OMZENDBRIEF nr. 303. - Toepassing van het koninklijk besluit van 8 augustus 1983 betreffende de uitoefening van een hoger ambt in de rijksbesturen. - Taalgebruik in bestuurszaken., de 1 juillet 1988

Artikel M. Openbaar Ambt heeft aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht gevraagd hoe artikel 43 van de gecoˆrdineerde wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken moet worden toegepast bij de aanstelling van ambtenaren tot het uitoefenen van een hoger ambt om te voorzien in tijdelijk niet waargenomen betrekkingen. Meer bepaald is volgende vraag gesteld : in de veronderstelling dat het taalkader de pariteit voorschrijft, moet dan rekening worden gehouden met al de tijdelijk afwezige ambtenaren of slechts met de afwezigen op wier betrekking hogere ambten worden toegekend.

De VCT heeft het volgende advies uitgebracht overeenkomstig de artikelen 61, ßß 2 en 5, van de SWT :

" De bepalingen van artikel 43, van de SWT worden slechts nageleefd wanneer de op de taalkaders ingeschreven betrekkingen werkelijk bezet zijn. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de minister ervoor te waken dat die betrekkingen worden bekleed door ambtenaren van de taalrol die overeenstemt met het kader waarop hun betrekking is ingedeeld, zelfs wanneer sommige ervan worden toegekend aan ambtenaren die met hogere functies zijn belast. De voor een hoger ambt aangewezen ambtenaar bekleedt werkelijk - zij het dan voorlopig - een betrekking van het Nederlandse of het Franse kader en de taalkaders zijn dus nageleefd als de feitelijke personeelsbezetting ook de voorgeschreven verhouding weerspiegelt (zie o.m. de adviezen van de VCT nrs. 3796/II/P van 9 januari 1975, 3868/II/P van 9 oktober 1975, 14.280/II/P van 29 september 1983 en 17.273/II/P van 26 november 1986).

In het arrest nr. 17.764 van 9 augustus 1976 overweegt de Raad van State dat het taalkader dat het grootst aantal betrekkingen beneden zijn rechtens vastgesteld aandeel is gezakt, eerst moet worden opgetrokken tot op een peil gelijk verwijderd van het maximum als het andere taalkader.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT