Arrest nr. 50/2003 van 30 april 2003 Rolnummers 2302 en 2305 In zake : de beroepen tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van het decreet van het Waalse Gewest van 8 juni 2001 houdende wijzigin

Arrest nr. 50/2003 van 30 april 2003

Rolnummers 2302 en 2305

In zake : de beroepen tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van het decreet van het Waalse Gewest van 8 juni 2001 houdende wijziging van het decreet van 23 juni 1994 betreffende de oprichting en de uitbating van de onder het Waalse Gewest ressorterende luchthavens en vliegvelden, ingesteld door Y. Van Caekenberghe en anderen en door de v.z.w. Net Sky en anderen.

Het Arbitragehof,

samengesteld uit de voorzitters M. Melchior en A. Arts, en de rechters L. François, P. Martens, R. Henneuse, M. Bossuyt, E. De Groot, L. Lavrysen, A. Alen, J.-P. Snappe, J.-P. Moerman en E. Derycke, bijgestaan door de griffier P.-Y. Dutilleux, onder voorzitterschap van voorzitter M. Melchior,

wijst na beraad het volgende arrest :

  1. Onderwerp van de beroepen

    Bij verzoekschriften die aan het Hof zijn toegezonden bij op 14 en 17 december 2001 ter post aangetekende brieven en ter griffie zijn ingekomen op 17 en 18 december 2001, hebben Y. Van Caekenberghe, wonende te 4340 Awans, rue de la Station 61, P. Collee, wonende te 4432 Alleur, avenue Roi Baudouin 14, A. Delvaux, wonende te 4470 Saint-Georges-sur-Meuse, rue Georges Bérotte 87, R. Delloye, wonende te 4400 Awirs, Bois des Moines 102, J. Dechene, wonende te 4470 Saint-Georges-sur-Meuse, rue du Château d'Eau 20, en J.-P. Olivier, wonende te 4470 Saint-Georges-sur-Meuse, rue du Château d'Eau 22, enerzijds, en de v.z.w. Net Sky, met maatschappelijke zetel te 4340 Awans, rue du Domaine de Waroux 27, L. Beckers, wonende te 4460 Grâce-Hollogne, rue En Bois 68, R. Arrigo, wonende te 4460 Grâce-Hollogne, rue En Bois 66, L. Giltay, wonende te 4400 Flémalle, rue des Awirs 283, A. Lejeune, wonende te 4450 Lantin, rue J. Martin 12, A. Bourgeois, wonende te 4470 Saint-Georges-sur-Meuse, rue du Centre 34, M. Oly, wonende te 4400 Flémalle, rue de la Reine 48/6, en de n.v. Goupil Immo, met maatschappelijke zetel te 4431 Loncin, rue des Héros 50, anderzijds, beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging ingesteld van het decreet van het Waalse Gewest van 8 juni 2001 houdende wijziging van het decreet van 23 juni 1994 betreffende de oprichting en de uitbating van de onder het Waalse Gewest ressorterende luchthavens en vliegvelden (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 16 juni 2001).

  2. De rechtspleging

    Bij beschikkingen van 17 en 18 december 2001 heeft de voorzitter in functie de rechters van de respectieve zetels aangewezen overeenkomstig de artikelen 58 en 59 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof.

    De rechters-verslaggevers hebben geoordeeld dat er geen aanleiding was om artikel 71 of 72 van de organieke wet toe te passen.

    Bij beschikking van 16 januari 2002 heeft het Hof de zaken samengevoegd.

    Bij beschikking van dezelfde dag, heeft voorzitter M. Melchior de zaken voorgelegd aan het Hof in voltallige zitting.

    Van de beroepen is kennisgegeven overeenkomstig artikel 76 van de organieke wet bij op 7 maart 2002 ter post aangetekende brieven.

    Het bij artikel 74 van de organieke wet voorgeschreven bericht is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 30 maart 2002.

    De Waalse Regering, rue Mazy 25-27, 5100 Namen, heeft, in de respectieve zaken, een memorie ingediend, bij op 22 april 2002 ter post aangetekende brieven.

    Van die memories is kennisgegeven overeenkomstig artikel 89 van de organieke wet bij op 14 mei 2002 ter post aangetekende brieven.

    Memories van antwoord zijn ingediend door :

    - de verzoekende partijen in de zaak nr. 2302, bij op 12 juni 2002 ter post aangetekende brief;

    - de verzoekende partijen in de zaak nr. 2305, bij op 14 juni 2002 ter post aangetekende brief.

    De Waalse Regering heeft, in de respectieve zaken, een memorie van wederantwoord ingediend, bij op 14 augustus 2002 ter post aangetekende brieven.

    Bij beschikkingen van 30 mei 2002 en 28 november 2002 heeft het Hof de termijn waarbinnen het arrest moet worden gewezen, verlengd tot respectievelijk 14 december 2002 en 14 juni 2003.

    Bij beschikking van 22 oktober 2002 heeft het Hof de zaken in gereedheid verklaard en de dag van de terechtzitting bepaald op 13 november 2002.

    Van die beschikking is kennisgegeven aan de partijen en hun advocaten bij op 24 oktober 2002 ter post aangetekende brieven.

    Op de openbare terechtzitting van 13 november 2002 :

    - zijn verschenen :

    . Me X. Close loco Mr. L. Misson, advocaten bij de balie te Luik, voor de verzoekende partijen in de zaak nr. 2302;

    . Mr. L. Cambier en Mr. R. Born, advocaten bij de balie te Brussel, voor de verzoekende partijen in de zaak nr. 2305;

    . Mr. P. Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, Mr. F. Haumont, Mr. A. Tossens en Mr. F. Alen, advocaten bij de balie te Brussel, en Mr. F. Guerenne, advocaat bij de balie te Nijvel, voor de Waalse Regering;

    - hebben de rechters-verslaggevers J.-P. Snappe en A. Alen verslag uitgebracht;

    - zijn de voornoemde advocaten gehoord;

    - zijn de zaken in beraad genomen.

    De rechtspleging is gevoerd overeenkomstig de artikelen 62 en volgende van de organieke wet, die betrekking hebben op het gebruik van de talen voor het Hof.

  3. In rechte

    - A -

    Ten aanzien van de ontvankelijkheid

    Zaak nr. 2302

    A.1. De verzoekende partijen zijn allen omwonenden van de luchthaven van Luik, die te lijden hebben onder het nachtlawaai die wordt veroorzaakt door de luchthaven die het voorwerp uitmaakt van het aangevochten decreet.

    Zaak nr. 2305

    A.2.1. Het doel van de eerste verzoekende partij, de v.z.w. Net Sky, bestaat erin « de harmonieuze integratie van de economische activiteiten van de luchthaven van Luik te bevorderen door de bevolking van de Luikse regio te beschermen tegen geluidshinder die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken heeft met de uitbatingswijze van de luchthaven van Luik ».

    De zeven andere verzoekende partijen, zes natuurlijke personen en een rechtspersoon, zijn allen omwonenden van de luchthaven, die te lijden hebben onder de nachtelijke activiteiten of dagactiviteiten van de luchthaven van Luik.

    A.2.2. De Waalse Regering betwist, enerzijds, het belang om in rechte te treden van de eerste verzoekende partij, die geen belang heeft bij het indienen van een verzoekschrift dat tot doel zou hebben « de bescherming van het leefmilieu en de kwaliteit van het leven ». Het collectieve belang waarop een vereniging zich moet kunnen beroepen om voor het Hof in rechte te treden ontbreekt immers te dezen. Dat collectieve belang beperkt zich klaarblijkelijk tot de optelling van de individuele belangen van haar leden, die allen omwonenden van de luchthaven van Luik-Bierset zijn.

    Bovendien ziet men niet in hoe de aangevochten akte het maatschappelijk doel van de eerste verzoekende partij daadwerkelijk zou kunnen raken, dat zich, volgens de woorden van de verzoekende partij, concreet vertaalt in de organisatie van colloquia in verband met de bestrijding van lawaai en geluidshinder.

    A.2.3. In haar memorie van antwoord is de eerste verzoekende partij enerzijds van oordeel dat de Waalse Regering ten onrechte betoogt dat haar maatschappelijk doel niet door het aangevochten decreet zou kunnen worden geraakt : de aangevochten bepalingen vormen wel degelijk wetsbepalingen die het leefmilieu en de kwaliteit van het leven kunnen raken, regels die de verzoekende partij precies wil beschermen.

    Anderzijds valt het collectief belang van de eerste verzoekende partij niet samen met het individueel belang van elk van haar leden.

    Ten aanzien van de middelen

    Zaak nr. 2302

    Eerste middel

    Het verzoekschrift

    A.3.1. Het eerste middel is afgeleid uit de schending van de artikelen 10 en 11 van de Grondwet, afzonderlijk of in samenhang gelezen met de artikelen 22 en 23, derde lid, 2o en 4o, van de Grondwet en met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

    De verzoekende partijen betogen dat het verschil in behandeling tussen de omwonenden van de luchthaven van Luik-Bierset en die van de luchthaven van Charleroi-Gosselies, dat voortvloeit uit de vaststelling van verschillende exploitatietijden voor elk van die beide luchthavens, op geen enkele redelijke en objectieve verantwoording berust. Dat onderscheid wordt in de parlementaire voorbereiding enkel verantwoord op basis van de economische bestemming die door het Waalse Gewest aan elk van zijn luchthavens is gegeven. Het Gewest roept een gedifferentieerd stelsel in het leven ten nadele van de omwonenden van de luchthaven van Luik-Bierset.

    Standpunt van de Waalse Regering

    A.3.2. De Waalse Regering betoogt in haar memorie in de eerste plaats dat zij de bepalingen van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft nageleefd, die ten aanzien van de Staat de negatieve verplichting omvat zich ervan te onthouden afbreuk te doen aan de in die bepaling erkende rechten. Te dezen heeft het Waalse Gewest misschien afbreuk gedaan aan de rechten van de omwonenden maar, volgens de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, is een inmenging niet onverantwoord indien daarin is voorzien in de wet, indien de maatregel noodzakelijk is en indien de inbreuk op het recht evenredig is met het door de betwiste activiteit opgeleverde voordeel. Te dezen is de bevoegdheid van het Waalse Gewest vervat in artikel 6, § 1, X, 7o, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, zoals gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, luidens hetwelk de gewesten bevoegd zijn voor « de uitrusting en de uitbating van de luchthavens en de openbare vliegvelden ». Bovendien zijn de roerende en onroerende goederen van de Staat, zowel van het openbaar als van het privaat domein, die onder de gewestelijke bevoegdheid inzake luchthavens en vliegvelden vallen, bij de wetten tot hervorming der instellingen naar het Waalse Gewest overgeheveld. Op die basis heeft het Waalse Gewest een overeenkomst van domeinconcessie en diensten afgesloten met de « Société de développement et de promotion de l'aéroport de Liège-Bierset » (S.A.B.) op 4 januari 1991.

    Wat betreft het noodzakelijke karakter van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT