14 JANUARI 2003. - Algemene Samenwerkingsovereenkomst tussen het Koninkrijk België en Burkina Faso, ondertekend te Brussel op 14 januari 2003., de 14 janvier 2003

Artikel 1. Doel.

Deze Algemene Overeenkomst heeft tot doel een politiek, institutioneel en juridisch kader af te bakenen voor de directe bilaterale samenwerking die tussen beide Partijen wordt overeengekomen.

Art. 2. Doelstellingen van de directe bilaterale samenwerking.

De prioritaire doelstelling van deze samenwerking behelst het bevorderen van de duurzame menselijke ontwikkeling.

Te dien einde zal zij er naar streven om de armoede te bestrijden, daarbij gebruik makende van de grote krachtlijnen van het Strategisch Kader uitgewerkt door Burkina Faso : a) bevordering van de groei gestoeld op een billijke verdeling; b) waarborging van de toegang van armen tot de sociale basisdiensten; c) uitbreiding van de opportuniteiten op vlak van tewerkstelling en inkomens genererende activiteiten voor de armen; d) stimulering van een goed bestuur.

Zij zal er ook naar streven om het het partnerschap tussen de bevolking van de Partijen te stimuleren, de democratie, de rechtsstaat, de rol van de civiele samenleving,de eerbiediging van de menselijke waardigheid, van de vrijheden en rechten van de mens aan te moedigen en alle vormen van discriminatie op sociale, etnische, godsdienstige, filosofische grond of op grond van het geslacht te bestrijden.

Art. 3. Prioritaire sectoren en thema's.

De directe bilaterale samenwerking tussen de Partijen is toegespitst op één of meerdere sectoren als :

  1. eerstelijnsgezondheidszorg, met inbegrip van reproductieve gezondheidszorg;

  2. onderwijs en vorming;

  3. landbouw en voedselzekerheid;

  4. basisinfrastructuur;

  5. conflictpreventie en versterking van de maatschappij;

    en op volgende thema's :

  6. herijking van de rechten en kansen van vrouwen en mannen;

  7. eerbiediging van het milieu;

  8. sociale economie.

    Zij zal er ook naar streven om de endogene socio-economische ontwikkeling te versterken via de lokale actoren in het kader van een participatieve aanpak en zich inschrijven in de filosofie van het lopende decentralisatieproces in Burkina Faso.

    Verder zal zij initiatieven van regionale samenwerking bevoordelen.

    Art. 4. Indicatieve samenwerkingsprogramma's.

    Deze samenwerking zal concreet vorm krijgen door indicatieve samenwerkingsprogramma's die in gezamenlijk overleg door de Gemengde Commissie als bedoeld in artikel 5, worden bekrachtigd of gedefinieerd.

    De doelstellingen van deze programma's zullen aansluiten op de ontwikkelingsplannen van Burkina Faso, alsmede van die vermeld in artikel 2.

    De indicatieve samenwerkingsprogramma's zullen zich bovendien situeren in de sectoren en thema's als vastgelegd in artikel 3 en er wordt mee beoogd dat :

    - de institutionele- en beheerscapaciteiten worden uitgebreid en het lokale beheer en de lokale uitvoering een grotere rol krijgen toebedeeld;

    - de technische en financiële leefbaarheid na stopzetting van de Belgische steunverlening wordt zeker gesteld;

    - een doelmatige en doeltreffende uitvoeringsmethode wordt gehanteerd en de doelgroepen zo nauw mogelijk worden betrokken bij de besluitvorming.

    Art. 5. Gemengde commissie.

    Een Gemengde Commissie samengesteld uit vertegenwoordigers van beide Partijen zal de indicatieve samenwerkingsprogramma's als bedoeld in artikel 4...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT