12 APRIL 2011. - Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) Omzendbrief nr. 59 : over het verkrijgen van VLIF-rentesubsidie op een overbruggingskrediet toegekend aan varkenshouders voor de financiering van operationele kosten

Varkenshouders die door de aanhoudend ongunstige toestand inzake producenten- en grondstoffenprijzen problemen hebben met de financiering van de operationele kosten, kunnen genieten van rentesubsidie ten laste van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) in toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 november 2000 betreffende steun aan de investeringen en de installatie in de landbouw.

Begunstigden

Exploitanten van bedrijven die aan volgende cumulatieve voorwaarden voldoen :

•Een bedrijf exploiteren waar de varkenshouderij een belangrijk aandeel vertegenwoordigt in de activiteiten. Dit betekent dat in 2010 minstens het equivalent van 1.000 varkens gehouden werd, waarbij één vleesvarken telt voor één varken en één zeug voor 7 varkens.

• Het brutobedrijfsresultaat over het laatst afgesloten boekjaar is minstens 15 % lager dan dat van het voorlaatste of het gemiddelde van de drie voorgaande, bij minimaal dezelfde bedrijfsomvang. Het brutobedrijfsresultaat is gelijk aan de som van alle bedrijfsopbrengsten met inbegrip van de subsidies, premies, bedrijfstoeslagen en diverse opbrengsten verminderd met de som van alle directe of operationele kosten.

• Het lager brutobedrijfsresultaat is uitsluitend het gevolg van de ongunstige toestand inzake producenten- en grondstoffenprijzen.

• Het bedrijf rangschikt zich niet als onderneming in moeilijkheden in de zin van de communautaire richtsnoeren inzake reddings- en herstructureringssteun. De beslissing over het voortbestaan van het bedrijf ligt nog steeds bij de bedrijfsleider(s).

• Een financiële analyse toont aan dat de bijkomende kredietlast ingevolge het overbruggingskrediet bij normale producenten- en grondstoffenprijzen kan gedragen worden door het bedrijf.

• De exploitant verkrijgt minder dan 12.000 euro beroepsinkomsten (belastbaar inkomen of nettoresultaat) uit niet-landbouwactiviteiten.

• De productierisico's zijn ten laste van de exploitant.

Bestemming krediet

Het overbruggingskrediet is bestemd voor de financiering van operationele kosten (aankoop veevoeders, meststoffen, brandstoffen, zaad- en pootgoed, bestrijdingsmiddelen, dierenartskosten en kosten voor loonwerk) en heeft tot doel de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.

Bedrag en duur van het krediet

Het bedrag van het overbruggingskrediet is maximaal gelijk aan de helft van de jaarlijkse operationele kosten van het bedrijf. Het bedraagt maximaal 350 euro per aanwezige productieve zeug en 80 euro per aanwezig...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT