Richtlijnen voor het gebruik van een meetpoort voor de detectie van radioactieve stoffen in de niet-nucleaire sector., de 7 août 2006

Artikel M. 1. Toepassingsgebied.

Behoudens uitdrukkelijke andersluidende bepaling, zijn deze richtlijnen van toepassing op de uitbaters die een meetpoort voor de detectie van radioactieve stoffen bezitten en, in voorkomend geval, op de deskundigen die verzocht worden tussen te komen.

Deze richtlijnen zijn niet van toepassing op de inrichtingen die vergund zijn met toepassing van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, voorzover dat deze meetpoort in het kader van deze vergunning wordt gebruikt.

De richtlijnen geven een beschrijving van de stappen die de uitbater moet volgen wanneer het alarm van de meetpoort afgaat; ze verstrekken de acceptatiedrempels, beschrijven de maatregelen inzake stralingsbescherming die het personeel moet nemen in geval van een interventie en de inlichtingen die de uitbater aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle moet verstrekken.

Indien de uitbater voor het detecteren van radioactieve stoffen over een ander meetsysteem beschikt dan een meetpoort, neemt hij contact op met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle teneinde een aan zijn systeem aangepaste procedure vast te stellen.

De vereisten die in deze richtlijnen worden beschreven, zijn minimale vereisten. De uitbater kan een strengere, interne procedure toepassen.

De uitbater moet er zich van bewust zijn dat het installeren van een meetpoort en het naleven van deze richtlijnen geen absolute garantie bieden tegen het binnenbrengen van radioactieve bronnen of besmettingen op zijn site. Voldoende afgeschermde bronnen in een lading worden niet noodzakelijk door de meetpoort gedetecteerd.

  1. Definities.

    Voor de toepassing van deze richtlijnen wordt verstaan onder :

    - FANC : het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle opgericht bij wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle;

    - uitbater : de natuurlijke of rechtspersoon die de verantwoordelijkheid voor de in deze richtlijnen bedoelde site draagt;

    - interventie : het geheel van acties die in geval van een detectie ondernomen moeten worden : lossen van het voertuig, opsporen, isoleren en opslaan van de radioactieve stoffen;

    - vrijgestelde bron : een bron waarvoor geen vergunning van het FANC voor het bezit of het gebruik (transport, opslag, ...) ervan vereist is. Een bron is vrijgesteld indien de activiteit of de activiteitsconcentratie lager is dan de vrijstellingsniveaus bepaald in bijlage IA van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen;

    - erkende deskundige : een persoon die door het FANC erkend werd om tussen te komen in het kader van de detectie van radioactieve stoffen. De door het FANC met toepassing van artikel 73 van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 erkende deskundigen zijn ook gemachtigd om tussen te komen in het kader van de detectie van radioactieve stoffen.

  2. Registratieplicht en aangifteplicht van een interventie aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

    De uitbater laat zijn meetpoort vÛÛr de ingebruikname ervan bij het FANC registreren. Deze registratie gebeurt door het ingevulde formulier, waarvan het model is opgenomen in bijlage 1, naar het FANC terug te sturen.

    Indien de interventie uitgevoerd wordt door de uitbater zelf, vult de uitbater de luiken A en B van het formulier, waarvan het model is opgenomen in bijlage 2, in en stuurt dit zo snel als mogelijk maar uiterlijk 24 uur na het afgaan van het alarm, naar het FANC. Het luik C wordt uiterlijk ÈÈn week na het afgaan van het alarm ingevuld en naar het FANC gestuurd.

    Indien de uitbater niet zelf de interventie uitvoert, vult hij de luiken A en B van het formulier, waarvan het model is opgenomen in bijlage 2, in en stuurt hij dit zo snel als mogelijk maar uiterlijk 24 uur na het afgaan van het alarm, naar het FANC. Het luik C wordt ingevuld door de erkende deskundige en wordt zo snel als mogelijk maar uiterlijk ÈÈn week na het afgaan van het alarm, verstuurd naar het FANC.

  3. Algemene voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden bij een interventie.

    De interventie moet uitgevoerd worden op een geÔsoleerde plaats : de personen die niet echt nodig zijn voor de interventie, moeten op veilige afstand van de interventieplaats gehouden worden.

    De blootstellingsduur moet zo veel als mogelijk beperkt worden.

    Er mag niet gerookt, gedronken of gegeten worden in de nabijheid van de interventie- of opslagplaats.

    Bij twijfel over de te volgen stappen, moet contact worden opgenomen met het FANC of een erkende deskundige.

  4. Te volgen procedure.

    5.1. Algemeen

    1. Bij alarm mag de lading, behalve in uitzonderlijk geval, niet naar de afzender worden teruggestuurd. Het beheer van het alarm wordt op de site uitgevoerd. Het terugsturen van de lading wordt enkel toegelaten in de drie volgende gevallen en voor zover het stralingsniveau van 5 'mu'Sv/h op de wand van het voertuig niet wordt overschreden :

      - zonder voorafgaand akkoord van het FANC, wanneer de radioactieve stoffen afkomstig zijn van een ziekenhuis dat over een oprichtings- en exploitatievergunning beschikt. In dat geval blijft het nodig het aangifteformulier van een interventie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT