20 MEI 2011. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid, artikel 10.1.1, 11.1.1, § 1, eerste lid en § 2, 11.1.4, 1°, 11.1.5, eerste lid, 11.2.1, § 1, eerste lid, 11.2.2, §§ 1 en 3, en 11.2.3, §§ 1 en 2;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 14 december 2010;

Gelet op het advies van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen, gegeven op 24 februari 2011;

Gelet op het advies van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, gegeven op 25 februari 2011;

Gelet op het feit dat voldaan is aan de formaliteiten voorgeschreven bij de Richtlijn 98/34/EG van het Europese Parlement en de Raad betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij;

Gelet op advies nr. 49.416/3 van de Raad van State, gegeven op 5 april 2011, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende dat Richtlijn 2010/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de energieprestatie van gebouwen (herschikking) de lidstaten oplegt een verbeterde energieprestatie van gebouwen te stimuleren via het vaststellen van een berekeningsmethodiek en het vaststellen van eisen met betrekking tot energieprestaties voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie;

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. In artikel 1.1.1, § 2 van het van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in punt 14° wordt het woord « certificatendatabank » vervangen door het woord « energieprestatiecertificatendatabank »;

  2. in punt 15° wordt het woord « certificatendatabank » vervangen door het woord « energieprestatiecertificatendatabank ».

    HOOFDSTUK II. - Aanpassing EPB-eisen en berekeningsmethodiek

    Afdeling I. - Aanpassing EPB-eisen

    Art. 2. Aan artikel 9.1.1 van hetzelfde besluit wordt een tweede, derde en vierde lid toegevoegd, die luiden als volgt :

    Indien gedurende of voor de start van de werken een wijziging van een bestaande stedenbouwkundige vergunning wordt gevraagd en het voorwerp van deze aanvraag betreft een uitbreiding van het gebouw met subdossiers, dan zijn op die subdossiers de EPB-eisen van toepassing die gelden op het moment van de aanvraag tot het verkrijgen van de wijzigende stedenbouwkundige vergunning. Indien echter voor het hele gebouw, inclusief de aangevraagde wijzigingen, een volledig nieuwe stedenbouwkundige vergunning wordt verleend, dan zijn de EPB-eisen die gelden op het moment van deze laatste aanvraag van toepassing.

    In afwijking van het tweede lid gelden de EPB-eisen die van toepassing waren op het moment van de oorspronkelijke aanvraag tot het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning indien de aangevraagde wijziging van de bestaande stedenbouwkundige vergunning geen uitbreiding van het gebouw met subdossiers bevat.

    In afwijking van het eerste lid, het tweede en het derde lid, worden gebouwen waarvoor de aanvraag tot het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning een regularisatie van een bouwmisdrijf betreft, onderworpen aan de EPB-eisen die van toepassing waren op het moment dat de werken, die het voorwerp uitmaken van de aanvraag, gestart werden.

    Art. 3. In artikel 9.1.2 van hetzelfde besluit wordt punt 1° vervangen door wat volgt :

    1° voor het gebouw als geheel mag het peil van globale warmte-isolatie niet meer bedragen dan :

    a) K45, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt voor 1 januari 2012;

    b) K40, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2012;

    .

    Art. 4. Aan artikel 9.1.3 van hetzelfde besluit wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

    Nieuw op te richten industriële gebouwen waarvoor de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2012, voldoen aan elk van de volgende eisen :

    1° voor het gebouw als geheel mag het peil van globale warmte-isolatie niet meer bedragen dan K40;

    2° de constructieonderdelen voldoen aan de maximale warmtedoorgangscoëfficiënt of aan de minimale warmteweerstand zoals vastgelegd in bijlage VII bij dit besluit.

    Art. 5. In artikel 9.1.9 van hetzelfde besluit worden de woorden « 800 m » vervangen door de woorden « 800 m3 ».

    Art. 6. In artikel 9.1.11 van hetzelfde besluit wordt paragraaf 1 vervangen door wat volgt :

    § 1. Het E-peil van nieuw op te richten woongebouwen bedraagt niet meer dan :

    1° E100, als de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt voor 1 januari 2010;

    2° E80, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2010;

    3° E70, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2012;

    4° E60, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2014.

    Het E-peil van nieuw op te richten kantoor- en schoolgebouwen bedraagt niet meer dan :

    1° E100, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt voor 1 januari 2012;

    2° E70, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2012;

    3° E60, als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2014.

    .

    Art. 7. In titel IX, hoofdstuk I van hetzelfde besluit wordt een onderafdeling III/1, die bestaat uit artikel 9.1.12/1, ingevoegd, die luidt als volgt :

    Onderafdeling III/1. - Netto-energiebehoefte voor verwarming

    Art. 9.1.12/1. § 1. De netto-energiebehoefte voor verwarming van nieuw op te richten woongebouwen waarvoor de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2012, mag niet hoger zijn dan 70 kWh/m2 per jaar.

    § 2. Elke wooneenheid van nieuw op te richten woongebouwen dient afzonderlijk aan de eis op het vlak van de netto-energiebehoefte voor verwarming, vermeld in paragraaf 1, te voldoen.

    Art. 8. In artikel 9.1.13 van hetzelfde besluit wordt na de woorden « stedenbouwkundige vergunning » en voor de woorden « een EPB-haalbaarheidsstudie » de woorden « of na de melding » ingevoegd.

    Art. 9. In artikel 9.1.16, § 1, 2°, van hetzelfde besluit worden tussen de woorden « inzake ventilatie wordt » en de woorden « voldaan aan » de woorden « voor het nieuw gebouwde toegevoegde deel » ingevoegd.

    Art. 10. In artikel 9.1.17 worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. punt 1° vervangen door wat volgt :

    1° de nieuwe, vernieuwde en verbouwde constructieonderdelen voldoen aan de maximale warmtedoorgangscoëfficiënt of aan de minimale warmteweerstand zoals vastgelegd in bijlage VII bij dit besluit.

    ;

  4. in punt 2° wordt het woord « ramen » vervangen door het woord « vensters ».

    Art. 11. Aan artikel 9.1.19 van hetzelfde besluit wordt een punt 3° toegevoegd, dat luidt als volgt :

    3° de nieuwe, vernieuwde en verbouwde constructieonderdelen voldoen aan de maximale warmtedoorgangscoëfficiënt of aan de minimale warmteweerstand zoals vastgelegd in bijlage VII bij dit besluit.

    Art. 12. Artikel 9.1.23 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt :

    Art. 9.1.23. Voor beschermde monumenten en bestaande gebouwen die deel uitmaken van een beschermd landschap, stads- of dorpsgezicht, zijn de volgende eisen van toepassing :

    1° bij herbouw en uitbreiding, de eisen, vermeld in de artikelen 9.1.15 en 9.1.16;

    2° bij verbouwing, de maximale U-waarden en minimale R-waarden, vermeld in bijlage VII, die bij dit besluit is gevoegd, wat betreft de daken en vloeren.

    In afwijking van het eerste lid, 2° kan van die eisen worden afgeweken, voor zover de toepassing van die eisen het karakter of aanzicht van het gebouw op onaanvaardbare wijze zou veranderen.

    .

    Art. 13. In artikel 9.1.30 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in paragraaf 2 wordt tussen de woorden « vermeld in » en de woorden « artikel 9.1.28 » de woorden « artikel 9.1.23, tweede lid en » ingevoegd;

  6. in paragraaf 3 wordt tussen de woorden « vermeld in » en de woorden « artikel 9.1.28 » de woorden « artikel 9.1.23, tweede lid en » ingevoegd.

    Art. 14. In hetzelfde besluit wordt de bijlage VII vervangen door de bijlage I die bij dit besluit is gevoegd.

    Art. 15. In bijlage IX wordt een punt 1/1 ingevoegd dat luidt als volgt :

    1/1. De ventilatievoorzieningen in de ruimten van woongebouwen die worden verbouwd en waar vensters worden vervangen of toegevoegd, moeten voor de luchttoevoer-eisen voldoen aan het minimum van :

    - de debieten bepaald volgens tabel 1 van de norm NBN D50-001;

    - 45 m3/h per lopende meter venster dat vervangen of toegevoegd wordt.

    Art. 16. In bijlage X worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  7. in punt 7.2 wordt een nieuwe alinea toegevoegd, die luidt als volgt :

    De ventilatievoorzieningen in de ruimten van niet-residentiële gebouwen die worden verbouwd en waar vensters worden vervangen of toegevoegd, moeten voor de luchttoevoereisen voldoen aan het minimum van :

    - de debieten bepaald volgens 7.2.1 of 7.2.2

    - 45 m3/h per lopende meter venster dat vervangen of toegevoegd wordt.

  8. in punt 7.2.1 wordt onder aan tabel 1 een nieuwe rij toegevoegd, die luidt als volgt :

    Opslagmagazijn 100

  9. in punt 7.2.2 wordt een nieuwe lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

    In afwijking van de eerste alinea gelden voor traphallen en voor laad- en losruimtes in industriële gebouwen geen ventilatie-eisen. Het is wel aanbevolen om voorzieningen conform de NBN EN 13779 te treffen.

    Afdeling II. - Aanpassing van de berekeningsmethodiek

    Art. 17. In bijlage V...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT