20 JANUARI 2012. - Decreet houdende regeling van de interlandelijke adoptie van kinderen (1)

Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Decreet houdende regeling van de interlandelijke adoptie van kinderen

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen en definities

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2. Dit decreet is van toepassing op de interlandelijke adoptie van een kind, zijnde een persoon van minder dan achttien jaar.

Art. 3. In dit decreet wordt verstaan onder :

  1. interlandelijke adoptie : de adoptie zoals omschreven in artikel 360.2 van het Burgerlijk Wetboek;

  2. adoptant : een persoon of personen zoals vermeld in artikel 343, § 1, van het Burgerlijk Wetboek;

  3. afstandsouder : een ouder die voor zichzelf heeft uitgemaakt een kind af te staan;

  4. adoptiebemiddeling : elke activiteit van een tussenpersoon die ertoe strekt een adoptie van een kind te realiseren;

  5. adoptiedienst : een door de Vlaamse Regering erkende instelling die aan adoptiebemiddeling doet en de eerste nazorg verstrekt;

  6. buitenlands kanaal : een instantie, instelling of persoon in het herkomstland van het kind die bij interlandelijke adoptie bemiddelt;

  7. zelfstandige adoptie : de adoptie waarbij de adoptant geen beroep doet op een adoptiedienst en de adoptie zelfstandig tot stand brengt;

  8. Vlaams Centrum voor Adoptie : de afdeling aangewezen binnen Kind en Gezin, die zal optreden als centrale autoriteit en belast is met de nakoming van de door het Haags Verdrag opgelegde verplichtingen en opdrachten, vermeld in dit decreet;

  9. Vlaamse adoptieambtenaar : de ambtenaar, benoemd binnen het Vlaams Centrum voor Adoptie, die de taken vervult die hem door dit decreet toegewezen worden;

  10. Haags Verdrag : het verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied van de interlandelijke adoptie, ondertekend in Den Haag op 29 mei 1993;

  11. samenwerkingsakkoord : het samenwerkingsakkoord van 12 december 2005 tussen de federale staat, de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie inzake de tenuitvoerlegging van de wet van 24 april 2003 tot hervorming van de adoptie;

  12. Steunpunt Adoptie : een door de Vlaamse Regering erkende instelling die de taken, vermeld in artikel 7, § 2, uitvoert.

    HOOFDSTUK 2. - De informatie en voorbereiding door het Steunpunt Adoptie

    Afdeling 1. - De informatiesessie

    Art. 4. De kandidaat-adoptanten dienen de informatiesessie te volgen bij het Steunpunt Adoptie. Het Vlaams Centrum voor Adoptie stelt in samenspraak met het adviescomité het programma en de werkwijze vast van de informatiesessie volgens de bepalingen van de Vlaamse Regering.

    Afdeling 2. - De voorbereiding

    Art. 5. De voorbereiding, vermeld in artikel 346.2, eerste lid, en artikel 361.1, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek wordt gevolgd in het door de Vlaamse Regering erkende Steunpunt Adoptie.

    Na zijn aanmelding verwijst het Vlaams Centrum voor Adoptie de adoptant, rekening houdende met het principe van instroombeheer, door naar het Steunpunt Adoptie. De voorbereiding wordt gegeven binnen een redelijke termijn nadat de adoptant zich bij het Steunpunt Adoptie aangeboden heeft. Aan het einde van de voorbereiding geeft het Steunpunt Adoptie aan de adoptant een attest waaruit blijkt dat hij de voorbereiding heeft gevolgd. Indien de adoptant niet binnen het jaar het verzoekschrift, vermeld in artikel 1231-27 van het Gerechtelijk Wetboek, ontvankelijk neerlegt op de griffie van de jeugdrechtbank, vervalt het voorbereidingsattest.

    De Vlaamse Regering legt de principes voor het instroombeheer vast.

    Art. 6. De Vlaamse Regering bepaalt de algemene inhoud en de minimumduur van de voorbereiding.

    Het Vlaams Centrum voor Adoptie keurt de voorbereidingsprogramma's goed en bepaalt de momenten waarop de voorbereiding wordt gegeven.

    Het Vlaams Centrum voor Adoptie kan nadere richtlijnen vastleggen met betrekking tot het voorbereidingsprogramma en het volgen ervan door kandidaat-adoptanten.

    Afdeling 3. - Erkenning van het Steunpunt Adoptie

    Art. 7. § 1. De Vlaamse Regering erkent het Steunpunt Adoptie op advies van het Vlaams Centrum voor Adoptie.

    De erkenning wordt verleend voor minimaal twee jaar en maximaal vijf jaar en kan voor dezelfde termijnen worden verlengd.

    § 2. Het Steunpunt Adoptie heeft de volgende taken :

  13. informatie verstrekken aan de adoptanten over alle aspecten van adoptie;

  14. optreden als informatiepunt inzake nazorg en expertise rond adoptie bevorderen bij het bestaande hulpverleningsaanbod;

  15. fungeren als aanspreek- en oriëntatiepunt voor geadopteerden, adoptanten en afstandsouders;

  16. fungeren als vormings- en expertisecentrum;

  17. een documentatie- en informatiecentrum uitbouwen;

  18. het organiseren van de voorbereiding, vermeld in artikel 5.

    § 3. Om erkend te worden, moet het Steunpunt Adoptie aan de volgende voorwaarden voldoen :

  19. uitsluitend doelstellingen zonder winstoogmerk nastreven;

  20. beschikken over een team dat is samengesteld zoals bepaald door de Vlaamse Regering;

  21. zich engageren om regelmatig in het overleg tussen de verschillende actoren interlandelijke adoptie te participeren;

  22. voorzien in bijscholing voor de hulpverleners;

  23. de persoonlijke levenssfeer van de adoptant eerbiedigen en, zonder enige vorm van discriminatie, zijn ideologische, godsdienstige en filosofische overtuiging respecteren.

    § 4. Het erkende Steunpunt Adoptie moet, om erkend te blijven of een verlenging van zijn erkenning te verkrijgen, de volgende voorschriften naleven :

  24. de discretie en het beroepsgeheim in acht nemen ten aanzien van de informatie die over de adoptanten wordt verkregen;

  25. elke adoptant die door het Vlaams Centrum voor Adoptie wordt doorverwezen voor het volgen van een voorbereidingsprogramma aanvaarden en registreren;

  26. een jaarverslag opmaken en het in de loop van het eerste trimester dat volgt op het einde van elk boekjaar bezorgen aan het Vlaams Centrum voor Adoptie. De Vlaamse Regering bepaalt de inhoud van het jaarverslag.

    § 5. De Vlaamse Regering kan nadere bepalingen vastleggen met betrekking tot paragraaf 3 en paragraaf 4.

    § 6. De Vlaamse Regering legt de procedure vast voor de erkenning en verlenging van erkenning van het Steunpunt Adoptie en voorziet in een beroepsprocedure.

    Art. 8. De erkenning van het Steunpunt Adoptie kan door de Vlaamse Regering worden ingetrokken of geschorst voor de termijn die ze bepaalt als de bepalingen van dit decreet niet worden nageleefd. Bij stopzetting van de activiteiten wordt de erkenning ambtshalve geschrapt.

    De Vlaamse Regering bepaalt de procedure inzake intrekking en schorsing van de erkenning.

    Afdeling 4. - Kosten van de voorbereiding en subsidiëring van het Steunpunt Adoptie

    Art. 9. Een deel van de kostprijs van de voorbereiding is ten laste van de adoptant. De Vlaamse Regering bepaalt het bedrag dat de adoptant bijdraagt aan de voorbereiding.

    Het Steunpunt Adoptie ontvangt een jaarlijkse subsidie voor personeels- en werkingskosten.

    De Vlaamse Regering bepaalt de nadere regels voor de subsidiëring van het Steunpunt Adoptie.

    HOOFDSTUK 3. - Maatschappelijk onderzoek

    Afdeling 1. - Het maatschappelijk onderzoek

    Art. 10. Het maatschappelijk onderzoek dat krachtens artikel 346.2 van het Burgerlijk Wetboek en artikel 1231.29, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek door de jeugdrechtbank wordt bevolen, wordt gevoerd door een door de Vlaamse Regering erkende dienst voor maatschappelijk onderzoek inzake interlandelijke adoptie.

    Nadat de jeugdrechtbank de opdracht tot maatschappelijk onderzoek heeft bevolen, verwijst het Vlaams Centrum voor Adoptie de adoptant door naar een dienst voor maatschappelijk onderzoek inzake interlandelijke adoptie. Deze dienst neemt onverwijld contact op met de adoptant. De dienst meldt elke nieuwe aanvraag aan het Vlaams Centrum voor Adoptie.

    Het Vlaams Centrum voor Adoptie kan nadere richtlijnen bepalen inzake de wijze waarop het maatschappelijk onderzoek gevoerd wordt conform artikel 1231.29 van het Gerechtelijk Wetboek en de bepalingen van het samenwerkingsakkoord.

    Afdeling 2. - De erkenning van de diensten voor maatschappelijk onderzoek inzake interlandelijke adoptie

    Art. 11. § 1. De Vlaamse Regering erkent diensten voor maatschappelijk onderzoek inzake interlandelijke adoptie op advies van het Vlaams Centrum voor Adoptie.

    § 2. Om erkend te worden, moet de dienst voor maatschappelijk onderzoek inzake interlandelijke adoptie aan de volgende voorwaarden voldoen :

  27. beschikken over een team dat is samengesteld zoals bepaald door de Vlaamse Regering;

  28. de persoonlijke levenssfeer van de adoptant eerbiedigen en, zonder enige vorm...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT