4 APRIL 2014. - Wet tot wijziging van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtingen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Art. 2. Het opschrift van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders wordt vervangen als volgt :

Algemene kinderbijslagwet (AKBW)

Art. 3. Artikel 1 van dezelfde samengeordende wetten, vervangen bij de wet van 22 december 1989, dat artikel 1/1 wordt, wordt vervangen als volgt :

"Art. 1/1. Is onderworpen aan deze wet :

  1. ieder die gevestigd is in België of verbonden aan een in België gevestigde exploitatiezetel en personeel tewerkstelt krachtens een arbeidsovereenkomst;

  2. ieder die in België een beroepsbezigheid als zelfstandige uitoefent en die is aangesloten bij een sociale verzekeringskas voor zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 1, van koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen of bij de Nationale Hulpkas voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 3, van hetzelfde koninklijk besluit.".

    Art. 4. In dezelfde samengeordende wetten wordt het opschrift van hoofdstuk 1 vervangen als volgt :

    "HOOFDSTUK 1bis. - De onder de wet vallende personen".

    Art. 5. In dezelfde samengeordende wetten, wordt een nieuw hoofdstuk 1 ingevoegd met het opschrift "HOOFDSTUK 1. - Definities".

    Art. 6. In het nieuwe hoofdstuk 1 van dezelfde samengeordende wetten wordt een artikel 1 ingevoegd, luidende :

    "Artikel 1. Voor de toepassing van deze wet, moet worden verstaan onder :

  3. "werknemer" : de persoon die verbonden is door een arbeidsovereenkomst;

  4. "zelfstandige" : de zelfstandige, de helper of de medewerkende echtgenoot in de zin van het koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen;

  5. "FAMIFED" : het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag.".

    Art. 7. In artikel 2 van dezelfde samengeordende wetten, vervangen bij de wet van 22 december 1989 en gewijzigd bij de wet van 22 december 2003, worden de woorden "artikel 1" vervangen door de woorden "artikel 1/1, 1° ".

    Art. 8. In artikel 3, vervangen bij de wet van 22 december 1989 en laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 11 december 2013, wordt het woord "wetten" telkens vervangen door het woord "wet".

    Art. 9. In artikel 4 van dezelfde samengeordende wetten, vervangen bij de wet van 22 december 1989, worden de woorden "de Rijksdienst voor kinderbijslag voor werknemers" vervangen door de woorden "het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag (FAMIFED)" en wordt het woord "wetten" vervangen door het woord "wet".

    Art. 10. In dezelfde samengeordende wetten wordt het opschrift van hoofdstuk II vervangen als volgt :

    "HOOFDSTUK 2. - Verplichting voor de onder de wet vallende personen om zich aan te sluiten bij een kinderbijslagfonds of bij het Federaal agentschap voor de Kinderbijslag"

    Art. 11. In artikel 15 van dezelfde samengeordende wetten, waarvan de bestaande tekst paragraaf 1 zal vormen, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in het eerste lid, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 25 oktober 1960, worden de woorden "compensatiekas voor gezinsvergoedingen" vervangen door de woorden "vrij kinderbijslagfonds";

  7. in hetzelfde eerste lid, worden de woorden "bijzondere kas" vervangen door de woorden "bijzonder kinderbijslagfonds" en worden de woorden "van de bij artikel 2 van de wet van 26 juli 1960 opgerichte Rijksdienst voor kinderbijslag voor werknemers" vervangen door de woorden "van FAMIFED";

  8. in het derde lid, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 25 oktober 1960, worden de woorden "een enkele compensatiekas" vervangen door de woorden "één enkel kinderbijslagfonds" en worden de woorden "de Rijksdienst" vervangen door het woord "FAMIFED";

  9. in hetzelfde derde lid, wordt het woord "arbeiders" vervangen door het woord "werknemers";

  10. in hetzelfde derde lid, worden de woorden "bijzondere kas" vervangen door de woorden "bijzonder kinderbijslagfonds";

  11. in het vijfde lid, vervangen bij de wet van 29 april 1996, wordt het woord "compensatiekas" vervangen door het woord "kinderbijslagfonds" en worden de woorden "de Rijksdienst" vervangen door het woord "FAMIFED";

  12. in hetzelfde vijfde lid, wordt het woord "arbeiders" vervangen door het woord "werknemers";

  13. in het zesde lid, ingevoegd bij de wet van 8 juni 2008, worden in de Franse tekst de woorden "du travailleur" vervangen door de woorden "du travailleur salarié";

  14. het artikel wordt aangevuld met de paragrafen 2, 3 en 4 luidende :

    " § 2. De zelfstandige hangt voor de toekenning en de betaling van zijn gezinsbijslag af van de kinderbijslaginstelling die overeenkomstig § 3 wordt aangewezen.

    De tussenkomst van het vrije kinderbijslagfonds of FAMIFED is kosteloos voor de zelfstandige. Zij heeft betrekking op dezelfde periodes van aansluiting als deze bij zijn sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.

    § 3. Elk sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 1, van het voormeld koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967, draagt zijn opdracht om gezinsbijslag toe te kennen en te betalen door middel van een overeenkomst over aan het vrije kinderbijslagfonds dat deel uitmaakt van hetzelfde administratieve complex als dat waaraan dit sociaal verzekeringsfonds is verbonden.

    Wanneer het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 1, van het voormeld koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967, van geen enkel administratief complex deel uitmaakt of deel uitmaakt van een administratief complex waartoe geen kinderbijslagfonds behoort, dan draagt het deze opdracht door middel van een overeenkomst over aan het kinderbijslagfonds van diens keuze of aan FAMIFED.

    De sociale verzekeringsfondsen bedoeld in het tweede lid beschikken over een termijn van zestig dagen om hun keuze te maken. Deze termijn vangt aan op 1 mei 2014, of, voor degene die na 30 juni 2014 worden opgericht, op de dag waarop ze rechtspersoonlijkheid verwerven.

    Het Beheerscomité legt de verplichte vermeldingen vast die de in het eerste en tweede lid bedoelde overeenkomst moet bevatten. Het Beheerscomité keurt de overeenkomst goed na verificatie van de verplichte vermeldingen. Het onderzoek door het Beheerscomité heeft enkel betrekking op de naleving van de voorwaarde betreffende de verplichte vermeldingen.

    De bepalingen van de vier bovenstaande leden, gelden onverminderd de bepalingen van artikel 175/3.

    De bevoegdheid wordt overgedragen aan één kinderbijslagfonds of aan FAMIFED en betreft alle zelfstandigen die aangesloten zijn bij de in het eerste en tweede lid bedoelde sociale verzekeringsfondsen.

    Het sociaal verzekeringsfonds waarbij de zelfstandige is aangesloten, staat in voor de administratieve stappen ten aanzien van het vrij kinderbijslagfonds of van FAMIFED.

    § 4. Zijn, voor de toekenning en de betaling van de gezinsbijslag, van rechtswege aan FAMIFED onderworpen :

  15. de zelfstandige die is aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 1, van het voornoemd koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967, dat van geen enkel administratief complex deel uitmaakt of dat deel uitmaakt van een administratief complex waartoe geen kinderbijslagfonds behoort en dat geen keuze heeft gemaakt zoals bedoeld in § 3, tweede lid;

  16. de zelfstandige die is aangesloten bij de Nationale Hulpkas voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, bedoeld in artikel 20, § 3, van hetzelfde koninklijk besluit.

    De tussenkomst van FAMIFED is kosteloos voor de zelfstandige. Zij heeft betrekking op dezelfde perioden van aansluiting als deze bij zijn sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.".

    Art. 12. In artikel 16 van dezelfde samengeordende wetten worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  17. in de inleidende zin wordt het woord "compensatiekas" vervangen door het woord "kinderbijslagfonds";

  18. in b) worden de woorden "andere compensatiekas" vervangen door de woorden "ander kinderbijslagfonds".

    Art. 13. In artikel 17 van dezelfde samengeordende wetten, worden de woorden "primaire kassen" vervangen door de woorden "vrije kinderbijslagfondsen".

    Art. 14. In artikel 18 van dezelfde samengeordende wetten, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  19. in het eerste lid, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 30 december 1992, worden de woorden "enkele compensatiekas" vervangen door de woorden "enkel kinderbijslagfonds";

  20. in hetzelfde eerste lid, worden de woorden "compensatiekassen voor kinderbijslag" vervangen door het woord "kinderbijslagfondsen";

  21. in het tweede lid, vervangen bij de wet van 2 augustus 2002, wordt het woord "kinderbijslaginstelling" vervangen door het woord "kinderbijslagfonds";

  22. in het vierde lid, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 27 mei 2004, wordt het woord "compensatiekas" vervangen door het woord "kinderbijslagfonds".

    Art. 15. In artikel 18bis van dezelfde samengeordende wetten, ingevoegd bij de wet van 1 augustus 1985, worden de woorden "de Rijksdienst voor kinderbijslag voor werknemers" vervangen door het woord "FAMIFED" en worden de woorden "deze wetten" vervangen door de woorden "deze wet".

    Art. 16. In dezelfde samengeordende wetten wordt het opschrift van hoofdstuk III vervangen als volgt :

    "HOOFDSTUK 3. - Kinderbijslagfondsen".

    Art. 17. In dezelfde samengeordende wetten wordt het opschrift van sectie I van hoofdstuk III vervangen als volgt :

    "Sectie 1. - Vrije kinderbijslagfondsen".

    Art. 18. In artikel 19 van dezelfde samengeordende wetten, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  23. in het eerste lid, worden de woorden "compensatiekassen voor gezinsvergoedingen" vervangen door de woorden "vrije kinderbijslagfondsen";

  24. in het tweede lid, gewijzigd bij de wet van 27 december 2004, worden de woorden "der kas" vervangen door de woorden "van het vrije kinderbijslagfonds" en worden de woorden "en sociale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT