Reglement van het jaarlijks vergelijkend examen tot rangschikking van de kandidaat-notarissen, de 11 janvier 2024

Artikel 1. Dit reglement bepaalt de organisatie van het schriftelijke en mondelinge proeven van het vergelijkend examen bedoeld in artikel 39, § 2, tweede lid van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt zoals voorzien in artikel 39, § 2, vierde lid van dezelfde wet.

Artikel 2. Voor elk gedeelte van het vergelijkend examen melden de kandidaten zich aan op de plaats, datum en het uur, zoals aangegeven in de oproepingsbrief verstuurd door de respectievelijk Franstalige en Nederlandstalige Benoemingscommissie voor het notariaat.

Elke kandidaat identificeert zich bij een toezichthouder aan de hand van zijn oproepingsbrief en zijn identificatiebewijs.

Een toegelaten kandidaat kan gevraagd worden zijn handtekening naast zijn naam in het aanwezigheidsregister te plaatsen zo vaak als de betrokken Benoemingscommissie het nodig acht.

Een kandidaat die voor een onderdeel van het vergelijkend examen niet aanwezig is op de in voormelde brief opgenomen plaats, datum en uur wordt, behoudens overmacht aanvaard door de betrokken Benoemingscommissie, en voor zover geen 30 minuten zijn verstreken sinds het aanvangsuur, niet tot het vergelijkend examen toegelaten. Dit geldt voor elk deel en onderdeel van het examen.

Artikel 3. Het examenprogramma van het schriftelijke en mondelinge gedeelte wordt opgesteld door de Verenigde Benoemingscommissies voor het Notariaat.

De verenigde Benoemingscommissies voor het notariaat bepalen de duur van de twee gemeenschappelijke schriftelijke onderdelen, die dezelfde is voor de beide Benoemingscommissies.

Elke Benoemingscommissie bepaalt de duur van de twee niet gemeenschappelijke onderdelen.

Twee onderdelen van het schriftelijke gedeelte worden in de voormiddag afgenomen, en de twee andere in de namiddag, gescheiden door een pauze van anderhalf uur. De oproepingsbrief herinnert aan dit uurrooster.

De twee gemeenschappelijke onderdelen van de twee Benoemingscommissies vinden gelijktijdig plaats.

De kandidaten betreden de examenlokalen slechts met toestemming door een toezichthouder.

Het is de kandidaat niet toegestaan het examenlokaal te verlaten binnen het uur na de aanvang van een onderdeel of tijdens de laatste vijftien minuten van een onderdeel, noch zonder afgifte van zijn examenbundel van de proef of de proeven.

Bij dit afgeven ontvangt de kandidaat een door een toezichthouder ondertekend afgiftebewijs.

De effectieve deelname aan een onderdeel van het schriftelijk gedeelte van het vergelijkend examen kan door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT