Statuten HR Rail, NV van publiek recht, de 16 décembre 2013

HOOFDSTUK I. - Naam - zetel - doel - duur

Artikel 1. Rechtsvorm, naam

De vennootschap is een naamloze vennootschap van publiek recht, beheerst door de bepalingen van titel II, hoofdstuk II van de wet van 23 juli 1926 betreffende de NMBS en het personeel van de Belgische Spoorwegen.

De vennootschap draagt de naam "HR Rail".

HR Rail is onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op de naamloze vennootschappen, in zoverre hiervan niet uitdrukkelijk door of krachtens voornoemde wet van 23 juli 1926 of een andere bijzondere wet wordt afgeweken.

Art. 2. Zetel

De zetel van HR Rail is gevestigd te Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel.

Deze mag worden overgebracht naar iedere andere plaats binnen één van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bij beslissing van de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan één of meerdere administratieve zetels, uitbatingzetels, bijkantoren, vertegenwoordigingen of agentschappen in België of in het buitenland vestigen.

Art. 3. Doel.

§ 1. HR Rail heeft tot doel :

  1. de selectie en de aanwerving van het statutair en het niet statutair personeel dat nodig is voor de verwezenlijking van de opdrachten van Infrabel en NMBS, de terbeschikkingstelling aan Infrabel en NMBS van dat personeel en het optreden als juridisch werkgever met betrekking tot dat personeel;

  2. het beheer van personeelszaken, waaronder het bepalen en opvolgen van het HR-beleid, de HR-uitvoering, het HR-beheer en de HR-expertise worden omvat, zoals omschreven en binnen de afbakening van bevoegdheden en verantwoordelijkheden, uiteengezet door hoofdstuk III, afdeling 5, van de wet van 23 juli 1926 betreffende de NMBS en het personeel van de Belgische Spoorwegen, en dit ten dienste van Infrabel, de NMBS en HR Rail;

  3. het organiseren en beheren van de sociale dialoog op het niveau van Infrabel, de NMBS en HR Rail;

  4. het voorzien in een externe dienst in de zin van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, en dit ten dienste van Infrabel, de NMBS en HR Rail;

  5. het beheer van de statutaire pensioenen op grond van artikel 159 van de programmawet van 27 december 2005 en in overeenstemming met het koninklijk besluit van 28 december 2005 betreffende de overname van de pensioenverplichtingen van de NMBS Holding door de Belgische Staat, bekrachtigd door de programmawet van 20 juli 2006 en met de uitvoeringsbesluiten;

  6. de selectie en de aanwerving en terbeschikkingstelling van statutair personeel dat nodig is voor de uitvoering van hun opdrachten aan vennootschappen, verenigingen en instellingen van publiek of privaat recht waarmee Infrabel, de NMBS en/of HR Rail een deelnemingsverhouding hebben;

  7. de andere opdrachten waarmee zij belast is door of krachtens de wet.

§ 2. HR Rail kan de taken bedoeld onder § 1, 2° en 4° ook uitvoeren ten dienste van vennootschappen, verenigingen en instellingen van publiek of privaat recht waarmee Infrabel, de NMBS en/of HR Rail een deelnemingsverhouding hebben en, in de mate dat deze taken bijkomstig zijn aan de taken ten dienste van de NMBS, Infrabel en/of HR Rail bedoeld in paragraaf 1, ten dienste van derden.

§ 3. De taak bedoeld onder § 1, 3° vormt de opdracht van openbare dienst van HR Rail.

§ 4. HR Rail mag in België en in het buitenland alle handelingen stellen en verrichtingen doen die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van haar doel, met inbegrip van het nemen of aanhouden van rechtstreekse of onrechtstreekse belangen in vennootschappen, verenigingen en instellingen van publiek of privaat recht waarvan het doel verenigbaar is met haar doel.

Art. 4. Duur

HR Rail is opgericht voor onbepaalde duur.

HOOFDSTUK II. - Kapitaal, aandelen

Art. 5. Maatschappelijk kapitaal

Het maatschappelijk kapitaal bedraagt eenenzestigduizend vijfhonderd euro (61.500,00 EUR) en is samengesteld uit honderd (100) aandelen, zonder vermelding van nominale waarde, waarvan :

  1. minstens twee (2) aandelen gehouden worden door of voor rekening van de Staat;

  2. de overige aandelen in gelijke helften worden gehouden door Infrabel en de NMBS.

    Art. 6. Kapitaalverhoging

    § 1. Het maatschappelijk kapitaal kan worden verhoogd bij beslissing van de algemene vergadering genomen op de wijze vereist voor de wijziging van de statuten.

    § 2. Elke uitgifte van nieuwe aandelen is onderworpen aan de voorafgaandelijke goedkeuring van de Koning, bij een besluit vastgesteld na beraadslaging in de Ministerraad.

    Art. 7. Volstorting

    De stortingen uit te voeren op aandelen die bij inschrijving niet werden volgestort, worden zo nodig opgevraagd door de raad van bestuur.

    Indien de raad het nuttig of nodig acht om stortingen op te vragen, bepaalt hij het bedrag en de datum ervan en stelt de aandeelhouders ervan in kennis per aangetekende brief die hen wordt toegestuurd ten minste drie maanden vóór de datum vastgesteld voor de storting.

    Deze kennisgeving geldt als ingebrekestelling. Bij gebrek aan storting tegen de vastgestelde datum is van rechtswege interest verschuldigd tegen de geldende wettelijke interestvoet, te rekenen vanaf de vastgestelde datum. Zolang de volstorting niet is gebeurd, wordt de uitoefening van de rechten verbonden aan de betreffende aandelen geschorst.

    Art. 8. Aandelen

    § 1. Alle aandelen zijn en blijven op naam. Zij mogen niet in gedematerialiseerde aandelen worden omgezet.

    § 2. De eigendom van de aandelen blijkt uit de inschrijving in het register van aandelen op naam.

    Aan de houders van aandelen op naam worden certificaten afgegeven die de inschrijving vaststellen. De overdracht van aandelen op naam zal slechts effect ressorteren na inschrijving in het register van aandelen op naam van de verklaring van overdracht, gedateerd en getekend door de overdrager en de overnemer of hun vertegenwoordigers, of na het vervullen van de formaliteiten door de wet vereist voor de overdracht van schuldvorderingen.

    Art. 9. Deelneming van de overheid, van Infrabel en van de NMBS

    § 1. Geen enkele verrichting kan tot gevolg hebben dat het aantal aandelen gehouden door of voor rekening van de Staat in het maatschappelijk kapitaal van HR Rail daalt beneden twee procent van de aandelen in het maatschappelijk kapitaal van HR Rail, noch dat de overige aandelen in het maatschappelijk kapitaal van HR Rail niet meer in gelijke delen door Infrabel en NMBS worden gehouden.

    § 2. Op nieuwe aandelen kan niet worden ingeschreven indien ingevolge dergelijke inschrijving niet meer is voldaan aan de vereisten van paragraaf 1.

    § 3. Elke overdracht van aandelen als gevolg waarvan niet meer wordt voldaan aan de vereisten van paragraaf 1, is van rechtswege nietig indien, binnen een termijn van drie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT