Koninklijk besluit van 5 september 2002 tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs en van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer., de 5 septembre 2002

Artikel 1. In artikel 4 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in onderdeel 6° wordt het woord " politiemachten " vervangen door de woorden " lokale politie ";

  2. onderdeel 9° wordt vervangen als volgt :

    " 9° de leden van de federale politie die kandidaat zijn voor het rijbewijs voor de categorie A3, A, B, B+E, C, C+E, D of D+E of voor de subcategorie C1, C1+E, D1 of D1+E gedurende de opleiding die zij volgen in een school van de federale politie, waarvan het programma door de Minister goedgekeurd is; ";

  3. onderdeel 11° wordt vervangen als volgt :

    " 11° de bestuurders van landbouwtrekkers, met of zonder aanhangwagen en van als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine ingeschreven voertuigen, die van de hoeve naar het veld rijden en omgekeerd.

    Die bestuurders moeten niettemin houder en drager zijn van een getuigschrift dat zij geslaagd zijn in een bijzonder theoretisch examen over de in bijlage 4, A, c, bepaalde stof, of van een rijbewijs geldig voor minstens de categorie B. ".

    Art. 2. In artikel 6 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. onder onderdeel 1°, f), derde streepje, worden de woorden " A <= 25kW of <= 16kW/kg " vervangen door de woorden " A <= 25kW en <= 16kW/kg ";

  5. onderdeel 2°, c), wordt vervangen als volgt :

    " c) mag geen goederen in commercieel verband vervoeren. Dit verbod geldt niet als de bestuurder houder is van een voorlopig rijbewijs geldig voor de categorie C of C+E of voor de subcategorie C1 of C1+E; de lading mag daarbij echter de helft van het nuttige laadvermogen van het voertuig of het samenstel niet overschrijden; ".

    Art. 3. In artikel 8 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in § 2, tweede lid, worden de woorden " 25 kW of een vermogen/gewichtsverhouding " vervangen door de woorden " 25 kW en een vermogen/gewichtsverhouding ";

  7. in § 5, wordt het onderdeel 1° vervangen als volgt :

    " 1° wanneer niet meer voldaan is aan de in artikel 6 bepaalde afgiftevoorwaarden; ".

    Art. 4. In artikel 10, 1°, van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  8. in b) worden de woorden " in een rijschool " vervangen door de woorden " in één of meerdere rijscholen ";

  9. in e) wordt het woord " overschreden " vervangen door het woord " bereikt ".

    Art. 5. Artikel 12, § 4, 1°, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " 1° wanneer niet meer voldaan is aan de in artikel 10 bepaalde afgiftevoorwaarden; ".

    Art. 6. In artikel 15, tweede lid, 1°, i), van hetzelfde besluit worden de woorden " 25 kW of een vermogen/gewichtsverhouding " vervangen door de woorden " 25 kW en een vermogen/gewichtsverhouding ".

    Art. 7. Artikel 16, tweede lid, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " Voor het in de artikelen 14 en 15 bepaalde aantal uren mogen de in twee verschillende zetels van één rijschool of de in twee verschillende rijscholen gevolgde uren samengeteld worden. ".

    Art. 8. In artikel 19, § 2, eerste lid, van hetzelfde besluit worden de woorden " 25 kW of een vermogen/gewichtsverhouding " vervangen door de woorden " 25 kW en een vermogen/gewichtsverhouding ".

    Art. 9. Artikel 20, § 2, van hetzelfde besluit wordt opgeheven.

    Art. 10. Artikel 21, § 1, van hetzelfde besluit wordt aangevuld als volgt :

    " Het in ruil voor een Europees of een buitenlands rijbewijs afgegeven Belgische rijbewijs is geldig voor een volgens eerste en derde lid vastgestelde duur. ".

    Art. 11. In artikel 25, § 1, van hetzelfde besluit worden de woorden " alsook het in artikel 4, 11° bepaalde theoretische examen " tussen de woorden " van de wet " en de woorden " worden afgelegd " gevoegd.

    Art. 12. Artikel 28, 1°, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " 1° houder zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs geldig voor de categorie of subcategorie :

    B, C1, C, D1 of D om een rijbewijs geldig voor respectievelijk de categorie of de subcategorie B+E, C1+E, C+E, D1+E of D+E te verkrijgen;

    C1 of D1 om een rijbewijs geldig voor respectievelijk de categorie C of D te verkrijgen; ".

    Art. 13. In artikel 31, eerste lid, van hetzelfde besluit worden de woorden " en in artikel 4, 11° " tussen de woorden " van de wet " en de woorden " heeft betrekking " gevoegd.

    Art. 14. In artikel 32 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  10. § 1, tweede lid, wordt aangevuld als volgt :

    " - 16 jaar voor het in artikel 4, 11° bepaalde examen. ";

  11. § 6, tweede lid, wordt aangevuld met een onderdeel 3°, als volgt :

    " 3° de kandidaten voor het in artikel 4, 11° bepaalde examen. ";

  12. § 7 wordt aangevuld als volgt :

    " De examinator of de aangestelde van de instelling levert aan de kandidaat die in het in artikel 4, 11°, bepaalde theoretische examen slaagde, een getuigschrift af, waarvan het model in bijlage 12 bepaald wordt. ".

    Art. 15. In artikel 38, § 2, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden " A <= 25kW of <= 16kW/kg " vervangen door de woorden " A <= 25kW en <= 16kW/kg ".

    Art. 16. In artikel 44, § 4, 5°, van hetzelfde besluit worden de woorden " medische dienst van de rijkswacht " vervangen door de woorden " medische dienst van de federale politie ".

    Art. 17. In artikel 47 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  13. § 1 wordt vervangen als volgt :

    " § 1. Er wordt een beroepscommissie opgericht die uitspraak moet doen over de beroepen in verband met mislukking voor het praktische examen.

    De beroepscommissie bestaat uit een kamer voor de examens die in de Franse taal en in de Duitse taal zijn afgelegd en een kamer voor de examens die in de Nederlandse taal zijn afgelegd.

    Elke kamer bestaat uit drie commissarissen, die politierechters of vrederechters zijn die gedurende ten minste vijf jaar een politierechtbank hebben voorgezeten. Ze worden door de Minister voor een termijn van twee jaar aangesteld. Dit mandaat kan hernieuwd worden.

    De commissarissen die de Franstalige kamer samenstellen, moeten door hun diploma aantonen dat ze hun examens van doctor of licentiaat in de rechten in het Frans hebben afgelegd, en minstens één commissaris moet bovendien kennis van het Duits aantonen, overeenkomstig artikel 43quinquies van de wet van 15 juni 1935 betreffende het gebruik der talen in gerechtszaken. De commissarissen die de Nederlandstalige kamer samenstellen, moeten door hun diploma aantonen dat ze hun examens van doctor of licentiaat in de rechten in het Nederlands aflegden.

    De Minister duidt voor elke kamer een voorzitter en een vice-voorzitter onder de commissarissen aan.

    De kamers stellen in onderling akkoord het huishoudelijke reglement vast, dat door de Minister of zijn gemachtigde wordt goedgekeurd. ".

  14. § 3, eerste lid, wordt vervangen als volgt :

    " Elke kamer zetelt op geldige wijze wanneer twee van haar leden aanwezig zijn. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of, bij zijn afwezigheid, deze van de vice-voorzitter beslissend. ".

    Art. 18. In artikel 50 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. §1, tweede lid wordt vervangen als volgt :

    " De aanvrager moet ofwel beantwoorden aan de in artikel 3, § 1, bepaalde voorwaarden ofwel ingeschreven zijn in een Belgische diplomatieke of consulaire post in een Staat die geen lid van de Europese Economische Ruimte is, en houder zijn van de, in het koninklijk besluit van 19 december 1967 betreffende de aan in het buitenland verblijvende Belgen afgegeven identiteitskaarten bepaalde, identiteitskaart. ";

  16. in § 2, tweede lid, 1°, worden de woorden " Belgische politie- of rijkswachtdiensten " vervangen door de woorden " lokale politie of federale politie ".

    Art. 19. Artikel 54, 1°, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " 1° beantwoorden aan de in artikel 3, § 1, bepaalde voorwaarden, behalve als hij ofwel personeelslid van de NAVO of de SHAPE is ofwel ingeschreven is in een Belgische diplomatieke of consulaire post in een Staat die geen lid van de Europese Economische Ruimte is, en houder is van de, in het koninklijk besluit van 19 december 1967 betreffende de aan in het buitenland verblijvende Belgen afgegeven identiteitskaarten bepaalde, identiteitskaart; ".

    Art. 20. In artikel 78, tweede lid, 2°, van hetzelfde besluit worden de woorden " 25 kW of een vermogen/gewichtsverhouding " vervangen door de woorden " 25 kW en een vermogen/gewichtsverhouding ".

    Art. 21. In hetzelfde besluit wordt een artikel 90bis ingevoegd, als volgt :

    " Art. 90ter. - In afwijking op het bepaalde in de bijlage 6, III, 2.5, dienen de houders van een rijbewijs, dat werd afgegeven vóór 1 oktober 1998 en dat geldig is gemaakt voor de categorieën van groep 2, bepaald in bijlage 6, I, 1.3° een gezichtsscherpte te hebben van minstens 8/10, met beide ogen open, eventueel met de optische correctie die de houder moet dragen; de gezichtsscherpte gemeten met elk oog afzonderlijk en zonder optische correctie moet minstens 1/20 bedragen. ".

    Art. 22. In hetzelfde besluit wordt een artikel 90ter ingevoegd, als volgt :

    " Art. 90ter. - Artikel 4, 11°, tweede lid is niet van toepassing op de vóór 1 september 1986 geboren bestuurders van landbouwtrekkers, met of zonder aanhangwagen en van als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine ingeschreven voertuigen, die van de hoeve naar het veld rijden en omgekeerd. ".

    Art. 23. In hetzelfde besluit wordt een artikel 90quater ingevoegd, als volgt :

    " Art. 90quater. - Het rijbewijs, geldig verklaard voor de categorie B en afgegeven vóór 1 september 2001, laat het besturen van voertuigen van de categorie A met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3 en met een maximaal vermogen van 11 kW toe. ".

    Art. 24. De bijlage 4, A, bij hetzelfde besluit wordt aangevuld als volgt :

    " c. Stof voor het getuigschrift om een landbouwtractor te besturen :

    1. Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met de op de dag van het examen geldende wijzigingen;

    2. Koninklijk besluit van 7...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT