Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van sommige bepalingen van het tweede deel, boek V, titel VII, hoofdstuk V, van het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid betreffende de individuele integratiehulp, de 13 mars 2014

Artikel 1. Dit besluit regelt, overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet, een materie bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2. In op het reglementair deel van het Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, tweede deel, Boek V, Titel VII, Hoofdstuk V worden de afdelingen 1 tot 3 vervangen als volgt :

" Afdeling 1. - Algemene bepalingen

Art. 784. Voor de toepassing van de afdelingen 1 tot 3 van dit hoofdstuk wordt verstaan onder :

  1. individuele integratiehulp : de hulpmiddelen, de dienstverstrekkingen en de inrichtingen bestemd om de handicap te compenseren of de verergering ervan te voorkomen.

  2. het hulpmiddel : elk product, instrument, elke uitrusting of elk technisch systeem dat aangepast of speciaal ontworpen is om het functioneren van een gehandicapte persoon te verbeteren, behoudens de uitzonderingen vermeld in bijlage 82.

    Afdeling 2. - Voorwaarden betreffende de tenlasteneming

    Onderafdeling 1. - Algemene bepalingen

    Art. 785. Binnen de perken van de begrotingskredieten kan er overeenkomstig de bepalingen van de afdelingen 1 tot en met 3 en bijlage 82 een overname van een deel van, of van alle kosten in verband met de individuele integratiehulp toegekend worden ten gunste van gehandicapte personen .

    Art. 786. § 1. De overname van de individuele integratiehulp wordt toegekend aan de gehandicapte persoon voor de kosten die wegens zijn handicap noodzakelijk zijn voor zijn activiteiten en/of zijn deelname aan het leven in de maatschappij.

    De kosten bedoeld in lid 1 zijn bijkomende kosten bovenop die welke een valide persoon betaalt in identieke omstandigheden.

    § 2. De functionele beperkingen van de gehandicapte persoon moeten op het ogenblik van de indiening van de aanvraag ofwel definitief van aard zijn ofwel een vermoedelijke duur van één jaar hebben met een evoluerend karakter.

    § 3. Het bedrag van de uitgaven in verband met de individuele integratiehulp wordt door " AWIPH " vastgesteld op basis van een vergelijkende studie rekening houdend met de kenmerken en de kwaliteiten van de verschillende individuele integratiesteunbedragen.

    § 4. Wanneer een keuze mogelijk is uit meerdere gelijkwaardige oplossingen in termen van functionaliteit, is het bedrag van de bijdrage van " AWIPH " gelijk aan de kostprijs van de minst dure oplossing.

    Als de combinatie van een courant gebruiksproduct en een specifieke aanpassing bij gelijke doeltreffendheid minder duur is dan een volledig specifieke inrichting met dezelfde dienstverlening, komt " AWIPH " tussenbeide voor de gezamenlijke combinatie, met inbegrip van het onderdeel dat courant in gebruik is.

    Art. 787. De tegemoetkoming wordt slechts verleend aan een gehandicapte persoon die bij de indiening van de aanvraag de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft, als de kosten rechtstreeks gebonden zijn aan de handicap die " AWIPH " vastgesteld heeft vóór de leeftijd van 65 jaar.

    Art. 788. De aanvraag tot tegemoetkoming wordt samen ingediend met de documenten vereist bij artikel 413. " AWIPH " kan, als het dat nodig acht, bestekken of prijsoffertes eisen.

    Art. 789. Bijlage 82 bepaalt volgens de prestatie van de individuele integratiehulp het belang en de aard van de beperking van de capaciteiten zoals bedoeld in artikel 261 van het tweede deel van het decreetgevend deel van het Wetboek nodig om in aanmerking te kunnen komen voor de overname van de kosten van de prestatie.

    Voor de toepassing van lid 1 verwijst " AWIPH " naar de begripsomschrijvingen van de internationale classificatie van de functionering, de handicap en de gezondheid vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

    Ter aanvulling van de multidisciplinaire gegevens bedoeld in de artikelen 414 en 416 kan " AWIPH " volgens de prestatie van de individuele integratiehulp om een functionele balans verzoeken en in voorkomend geval het soort vereiste multidisciplinaire gegevens.

    Art. 790. § 1. Wanneer de handicap van de gehandicapte persoon het gevolg is van een ongeval, worden de kosten gemaakt door laatstgenoemde inzake individuele integratiehulp niet overgenomen door " AWIPH " als de gehandicapte persoon een schadevergoeding ter dekking van dezelfde schade en wegens dezelfde handicap heeft gekregen of zou kunnen krijgen krachtens een andere wettelijke bepaling of het gemeen recht.

    De gehandicapte persoon laat zijn rechten op schadevergoeding bedoeld in lid 1 gelden.

    In afwachting van de schadevergoeding bedoeld in lid 1 verleent " AWIPH " de gehandicapte persoon op diens verzoek een voorschot waarvan het bedrag wordt vastgelegd overeenkomstig de bepalingen van deze afdeling en bijlage 82.

    Om dat voorschot te kunnen genieten, doet de gehandicapte persoon " AWIPH " bij overeenkomst in zijn rechten en beroepen treden jegens de derde die moet instaan voor de schadevergoeding bedoeld in lid 1.

    § 2. " AWIPH " komt niet tegemoet in de kosten die de gehandicapte persoon voor materiële hulpverlening betaalt :

  3. als de gehandicapte persoon op basis van dezelfde handicap en dezelfde behoeften als die bedoeld in de afdelingen 1 tot 3, voor een sociale prestatie in aanmerking komt krachtens andere wettelijke of reglementaire bepalingen, behalve de uitzonderingen bedoeld in bijlage 82;

  4. als de kosten vergoed worden middels een tegemoetkoming verleend krachtens andere bepalingen van boek IV van het tweede deel van het decreetgevend deel van het Wetboek of boek V van het tweede deel van dit Wetboek.

    Art. 791. De verstrekkingen inzake individuele integratiehulp komen slechts in aanmerking voor een tegemoetkoming als ze plaatsvinden op ten vroegste op de dag van de aanvraag om tegemoetkoming.

    Onderafdeling 2. - Herstelling en hernieuwing van de hulpmiddelen A. Herstelling

    Art. 792. " AWIPH " komt tussenbeide in de herstellingen van de elektrische en elektronische hulpmiddelen als er een tegemoetkomingsbedrag werd toegekend bij aankoop ervan en de waarborgtermijn verstreken is.

    Behoudens uitzonderingen bedoeld in bijlage 82 wordt het tegemoetkomingsbedrag beperkt tot veertig percent van het tegemoetkomingsbedrag uitbetaald door " AWIPH " voor het hulpmiddel. Dat tegemoetkomingsbedrag mag opgesplitst worden.

    Art. 793. " AWIPH " komt tussenbeide voor de herstelling van een hulpmiddel voor mobiliteit als door de verplichte gezondheidszorgverzekering een tegemoetkomingsbedrag werd toegekend bij aankoop ervan en de waarborgtermijn verstreken is.

    Het tegemoetkomingsbedrag voor de herstelling stemt overeen met veertig percent van het terugbetalingsbedrag toegekend door de verplichte gezondheidszorgverzekering. Dat tegemoetkomingsbedrag kan opgesplitst worden.

    Dat tegemoetkomingsbedrag is enkel van toepassing tijdens de duur van de minimumtermijn voor de hernieuwing, vastgesteld door de verplichte gezondheidszorgverzekering en na verstrijken van de waarborgtermijn.

    Art. 794. " AWIPH " komt tussenbeide in de herstelling van een invalidenwagentje met manuele bediening of duwwandelwagentje als er een tegemoetkomingsbedrag werd toegekend bij aankoop ervan en de waarborg termijn verstreken is.

    Het tegemoetkomingsbedrag wordt beperkt tot veertig percent van de aankoopprijs van het hulpmiddel, beperkt tot het forfaitair bedrag bepaald in bijlage 82. Dat tegemoetkomingsbedrag mag opgesplitst worden.

    B. Hernieuwing van de hulpmiddelen

    Art. 795. § 1. De hernieuwingsvoorwaarden van de hulpmiddelen worden vastgesteld in bijlage 82. " AWIPH " kan er geenszins van afwijken.

    § 2. Wat betreft de hulpmiddelen waarvoor er in bijlage 82 geen hernieuwingsvoorwaarden worden bepaald, kan " AWIPH " de hernieuwing toestaan in volgende gevallen :

  5. bij verergering van de handicap;

  6. bij onmogelijkheid om het hulpmiddel te herstellen;

  7. wanneer de kostprijs voor de herstelling van het hulmiddel hoger is dan vijfenzeventig percent van het maximumbedrag bepaald in bijlage 82 of van het bedrag uitbetaald ten gevolge van een beslissing van het beheerscomité voor een hulpmiddel dat niet in bijlage 82 bepaald wordt.

    § 3. De hernieuwingstermijnen waarvan sprake in artikel 82 gaan in vanaf de datum van de vorige tegemoetkomingsfactuur.

    § 4. " AWIPH " komt niet tegemoet in de hernieuwing of de vervanging van hulpmiddelen in geval van diefstal of brand.

    Onderafdeling 3. - Uitsluitingen

    Art. 796. De overname heeft geenszins betrekking op volgende prestaties noch in voorkomend geval op hun herstellingen :

  8. apparatuur voor medische (w.o. ISO 04) of paramedische behandeling, voor de educatie of de reëducatie van het vermogen (ISO 05) of voor het onderhoud van de fysieke conditie, behalve die bedoeld in bijlage 82;

  9. de dienstverstrekkingen, behoudens de uitzonderingen bedoeld in bijlage 82, evenals de studie-, erkenningskosten en architectenhonoraria bedoeld in artikel 796/1, § 1;

  10. het geleende, gehuurde of geleasde individuele integratiehulpmiddel;

  11. het tweedehands individuele integratiehulmiddel, behalve de uitzonderingen vermeld in bijlage 82;

  12. de bouwwerken en aanpassingen in de schoolgebouwen;

  13. de bouwwerken van de sociale woningen;

  14. de motorisering van toegangspoorten, luiken, overgordijnen, ophaalgordijnen, zonneblinden, markiezen;

  15. de rolstoelen, elektronische scooters, stasystemen, orthopedische driewielers, looprekken, zitkussens voor het voorkomen van doorligwonden, modulaire aanpasbare systemen voor de ondersteuning van de zithouding, onderstellen voor zitschelpen, met in begrip van hun respectievelijke aanpassingen die niet opgenomen zijn op de terugbetalinglijst van de verplichte gezondheidszorgverzekering, behoudens de uitzonderingen bedoeld in bijlage 82;

  16. de ortheses en de protheses;

  17. de voedingsmiddelen;

  18. het tweedehands materiaal behalve de uitzonderingen vermeld in bijlage 82;

  19. de positiekussens.

    Onderafdeling 4. - Bedrag van de financiële tegemoetkoming

    Art. 796/1. De gemaakte kosten zijn kosten voor de verstrekking van individuele integratiehulp, de recupel-taks indien nodig, alsmede studiekosten, de kosten in verband met de levering en de erkenningskosten en architectenhonoraria die er eventueel aan gebonden zijn, verhoogd...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT