9 MEI 2008. - Koninklijk besluit tot regeling van de vergunningen van luchtverkeersleider

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 27 juni 1937 houdende herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling der luchtvaart, inzonderheid op artikel 5, § 1, gewijzigd bij de wet van 2 januari 2001;

Gelet op de omstandigheid dat de gewestregeringen bij het ontwerpen van dit besluit betrokken zijn;

Gelet op het advies van de Raad van State nr 43.667/4 gegeven op 20 februari 2008;

Overwegende het Verdrag inzake de internationale burgerlijke luchtvaart goedgekeurd bij de wet van 30 april 1947, ondertekend te Chicago op 7 december 1944, inzonderheid op bijlage 1;

Overwegende het Internationaal Verdrag tot samenwerking in het belang van de veiligheid van de luchtvaart « EUROCONTROL », en de bijlagen, ondertekend te Brussel op 13 december 1960, goedgekeurd bij de wet van 12 maart 1962 en gewijzigd bij het protocol van Brussel van 12 februari 1981, goedgekeurd bij de wet van 16 november 1984, inzonderheid de Requirements for European Class 3 Medical Certification of Air Traffic Controllers;

Op de voordracht van Onze Eerste Minister en Staatssecretaris voor Mobiliteit,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

HOOFDSTUK I. - Voorwerp en toepassingsgebied

Artikel 1. Het voorwerp van dit besluit is de gedeeltelijke tenuitvoerlegging van de Richtlijn 2006/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006 inzake een communautaire vergunning van luchtverkeersleiders met als doel de veiligheidsnormen te verhogen en het functioneren van het communautaire luchtverkeersleidings-systeem te verbeteren door een vergunning van luchtverkeersleider in te voeren.

Art. 2. Dit besluit is van toepassing op :

  1. leerling luchtverkeersleiders;

  2. luchtverkeersleiders die hun taken uitoefenen onder de verantwoordelijkheid van verleners van luchtvaartnavigatiediensten die hun diensten hoofdzakelijk aanbieden voor bewegingen van luchtvaartuigen in het algemeen luchtverkeer;

  3. luchtverkeersleiders die geregelde en geplande luchtverkeersleidingsdiensten voor het algemeen luchtverkeer verlenen onder de verantwoordelijkheid van verleners van luchtvaartnavigatiediensten die hun diensten hoofdzakelijk aanbieden aan andere bewegingen van luchtvaartuigen dan het algemeen luchtverkeer.

    HOOFDSTUK II. - Definities

    Art. 3. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

    luchtverkeersleidingsdienst : een dienst die wordt verleend ter voorkoming van botsingen tussen luchtvaartuigen en op het landingsterrein tussen luchtvaartuigen en obstakels, alsook om de doorstroming van het luchtverkeer te versnellen en ordelijk te laten verlopen.

    verlener van luchtvaartnavigatiediensten : iedere openbare of particuliere rechtspersoon die luchtvaartnavigatiediensten levert ten behoeve van het algemeen luchtverkeer.

    algemeen luchtverkeer : alle bewegingen van burgerluchtvaartuigen, evenals bewegingen van staatsluchtvaartuigen (militaire, douane- en politieluchtvaartuigen daaronder begrepen), wanneer die bewegingen worden uitgevoerd in overeenstemming met de ICAO-procedures.

    vergunning : een certificaat dat de rechtmatige houder machtigt luchtverkeersleidingsdiensten te verlenen overeenkomstig de daarin vermelde bevoegdverklaringen en de aantekeningen.

    bevoegdverklaring : de op een vergunning aangebrachte of daarmee samenhangende en van de vergunning deel uitmakende machtiging waarin melding wordt gemaakt van specifieke aan de vergunning verbonden voorwaarden, voorrechten of beperkingen.

    aantekening bij de bevoegdverklaring : de op een vergunning aangebrachte en van de vergunning deel uitmakende machtiging waarin de specifieke aan de bevoegdverklaring verbonden voorwaarden, voorrechten of beperkingen zijn aangegeven.

    aantekening betreffende de luchtverkeersleidingseenheid : de op een vergunning aangebrachte en van de vergunning deel uitmakende machtiging waarin de ICAO-locatie-indicator wordt aangegeven en de sector, groep van sectoren en/of operationele posities waarvoor de houder van de vergunning bevoegd is.

    aantekening betreffende de taalvaardigheid : de op een vergunning aangebrachte en van de vergunning deel uitmakende machtiging waarin de taalvaardigheid van de houder wordt aangegeven.

    aantekening OJTI : de op een vergunning aangebrachte en van de vergunning deel uitmakende machtiging waarin de bevoegdheid van de houder om opleiding te geven in de directe en effectieve luchtverkeersleiding wordt vermeld.

    staatsaantekening : op de vergunning van luchtverkeersleider ingeschreven toelating die de verlener van luchtvaartnavigatiediensten, de bijzondere types van functies die de houder ervan mag uitoefenen alsook alle andere nuttige gegevens aangeeft.

    ICAO-locatie-indicator : de uit vier letters bestaande code die is samengesteld overeenkomstig de door de ICAO in haar handboek DOC 7910 gegeven regels en is toegewezen aan de locatie van een vast luchtverkeersstation.

    sector : een deel van een luchtverkeersleidingsgebied en/of van een vluchtinformatiegebied/hoger vluchtinformatiegebied.

    opleiding : het geheel van theoretische cursussen, praktijkoefeningen, inclusief simulatie, en opleidingen op de operationele positie die vereist zijn voor het verkrijgen en in stand houden van de vereiste bekwaamheden voor het verlenen van veilige luchtverkeersleidingsdiensten van hoge kwaliteit; de opleiding omvat :

    1. een initiële opleiding, die bestaat uit een basisopleiding en een opleiding voor een bevoegdverklaring en die leidt tot de toekenning van een oefenvergunning van luchtverkeersleider;

    2. een opleiding voor een luchtverkeersleidingseenheid, met inbegrip van een overgangsopleiding, gevolgd door een opleiding op de operationele positie, en die leidt tot de uitreiking van een vergunning van luchtverkeersleider;

    3. een voortgezette opleiding, om de geldigheid van de aantekeningen op de vergunning te handhaven;

    4. de opleiding van de instructeurs voor het geven van opleiding op de operationele positie, die leidt tot het verkrijgen van de aantekening OJTI;

    5. een opleiding van examinator en/of beoordelaar.

    ATS-opleidingsorganisme : een organisatie die door de nationale toezichthoudende instantie is gecertificeerd voor het aanbieden van een of meer opleidingstypes.

    vakbekwaamheidsprogramma voor een luchtverkeersleidingseenheid : erkend programma waarin de methode is omschreven waarmee de eenheid de bekwaamheid van haar houders van een vergunning op peil houdt.

    opleidingsplan voor luchtverkeersleidingseenheid : een goedgekeurd plan waarin in detail de processen en het tijdschema uiteengezet worden om de procedures voor de eenheid onder toezicht van een instructeur die een opleiding op de operationele positie verzorgt op het lokale gebied te kunnen toepassen.

    attest van medische geschiktheid : attest waaruit blijkt dat de houder voldoet aan de voorwaarden inzake medische geschiktheid.

    BSA - ANS : Belgian Supervising Authority for Air Navigation Services opgericht bij koninklijk besluit van 14 februari 2006 tot oprichting van een nationale toezichthoudende instantie (NSA) van de luchtvaartnavigatiediensten.

    Directoraat-generaal Luchtvaart : directoraat binnen de FOD Mobiliteit en Vervoer bevoegd voor de luchtvaart.

    Minister : de Minister belast met het Directoraat-generaal Luchtvaart.

    Directeur-generaal : de Directeur-generaal van het Directoraat-generaal Luchtvaart.

    OJTI : On the Job Training Instructor.

    ATS (luchtverkeersdienstverlening) : algemeen begrip dat ofwel slaat op de vluchtinlichtingenverstrekking, de alarmdienst, de luchtverkeersleiding (algemene verkeersleiding, naderingsverkeersleiding en plaatselijke verkeersleiding).

    HOOFDSTUK III. - Algemeen

    Art. 4. § 1. Niemand mag de functie van luchtverkeersleider uitoefenen wanneer hij geen houder is van een vergunning die beantwoordt aan de voorwaarden van dit besluit en die overeenstemt met de functies die hij moet uitoefenen.

    Alvorens de voorrechten van een vergunning van luchtverkeersleider uit te oefenen moet de houder op de hoogte zijn van alle noodzakelijke inlichtingen die nuttig en recent zijn.

    § 2. De vergunning blijft eigendom van degene aan wie zij is afgegeven en wordt door de betrokkene ondertekend.

    De vergunning behelst de in bijlage I genoemde elementen.

    De vergunning bevat een Engelse vertaling van de elementen die in bijlage I worden aangeduid met een asterisk.

    Art. 5. De volgende instanties worden aangewezen als nationale toezichthoudende instanties voor het vervullen van de bij dit besluit aan hen toegewezen taken :

  4. het Directoraat-generaal Luchtvaart;

  5. de BSA - ANS.

    Art. 6. § 1. De Directeur-generaal of zijn gemachtigde reikt de oefenvergunningen van luchtverkeersleider, de vergunningen van luchtverkeersleider, de bevoegdverklaringen, de aantekeningen bij de bevoegdverklaring, de aantekeningen betreffende de luchtverkeersleidingseenheid, de aantekeningen OJTI en de Staatsaantekeningen uit.

    De Directeur-generaal of zijn gemachtigde, hernieuwt de oefenvergunningen van luchtverkeersleider, de aantekeningen betreffende de luchtverkeersleidingseenheid, de aantekeningen OJTI en de Staatsaantekeningen.

    § 2. De Directeur-generaal kan de verleners van luchtvaartnavigatiediensten die hij aanduidt belasten met de taken inzake de uitreiking en de hernieuwing van de aantekeningen betreffende de luchtverkeersleidingseenheid, de aantekeningen OJTI en de Staatsaantekeningen.

    § 3. De Directeur-generaal weigert of ontneemt naar gelang het geval de oefenvergunning van luchtverkeersleider of de vergunning van luchtverkeersleider aan de aanvrager of de houder ervan :

  6. indien bewezen is dat hij aan de drank verslaafd is of verdovende middelen gebruikt;

  7. indien hij veroordeeld is geweest tot een criminele straf of tot enige straf wegens aanslag op de inwendige of uitwendige veiligheid van de Staat.

    Art. 7. § 1. De houder van een oefenvergunning van luchtverkeersleider of van een vergunning van luchtverkeersleider onthoudt er zich van zijn voorrechten uit te oefenen in de directe en effectieve...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT