13 JANUARI 2006. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de rechtspositie van het personeel van de diensten van de Vlaamse overheid., de 13 janvier 2006

DEEL I. - TOEPASSINGSGEBIED EN ALGEMENE BEPALINGEN.

TITEL I. - Toepassingsgebied.

Artikel 1.1. Dit besluit is van toepassing op het hierna genoemd personeel van de diensten van de Vlaamse overheid, met uitzondering van het personeel van de met rechtspersoonlijkheid beklede patrimonia van de intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid.

TITEL II. - Algemene bepalingen.

Art. 1.2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. de diensten van de Vlaamse overheid :

    - de departementen,

    - de intern verzelfstandigde agentschappen, hierna te noemen IVA, zonder rechtspersoonlijkheid,

    - de IVA met rechtspersoonlijkheid, met uitzondering van

    . Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)

    - de publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen, hierna te noemen EVA, met uitzondering van

    . Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT)

    . Vlaamse Opera (VLOPERA)

    . Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn (VVM)

    . Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) wat betreft het instructiepersoneel

    - het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraden, met uitzondering van de SERV, hierna te noemen de raden;

    - het personeel van de administratieve diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs, hierna te noemen het Gemeenschapsonderwijs of instelling;

  2. een Vlaams ministerie : het departement en de IVA zonder rechtspersoonlijkheid van een beleidsdomein;

  3. een entiteit : een departement, een IVA of een EVA;

  4. een beleidsdomein : een homogeen beleidsdomein zoals bedoeld in artikel 2 van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid van 18 juli 2003, bestaande uit een verzameling van beleidsvelden die zowel vanuit politiek als maatschappelijk oogpunt een herkenbaar en samenhangend geheel vormen;

  5. beleidsraad : de raad van het homogeen beleidsdomein, waarvan de oprichting en de wijze van samenstelling door de Vlaamse Regering bepaald wordt en waarin het politieke en het administratieve niveau overleg plegen en die de regering ondersteunt bij de aansturing van het beleidsdomein;

  6. interne arbeidsmarkt : de personeelsbewegingen binnen de diensten van de Vlaamse overheid;

  7. personeelsleden : de ambtenaren en de contractuelen;

  8. ambtenaar : elk personeelslid dat toegelaten is tot een proeftijd met het oog op een vaste benoeming of dat in vast dienstverband benoemd is;

  9. contractueel : elk personeelslid dat in dienst genomen is bij arbeidsovereenkomst;

  10. lijnmanager : het hoofd van een entiteit, van het secretariaatspersoneel van een strategische adviesraad of van het Gemeenschapsonderwijs die het hiërarchisch en functioneel gezag over het personeel van die entiteit, raad of instelling uitoefent.

  11. benoemende overheid : het hoofd van de entiteit, raad of instelling voor de ambtenaren;

  12. indienstnemende overheid :

    - de Vlaamse Regering op voorstel van de opdrachtgever voor het hoofd van een entiteit en voor de algemeen directeur en op voorstel van de strategische adviesraad voor het hoofd van het secretariaatspersoneel van een strategische adviesraad

    - de raad van bestuur voor de EVA die krachtens hun oprichtingsdecreet zelf het hoofd van het agentschap en in voorkomend geval de algemeen directeur aanstellen en voor het Gemeenschapsonderwijs,

    - de lijnmanager voor het contractuele personeelslid;

  13. opdrachtgever :

    - de functioneel bevoegde Vlaamse minister voor de departementen, de IVA en de andere EVA dan hierna vermeld,

    - de raad van bestuur voor de EVA die krachtens hun oprichtingsdecreet zelf het hoofd van het agentschap en in voorkomend geval de algemeen directeur aanstellen en voor het Gemeenschapsonderwijs,

    - het Auditcomité van de Vlaamse administratie voor de Interne Audit van de Vlaamse administratie,

    - de strategische adviesraad voor het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraad;

  14. de functioneel bevoegde Vlaamse minister : het lid van de Vlaamse Regering bevoegd voor de materies en het personeel van een beleidsdomein, raad of instelling, hierna te noemen functionele minister;

  15. personeelsplan : het overzicht van de functies nodig om in een bepaalde entiteit via welomschreven processen een vooropgesteld doel te bereiken;

  16. personeelsfunctie : ofwel de entiteiten in het beleidsdomein Bestuurszaken ofwel de managementondersteunende diensten, hierna te noemen MOD, in de beleidsdomeinen, die conform hun taakstelling het personeelsbeleid aansturen of uitvoeren.

  17. werkgever :

    - de Vlaamse Gemeenschap voor de personeelsleden van een departement of een IVA zonder rechtspersoonlijkheid;

    - de IVA met rechtspersoonlijkheid en

    - de EVA

    voor de van deze entiteiten afhangende personeelsleden;

    - de strategische adviesraad

    - het Gemeenschapsonderwijs

    voor de van deze raad of instelling afhangende personeelsleden.

  18. de Vlaamse minister bevoegd voor de bestuurszaken : de Vlaamse minister bevoegd voor het algemeen beleid inzake personeel en organisatieontwikkeling.

  19. selector : het professioneel orgaan dat advies geeft aan de lijnmanager over het selectiegebeuren.

    Art. 1.3. Alle bevoegdheden die bij dit besluit aan een personeelslid worden toegewezen kunnen door dit personeelslid gedelegeerd worden aan de onder zijn gezag staande personeelsleden tenzij anders bepaald in dit besluit.

    De aldus rechtstreeks of via delegatie toegewezen bevoegdheden, worden tevens uitgeoefend door de personeelsleden die met de waarneming van de functie belast zijn of die de titularis vervangen bij tijdelijke afwezigheid of verhindering.

    Art. 1.4. § 1. De lijnmanager bepaalt de kwantitatieve en kwalitatieve personeelsbehoeften van zijn entiteit, raad of instelling, in een personeelsplan, onverminderd de procedure van administratieve en begrotingscontrole.

    Een vacature is een niet-ingevulde functie op het personeelsplan van de entiteit, raad of instelling, en impliceert een personeelsbehoefte.

    § 2. Een personeelsplan omvat :

  20. mandaatfuncties.

  21. permanente functies, ingenomen door ambtenaren.

    Een permanente functie kan tijdelijk ingevuld worden indien rotatie aangewezen is. In dit geval wordt de tijdsduur of het tijdelijk karakter van de dienstaanwijzing bekendgemaakt bij de vacantverklaring door de lijnmanager.

  22. tijdelijke of specifieke functies, ingenomen door contractuelen.

    Contractuelen kunnen in dienst genomen worden, uitsluitend om :

    1. aan uitzonderlijke en tijdelijke personeelsbehoeften te voldoen, hetzij voor in de tijd beperkte acties, hetzij voor een buitengewone toename van het werk;

    2. ambtenaren te vervangen bij afwezigheid;

    3. bijkomende of specifieke opdrachten te vervullen;

    4. te voorzien in de uitvoering van hooggekwalificeerde taken.

    De Vlaamse minister bevoegd voor de bestuurszaken stelt de lijst vast van de contractuele functies die ressorteren onder de bijkomende of specifieke opdrachten vermeld sub c)

  23. projectfuncties, ingenomen door ambtenaren of contractuelen.

    § 3. Het personeelsplan wordt opgemaakt in voltijdse eenheden.

    Art. 1.5. § 1. De invulling van statutaire vacatures gebeurt bij voorrang door herplaatsing. Indien herplaatsing niet mogelijk is, kiest de lijnmanager de wijze van invulling, hetzij :

  24. via de interne arbeidsmarkt, waarbij gekozen wordt voor een of meerdere van volgende procedures

    - bevordering zonder examen

    - horizontale mobiliteit overeenkomstig artikel VI 5

    - bevordering van geslaagden voor loopbaanexamens of bekwaamheidsproeven

    De procedures gebeuren volgens het statuut bepaald in artikel VI 1 van dit besluit onverminderd de bepalingen van dit besluit.

  25. via aanwerving vanuit de externe arbeidsmarkt. Als de vacante betrekking wordt ingevuld via aanwerving na een algemeen wervingsexamen, wordt tezelfdertijd ook een beroep gedaan op de procedures van horizontale mobiliteit en bevordering van geslaagden voor loopbaanexamens of bekwaamheidsproeven.

    Wanneer de lijnmanager zich beroept op meerdere procedures om een vacature op te vullen, worden de in aanmerking komende kandidaten onderworpen aan dezelfde functiespecifieke selectie.

    De selector stelt het programma en de nadere regelen vast van de functiespecifieke selectie.

    § 2. Voor de invulling van contractuele vacatures, geldt de regeling zoals bepaald in het personeelsstatuut, dat overeenkomstig bijlage 2 voor de betrokken entiteit, raad of instelling van toepassing is, onverminderd de hiernavolgende algemene regeling.

    Contractuele betrekkingen met een salarisschaal of beginsalarisschaal die overeenstemt met rang A2 of lager, worden bij voorrang ingevuld door herplaatsing van contractuelen.

    Voor herplaatsing komen alleen de contractuele personeelsleden met werkzekerheid in aanmerking. Voor die personeelsleden geldt dezelfde herplaatsingsregeling als voor de ambtenaren.

    Als contractuelen met werkzekerheid worden beschouwd, de contractuelen aan wie op grond van een wettelijke of decretale bepaling of een bepaling in een besluit van de Vlaamse Regering, werkzekerheid werd gegarandeerd.

    Als een openstaande contractuele betrekking wordt ingevuld door herplaatsing, gebeurt de effectieve indienstneming pas na voorafgaand akkoord van het contractuele personeelslid.

    Als herplaatsing niet mogelijk is, of als het gaat om een contractuele betrekking met een salarisschaal of beginsalarisschaal hoger dan rang A2, wordt de contractuele betrekking ingevuld op een van de volgende wijzen :

  26. via de horizontale mobiliteit,

  27. via de horizontale mobiliteit, in combinatie met een oproep tot kandidaatstelling, gericht aan :

    - de laureaten van bevorderingsexamens en vergelijkende bekwaamheidsproeven voor statutaire functies van hetzelfde niveau als de vacante contractuele betrekking

    - de ambtenaren in herplaatsing van dat niveau

    De horizontale mobiliteit is niet toegankelijk voor contractuele personeelsleden die vervangingsopdrachten verrichten en die gedurende minder dan twee jaar ononderbroken in dienst zijn.

  28. via aanwerving vanuit de externe arbeidsmarkt, in combinatie met de horizontale mobiliteit en met een oproep tot kandidaatstelling, gericht aan de personen, vermeld in punt 2°.

    Bij combinatie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT