26 SEPTEMBER 2013. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de uitvoering van de stadsvernieuwingsopdrachten van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering,

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20 en artikel 69;

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, artikel 36, § 1, 1e lid;

Gelet op de ordonnantie van 20 mei 1999 betreffende de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, artikel 20, § 2, 1°, 2° en § 3;

Overwegende de ordonnantie van 17 juli 2003 houdende de Brusselse Huisvestingscode en de daarbij horende wijzigende ordonnanties;

Gelet op de beslissing genomen op 25 november 2011 door de raad van bestuur van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot goedkeuring van het voorstel tot wijziging van het besluit van 1 juni 2006 door de goedkeuring van een nieuw besluit;

Overwegende het Koninklijk Besluit van 29 juni 2003 waarbij de GOMB gemachtigd wordt toegang te hebben tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen en het identificatienummer ervan te gebruiken;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 12 januari 1973;

Gelet op de beslissing van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 19 juli 2012;

Gelet op artikel 21 van de ordonnantie houdende het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening;

Gelet op het gunstige advies van de Inspectie van Financiën van 2 juli 2012.;

Gelet op het akkoord van de minister van Begroting van 24 juli 2012;

Gelet op het advies van de Adviesraad voor Huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 29 september 2012;

Gelet op het advies van de Raad van State gegeven op 08 april 2013, in toepassing van artikel 84, 1e lid, 2°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voorstel van de minister van Leefmilieu,

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen

Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. GOMB : de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  2. Regering : de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

  3. Minister : de minister bevoegd voor stadsvernieuwing.

  4. Ordonnantie : de ordonnantie van 20 mei 1999 betreffende de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  5. Raad van bestuur : de raad van bestuur van de GOMB.

  6. Samenwonende : in de zin van dit besluit, iedere persoon die zonder gehuwd te zijn wettelijk of feitelijk samenwoont met een of meerdere personen, met uitzondering van de kinderen die deze persoon ten laste heeft, die vermeld worden op hetzelfde attest van gezinssamenstelling uitgereikt door het gemeentebestuur van zijn verblijfplaats.

  7. Middelgrote woning : woning die wordt verhuurd, vervreemd of verkocht aan een gezin waarvan het totale inkomen niet meer bedraagt dan een welbepaald bedrag dat door de Regering wordt vastgesteld.

    Deze woning wordt geproduceerd met de subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in uitvoering van de opdrachten opgelegd in artikel 5 van de ordonnantie. Deze woningen worden geproduceerd door de GOMB of door derden waarmee zij een contract aangaat, overeenkomstig de ordonnantie van 20 mei 1999, in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid zoals gedefinieerd in artikel 3bis van de ordonnantie houdende de Brusselse Huisvestingscode.

  8. Verkoopprijs : de verkoopprijs exclusief btw, exclusief eventuele registratierechten en exclusief aktekosten. In geval van erfpacht of opstal is de grondwaarde niet begrepen in de verkoopprijs.

  9. Bewoonbare oppervlakte :

    - voor de delen van de woning met een horizontaal plafond wordt de bewoonbare oppervlakte berekend tussen het buitenvlak van de gevelmuren en de as van de mandelige muren, met inbegrip van ( de mandelige muren tussen de gemeenschappelijke en de privatieve delen, technische kokers en schachten;

    - voor de delen van de woning onder een schuin plafond bestaat de in aanmerking genomen oppervlakte uit het deel waar de hoogte tussen de afgewerkte vloer en de binnenbekleding van het dak groter is dan 1,20 m voor daken met een helling van minimaal 45° of groter dan 1,50 m voor daken met een helling van minder dan 45°.

  10. Grondweerslag : de verhouding tussen de grondwaarde en het aantal m² bovengrondse constructies.

  11. Referentiejaar :

    - het op twee na laatste jaar voorafgaand aan de datum van ondertekening van de verkoopovereenkomst of de woonovereenkomst, wanneer de ondertekening plaatsvindt tijdens de eerste zes maanden van het burgerlijk jaar;

    - het voorlaatste jaar voorafgaand aan de datum van ondertekening van de verkoopovereenkomst of de woonovereenkomst, wanneer de ondertekening plaatsvindt tijdens de laatste zes maanden van het burgerlijk jaar.

  12. Commercialisering : de commercialisering van een woonproject van de GOMB of een fase van een project begint op de eerste verkoopdag die gewijd is aan het project of een fase ervan, dit wil zeggen de eerste dag waarop de kandidaat-kopers worden uitgenodigd om een koopverbintenis voor een woning van het project of van een fase van een project te ondertekenen.

  13. Aktekosten : voor de berekening van de toegelaten wederverkoopprijs of woonvergoeding worden de kosten in aanmerking genomen van de aankoopakte, de basisakte en de eventuele verdelings- of verkavelingsakte, met uitzondering van de kosten voor akten van hypothecaire aard.

  14. Financieel plan : instrument met de ontvangsten en uitgaven van een project, op basis van vaste en variabele gegevens, met als doel te bepalen welke subsidie er vereist is voor de realisatie van de middelgrote woningen van het project. In het financieel plan zijn ook de ontvangsten en uitgaven opgenomen met betrekking tot de parkeerplaatsen die worden toegewezen aan die woningen.

  15. Persoon met een handicap : een persoon wiens handicap erkend is door een federale, gewestelijke of gemeenschapsoverheid.

  16. Openbaar vastgoedbeheerder : een gemeente, OCMW, autonome gemeentelijke regie, de Grondregie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, een openbare vastgoedmaatschappij, het Woningfonds van de Gezinnen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Opdrachten. - Doelstellingen. - Toepassingsgebied

    Art. 2. De GOMB vervult de opdrachten die haar zijn toegewezen door artikel 5 van de ordonnantie.

    Ze vervult haar opdrachten prioritair in de ruimte voor versterkte ontwikkeling van de huisvesting en de renovatie, in het stadsvernieuwingsgebied, binnen de perimeter van de prioritaire interventiegebieden, de gebieden van gewestelijk belang, de hefboomgebieden en de duurzame wijkcontracten, evenals, geval per geval, in de gebieden die door de Regering als strategisch worden beschouwd.

    Om de sociale gemengdheid of het financiële evenwicht van de operaties te garanderen, kunnen de projecten voor de productie van woningen die zijn vastgelegd in het meerjareninvesteringsplan ook het tot stand brengen van sociale woningen of eventueel vrije woningen omvatten.

    Deze projecten kunnen gebouwen met een ambachtelijke, commerciële, gemeenschaps- of dienstverlenende functie omvatten, die nodig geworden zijn door de stijging van het aantal woningen in de betrokken perimeter. De Regering kan de realisatie van die gebouwen opleggen.

    Dit besluit is van toepassing ongeacht of de middelgrote woningen worden gebouwd door de GOMB als opdrachtgever of door een derde, onder meer in het kader van een promotieopdracht of iedere andere vorm van partnerschap of vereniging.

    HOOFDSTUK II. - Bepaling van de verkoopprijs van de middelgrote woningen en van de prijs van de eventuele zakelijke rechten

    Art. 3. § 1. De minister bevoegd voor stadsvernieuwing legt voor ieder project de verkoopprijs van iedere middelgrote woning vast op voorstel van de raad van bestuur, met toepassing van de volgende criteria :

    1. per project mag de gemiddelde verkoopprijs per bewoonbare m² van de middelgrote woningen niet hoger zijn dan 1.500 euro, te indexeren op basis van het indexcijfer van de consumptieprijzen van december 2012. Deze gemiddelde prijs wordt verkregen door de som van de voorgestelde verkoopprijzen van alle middelgrote wooneenheden te delen door de som van de bewoonbare...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT