21 DECEMBER 2012. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 maart 2007 houdende de organisatie van de examens en de vaststelling van de retributies voor de bekwaamheidsbewijzen in Rijn- en binnenvaart

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat aan uwe Majesteit ter ondertekening wordt voorgelegd strekt ertoe het bedrag van de retributies voor de bekwaamheidsbewijzen in Rijn- en binnenvaart te verhogen rekening houdende, niet alleen met de evolutie van de index van de consumptieprijzen tussen 2007 en 2012 maar ook met de stijging van de kosten die de aflevering van sommige documenten met zich meebrengen en te voorzien in een automatische jaarlijkse aanpassing van de retributies.

Het heeft ook tot doel enkele nieuwe verrichtingen ter uitvoering van de internationale reglementering in België in te voeren en de daarvoor verschuldigde retributies vast te stellen.

ARTIKELSGEWIJZE BESPREKING

Artikel 1

Het eerste artikel strekt ertoe de opsomming van de documenten waarvan de afgifte aan het slagen voor een examen onderworpen is, aan te passen aan de wijzigingen die in de internationale reglementering tot stand gekomen zijn. Deze wijzigingen komen voor in het koninklijk besluit van 31 juli 2009 betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren en in het koninklijk besluit van 30 november 2011 houdende goedkeuring van het besluit 2010-I-8 van 2 juni 2010 van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart dat het Reglement betreffende het Scheepvaartpersoneel op de Rijn aanneemt. Deze besluiten vormen dus de rechtsgrond van het wijzigend besluit, de vroegere reglementeringen zijn opgeheven.

Artikel 2

Dit artikel vergt geen verdere toelichting.

Artikel 3

De termen van de opsomming zijn gewijzigd om ze op een logische wijze samen te voegen en om de verwijzing naar de documenten waarvoor verlengingen of duplicaten afgeleverd worden, te vergemakkelijken. Het risico van onzekerheid is onbestaande gezien artikel 12 van het koninklijk besluit van 27 maart 2007 volledig vervangen wordt en er in andere teksten geen enkele verwijzing naar dit besluit voorkomt.

VEREISTE ADVIEZEN

Zoals voorgeschreven werden de gewestregeringen betrokken bij de opstelling van het ontwerp koninklijk besluit. Bovendien werd het ontwerp ook voor advies voorgelegd aan de Inspecteur van Financiën en aan de Raad van State en heeft het de akkoordbevinding van de Minister van Begroting bekomen.

Wat de effectbeoordeling betreft in het kader van het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling (DOEB-procedure), is deze niet nodig aangezien het over een koninklijk besluit gaat dat onder een vrijstellingscategorie valt.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en getrouwe dienaars,

De Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken,

Mevr. J. MILQUET

De Staatssecretaris voor Mobiliteit,

M. WATHELET

Raad van State

afdeling Wetgeving

advies 52.048/4 van 15 oktober 2012

over een ontwerp van koninklijk besluit « tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 maart 2007 houdende de organisatie van de examens en de vaststelling van de retributies voor de bekwaamheidsbewijzen in Rijn- en binnenvaart »

Op 17 september 2012 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van het koninklijk besluit "tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 maart 2007 houdende de organisatie van de examens en de vaststelling van de retributies voor de bekwaamheidsbewijzen in Rijn- en binnenvaart".

Het ontwerp is door de vierde kamer onderzocht op 15 oktober 2012. De kamer was samengesteld uit Pierre Liénardy, kamervoorzitter, Jacques Jaumotte en Martine Baguet, staatsraden, Yves De Cordt en Christian Behrendt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT