigingen en de wijzen van overdracht van de activiteitsverslagen.

      § 4. De Regering bepaalt, na advies van de Raad, de voorwaarden die de vereniging moet naleven om haar acties te doen erkennen in het kader van de assen voorzien bij...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT