28 FEBRUARI 2007. - Koninklijk besluit tot afbakening van de risicozones bedoeld in artikel 68-7 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit dat ik de eer heb aan de handtekening van Uwe Majesteit voor te leggen beoogt de vaststelling van de risicozones voor de toepassing van de verzekering tegen de gevolgen van overstroming alsmede de vaststelling van de modaliteiten van bekendmaking van deze zones.

Het besluit wordt uitgevaardigd in uitvoering van artikel 68-7 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, ingevoegd bij de wet van 21 mei 2003.

Het was van het begin af aan duidelijk dat de federale overheid diende te steunen op het werk van de gewesten die alleen bekwaam zijn om voorstellen te formuleren om risicozones vast te leggen. Ter herinnering, experts van de drie gewesten hebben een akkoord bereikt over de criteria op basis waarvan de gewesten hun voorstellen inzake de afbakening van risicozones dienen te formuleren. Die criteria worden hernomen in de bijlage bij het koninklijk besluit van 12 oktober 2005.

Aangezien de gewesten autonoom zijn bij het formuleren van hun voorstellen aan de federale overheid konden zij vrij beslissen over de juridische vorm van hun besluiten alsmede over de wijze van raadpleging van de aldus vastgestelde zones.

De Vlaamse Regering heeft op 8 september 2006 een bijzondere beslissing genomen en heeft als bijlage aan deze beslissing een kaart gehecht met de risicozones overstroming.

De Waalse regering heeft daarentegen op 13 juli 2006 zes besluiten uitgevaardigd betreffende de risicogebieden voor overstroming van de onderstroomgebieden van verschillende rivieren (Belgisch Staatsblad van 11 augustus 2006). Er dient opgemerkt te worden dat enkel de hoog-risicogebieden beantwoorden aan de criteria die door voornoemd besluit van 12 oktober 2005 werden vastgesteld. Aan deze besluiten zijn een aantal kaarten gevoegd welke kunnen geconsulteerd worden in de lokalen van het Waals Ministerie van Uitrusting en Vervoer te Namen. Voor de bekendmaking van deze kaarten verwijst dit besluit bijgevolg naar de genoemde besluiten van de Waalse Regering.

Ingevolge de opmerking van de Raad van State werd tevens bepaald dat de latere wijzigingen die in voorkomend geval zullen worden aangebracht in de desbetreffende beslissing en besluiten mee zullen gelden voor de toepassing van de ontworpen regeling.

De administraties van de gefedereerde overheden zijn zich er van bewust dat de burger deze kaarten gemakkelijk en nauwkeurig moet kunnen consulteren. Zij doen ter zake inspanningen inzake voorlichting en transparantie.

De Vlaamse Regering stelt deze kaarten ter beschikking van het publiek via een bijzondere website. http://geo-vlaanderen.agiv.be/ geo-vlaanderen/overstromingskaarten/

De Waalse administratie heeft laten weten dat de kaarten in digitale vorm en dubbel exemplaar zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT