25 FEBRUARI 2014. - Koninklijk besluit tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van de wet van 9 januari 2012 tot wijziging van artikel 6, § 6, van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het onderhavig ontwerp van koninklijk besluit strekt ertoe de bovenvermelde wet van 9 januari 2012, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 februari 2012, in werking te laten treden op 1 maart 2014.

Artikel 3 van voormelde wet van 9 januari 2012 bepaalt dat deze wet pas effectief uitwerking kan hebben na het nemen van een koninklijk besluit, dat is overlegd in de Ministerraad.

Dit koninklijk besluit maakt het bijgevolg mogelijk dat deze wet van 9 januari 2012 uitvoering krijgt en een elektronische identiteitskaart maximaal 10 jaar (in plaats van de huidige 5 jaar) geldig kan blijven vanaf de datum van aanvraag van een identiteitskaart door een burger. Verder kan vanaf de inwerkingtreding van deze wet een koninklijk besluit worden genomen waarbij wordt bepaald welke elektronische identiteitskaarten 10 jaar geldig blijven en waarbij voor bepaalde leeftijdscategorieën een korte of langere geldigheidsduur voor een elektronische identiteitskaart kan worden vastgelegd.

Met uitvoering te geven aan deze wet bewerkstelligt de Regering daadwerkelijk een vermindering van de administratieve lasten voor de burgers en de gemeenten. De burger moet slechts één keer in de 10 jaar (en niet om de 5 jaar) de kosten voor aanmaak van een pasfoto en een identiteitskaart betalen, alsook minder verplaatsingen naar het gemeentebestuur doen. Bovendien betekent deze maatregel een beperking van de werklast voor de gemeenten, waardoor personeel kan worden vrijgemaakt voor andere gemeentelijke taken.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Binnenlandse Zaken,

Mevr. J. MILQUET

ADVIES 55.092 VAN 17 FEBRUARI 2014 VAN DE AFDELING WETGEVING VAN DE RAAD VAN STATE

Op 20 januari 2014 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot bepaling van de datum van inwerkingtreden van de wet van 9 januari 2012 tot wijziging van artikel 6, § 6, van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen'.

Aangezien de adviesaanvraag ingediend is op basis van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT