Stagereglement van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars., de 3 juin 2007

HOOFDSTUK I. - Definities en toepassingsgebied.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement moet worden verstaan onder :

  1. de wet : de kaderwet van 1 maart 1976 tot reglementering van de bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van de dienstverlenende intellectuele beroepen, gewijzigd bij de wetten van 15 juli 1985, 30 december 1992, 10 februari 1998, 26 juni 2000, 24 december 2002 en 20 juli 2006;

  2. het koninklijk besluit : het koninklijk besluit van 6 september 1993 tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 2 mei 1996 en 27 april 2004;

  3. het Instituut : het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, opgericht bij artikel 1 van het koninklijk besluit;

  4. de Raad : de Nationale Raad van het Instituut, bedoeld in artikel 6 van de wet;

  5. de Kamer : de Uitvoerende Kamer van het Instituut, bedoeld in artikel 6 van de wet;

    Art. 1. Dit reglement is van toepassing op de stagiairs-vastgoedmakelaars en op elke persoon die een aanvraag tot opname op de lijst van stagiairs indient bij de voorzitter van de Kamer.

    Het is eveneens van toepassing op de stagemeesters en op de kandidaat-stagemeesters alsook op de kandidaat-vastgoedmakelaars die ertoe gehouden zijn een aanpassingsstage te lopen of een bekwaamheidsproef af te leggen overeenkomstig artikel 6 van het koninklijk besluit.

    HOOFDSTUK II. - De stage in het algemeen.

    Art. 2. De stage heeft tot doel de stagiair-vastgoedmakelaar voor te bereiden op zijn inschrijving op het tableau van vastgoedmakelaarbeoefenaars door hem op te leiden in de beroepspraktijk en de plichtenleer.

    Zij wordt verricht met de bijstand van een stagemeester.

    HOOFDSTUK III. - De aanvraag tot inschrijving op de lijst van de stagiairs.

    Art. 3. Tot staving van zijn aanvraag tot inschrijving op de lijst van de stagiairs die bij de Kamer wordt ingediend, voegt de kandidaat-stagiair bij zijn dossier de volgende documenten :

  6. een uittreksel van het centraal strafregister, dat niet ouder is dan drie maanden;

  7. een kopie van een diploma, bedoeld in artikel 5 van het koninklijk besluit of van documenten die een beroepservaring als vastgoedmakelaar in de zin van artikel 17, § 7 of § 8, van de wet bewijzen;

  8. drie naar behoren ingevulde en ondertekende exemplaren van de stageovereenkomst die werd gesloten tussen de kandidaat-stagiair en een stagemeester die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden, bepaald in hoofdstuk VII van dit reglement;

  9. een bewijs van aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen of bij de Nationale Hulpkas voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen;

  10. het bewijs van betaling van de eventuele kosten voor de behandeling van de administratieve dossiers, voorzien in artikel 6, § 4, 3° van de wet.

    Art. 4. Op diens met redenen omkleed verzoek helpt de Kamer eventueel de kandidaat-stagiair of de stagiair om een stagemeester te zoeken.

    De betrokkene voegt bij zijn verzoek om bijstand een dossier met bewijsstukken waaruit blijkt dat hij een stagemeester heeft gezocht.

    HOOFDSTUK IV. - Betreffende de stageovereenkomst.

    Art. 5. § 1. De kandidaat-stagiair en de stagemeester sluiten schriftelijk een stageovereenkomst af voor de duur van de stage, waarvan de modaliteiten door hen vrij worden bepaald, met inachtneming van de onafhankelijkheid van de partijen.

    De overeenkomst mag geen arbeidsovereenkomst zijn.

    § 2. de stagiairs-vastgoedmakelaars mogen geen arbeidsovereenkomst afgesloten hebben met hun stagemeester, noch met een rechtspersoon waarbinnen de stagemeester zijn activiteiten uitoefent.

    § 3. De stageovereenkomst omvat onder meer :

  11. de verbintenis van de partijen zich te schikken naar het stagereglement en naar de onderrichtingen en richtlijnen die door het Instituut worden gegeven;

  12. de verbintenis van de partijen hun respectieve verplichtingen loyaal na te komen, het beroepsgeheim in acht te nemen en geen afbreuk te doen aan de beroepsmatige belangen van de andere partij.

    Zij verbinden zich ertoe het cliënteel van de andere partij niet te benaderen en geen lopende dossiers van het cliënteel van de andere partij over te nemen zonder de schriftelijke en voorafgaande toestemming van laatstgenoemde en dit zowel tijdens de stage als gedurende de twee jaar na het einde van deze overeenkomst;

  13. de manier waarop de stagiair wordt vergoed voor de prestaties die hij levert voor zijn stagemeester.

    § 4. De stageovereenkomst mag ondertekend worden in naam van een vennootschap, op voorwaarde dat deze onder haar gemachtigden de natuurlijke persoon aanwijst die daadwerkelijk verantwoordelijk zal zijn voor de stageleiding en die voldoet aan de voorwaarden van artikel 16 van dit reglement.

    Een kopie van de gecoördineerde statuten van de vennootschap moet bij de stageovereenkomst worden gevoegd.

    Art. 6. De stageovereenkomst heeft uitwerking vanaf de inschrijving van de kandidaat-stagiair op de lijst van de stagiairs.

    Een exemplaar daarvan wordt naar de stagiair alsook naar de stagemeester gezonden, terwijl het derde exemplaar bij het dossier van de stagiair wordt gevoegd.

    Het vorige lid is eveneens van toepassing in geval van wijziging van de overeenkomst of van vervanging ervan door een nieuwe overeenkomst.

    Art. 7. § 1. De overeenkomst kan door elk van de partijen vervroegd worden beëindigd met inachtneming van een opzeggingstermijn van een maand, waarbij de partij die de overeenkomst opzegt ertoe gehouden is de andere partij alsook de Kamer daarvan onverwijld per aangetekende brief in kennis te stellen.

    Ingeval de overeenkomst in onderlinge overeenstemming wordt verbroken, moet de Kamer daarvan door de meest gerede partij per aangetekende brief in kennis worden gesteld, die bij haar zending een exemplaar moet voegen van de door de partijen ondertekende opzegging.

    Elk van de partijen is ertoe gehouden ervoor te zorgen dat de ongemakken, die zouden voortvloeien uit de opzegging van de overeenkomst, worden beperkt.

    § 2. Eenmaal de stagemeester niet meer voorkomt op de lijst van stagemeesters is de stageovereenkomst van rechtswege ontbonden te rekenen van de dag waarop de stagiair hiervan door de Kamer per aangetekende brief in kennis wordt gesteld.

    § 3. Eenmaal de stagiair geen lid meer is van het Instituut, hetzij omwille van zijn weglating van de lijst van stagiairs, hetzij omwille van een tuchtrechterlijke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT