Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de maatregelen inzake medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in de sporttak motorrijden - discipline motorcross., de 8 septembre 2006

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.

Artikel 1. Overeenkomstig de bepaling van artikel 3, 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2006 houdende algemene bepalingen inzake medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in bepaalde sporttakken, zijn de hierna bepaalde maatregelen van toepassing op de organisatie van motorcrossproeven, motorcrosswedstrijden, opleidingen en motorcrosssportmanifestaties waaraan minderjarigen deelnemen in de sporttak motorrijden - discipline motorcross.

Art. 2. In dit besluit wordt verstaan onder :

  1. motorcross : de discipline van het motorrijden waarbij wordt gereden op geaccidenteerd terrein met twee-, drie- of vierwielige motoren of bromfietsen;

  2. piloot : de minderjarige sportbeoefenaar die de discipline motorcross beoefent;

  3. de Vlaamse minister : de Vlaamse minister, bevoegd voor de medisch verantwoorde sportbeoefening.

    HOOFDSTUK II. - Maatregelen met betrekking tot de minimumleeftijden en de indeling in categorien.

    Art. 3. 1. De volgende minimumleeftijden zijn van toepassing volgens de hierna bepaalde indeling in categorien en specificaties :

  4. piloten (jongens en meisjes) op twee- en driewielige motoren of bromfietsen

    naam categorie leeftijd cilinder- wielmaten

    inhoud voor/achter

    - - - -

    opleidingen automaten vanaf 6 j. 50 - 60 cc

    50 - 60 cc

    65 cc vanaf 6 j. tot 65 cc

    versnellingen

    85 cc vanaf 9 j. 85 tot 125 cc

    proeven klasse 65 cc van 8 t/m 11 j. tot 85 cc 14 inch 12

    klasse 85 cc van 8 t/m 11 j. tot 85 cc 17 inch 14

    wedstrijden junioren van 12 t/m 14 j. tot 85 cc 17 inch 14

    senioren van 12 t/m 14 j. tot 125 cc 21 inch 19

    aspiranten van 13 t/m 14 j. tot 125 cc 21 inch 19

    beloften vanaf 14 j. 125 cc of 21 inch 19

    250 cc 4T

    alle categorieen vanaf 15 j. divers

    sportmani- alle categorieen vanaf 15 j. divers

    festaties

    Beloften die de leeftijd van vijftien jaar nog niet bereikt hebben, moeten eerst een opleiding volgen voor de sportpas geldig is;

  5. piloten (jongens en meisjes) op vierwielige motoren of bromfietsen

    naam categorie leeftijd cilinderinhoud

    - - -

    opleidingen quads 50 - 85 cc vanaf 6 j. 50 - 85 cc

    proeven nieuwelingen quads van 8 t/m 11 j. 50 - 85 cc

    wedstrijden junioren quads van 12 t/m 14 j. tot 85 cc

    senioren quads van 12 t/m 14 j. tot 125 cc 2-takt

    standaard

    tot 250 cc 4-takt

    standaard

    alle categorieen vanaf 15 j. vanaf 125 cc

    sportmanifestaties alle categorieen vanaf 15 j. vanaf 125 cc

    2. Voor de toepassing van de minimumleeftijd geldt de verjaardag van de piloot. Piloten die de maximumleeftijd van hun categorie bereiken tijdens het lopende sportseizoen mogen het sportseizoen verder afwerken binnen hun categorie of kunnen overstappen naar een hogere categorie. Als ze eenmaal een keuze hebben gemaakt, is die definitief.

    Een piloot tot vijftien jaar kan per dag slechts in n categorie deelnemen.

    Art. 4. De sportfederatie moet erop toezien dat de cilinderinhoud en de technische voorschriften beantwoorden aan de normen van de categorie waarin de piloot start.

    HOOFDSTUK III. - Maatregelen met betrekking tot de voorwaarden van de opleiding en de kwalificaties waaraan de opleiders dienen te voldoen.

    Art. 5. 1. De bepalingen over de opleiding zijn van toepassing op piloten van zes tot vijftien jaar. Zij moeten jaarlijks een opleiding volgen. De opleiding moet door een opleider gegeven worden. Per opleider kunnen maximaal twaalf piloten gelijktijdig een opleiding volgen.

    Piloten van vijftien jaar of ouder zijn vrijgesteld van het volgen van een opleiding. Om aan motorcrosswedstrijden of motorcrosssportmanifestaties deel te nemen, moeten zij evenwel een geldige sportpas voorleggen waarin hun vaardigheid voor deelname aan motorcrosswedstrijden of motorcrosssportmanifestaties door een opleider is genoteerd.

    2. Piloten kunnen vanaf de leeftijd van zes tot acht jaar een basisopleiding volgen. Zij moeten wel over een geldige sportpas beschikken. De basisopleiding heeft geen enkel competitief karakter en beoogt alleen het aanleren van de juiste basishoudingen.

    De basisopleiding wordt gegeven op een aangepast oefenterrein dat in meerdere oefenzones ingedeeld kan worden. Het oefenterrein is vrij van obstakels die de piloot de controle over de motor of bromfiets kunnen doen verliezen. De maximale duur van een basisopleiding bedraagt zestig minuten per dag en per week. Een rijsessie bedraagt maximaal dertig minuten. Per dag kunnen de piloten maximaal aan twee rijsessies deelnemen.

    3. Piloten van acht tot vijftien jaar die tijdens het vorige sportseizoen een opleiding hebben gevolgd moeten minimaal drie uur opleiding volgen voor ze aan motorcrossproeven of motorcrosswedstrijden mogen deelnemen.

    Piloten van acht tot vijftien jaar die tijdens het vorige sportseizoen geen opleiding hebben gevolgd moeten minimaal negen uur opleiding volgen voor ze aan motorcrossproeven of motorcrosswedstrijden mogen deelnemen.

    Na de opleiding worden de vereiste vaardigheden door de opleider gevalueerd en moet de piloot slagen voor een bekwaamheidstest in zijn categorie. Als hij niet slaagt, moet de piloot opnieuw een opleiding volgen tot hij voldoende vaardig is en het opleidingsprogramma van de categorie in kwestie beheerst.

    Een opleidingssessie bestaat uit minimaal twee uur en maximaal drie uur effectieve opleiding. Een opleidingssessie wordt opgedeeld in een conditioneel, sporttechnisch en informatief gedeelte. Het sporttechnische gedeelte duurt minstens dertig en maximaal vijfenveertig minuten. Per opleidingssessie worden maximaal drie sporttechnische gedeeltes aangeboden. Per dag kan slechts n opleidingssessie gevolgd worden.

    Art...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT