5 AUGUSTUS 2006. - Wet houdende instemming met de Overeenkomst inzake wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van Hongkong, Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China, ondertekend te Brussel op 20 september 2004 (1) (2)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet.

Art. 2. De Overeenkomst inzake wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen de Regering van het Koninkrijk BelgiÎ en de Regering van Hongkong, Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China, ondertekend te Brussel op 20 september 2004, zal volkomen gevolg hebben.

Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 5 augustus 2006.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Buitenlandse Zaken,

K. DE GUCHT

De Minister van Justitie,

Mevr. L. ONKELINX

Gezien en met 's Lands zegel gezegeld :

De Minister van Justitie,

Mevr. L. ONKELINX

_______

Nota's

(1) Zitting 2005-2006.

Senaat :

Documenten. - Ontwerp van wet ingediend op 12 april 2006, nr. 3-1654/1. - Verslag, nr. 3-1654/2.

Parlementaire Handelingen. - Bespreking, vergadering van 1 juni 2006. - Stemming, vergadering van 1 juni 2006.

Kamer van volksvertegenwoordigers :

Document. - Ontwerp overgezonden door de Senaat, nr. 51-2523/1. Tekst aangenomen in plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging voorgelegd, nr. 51-2523/2.

Parlementaire Handelingen. - Bespreking, vergadering van 15 juni 2006. - Stemming, vergadering van 15 juni 2006.

(2) Overeenkomstig haar artikel XXII treedt deze Overeenkomst in werking op 1 december 2006.

Overeenkomst inzake wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen de Regering van het Koninkrijk BelgiÎ en de Regering van Hongkong, speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China

De Regering van het Koninkrijk BelgiÎ

en

De Regering van Hongkong,

Speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China

(´ speciale administratieve regio Hongkong ª),

behoorlijk gemachtigd door de Centrale regering van de Volksrepubliek China

Verlangend de doeltreffendheid te verhogen van de rechtshandhaving van beide Partijen inzake preventie, onderzoek en vervolging van criminaliteit, alsmede inzake de verbeurdverklaring van de opbrengsten en instrumenten van criminele activiteiten;

Erkennende dat bij samenwerking inzake de rechtshandhaving de fundamentele en internationaal erkende rechten van de mens in acht worden genomen;

Zijn overeengekomen als volgt :

Toepassingsgebied van de wederzijdse rechtshulp

ARTIKEL I

  1. Overeenkomstig de bepalingen van deze Overeenkomst verlenen de Partijen elkaar wederzijdse rechtshulp in de ruimste zin in het kader van preventie, onderzoek en vervolging van strafbare feiten die ressorteren onder de rechtsmacht van de Verzoekende Partij, alsmede in het kader van de procedures die daarop betrekking hebben.

  2. De wederzijdse rechtshulp heeft mede betrekking op :

    1. identificatie en lokalisatie van personen en voorwerpen;

    2. afgifte van documenten;

    3. verkrijging van bewijs, voorwerpen of documenten;

    4. tenuitvoerlegging van verzoeken om huiszoeking en inbeslagnemingen;

    5. vergemakkelijking van de persoonlijke verschijning van getuigen of van deskundigen;

    6. tijdelijke overbrenging van gedetineerden opdat zij zouden kunnen verschijnen in de hoedanigheid van getuige of voor andere doeleinden;

    7. verkrijging van gerechtelijke stukken of van andere officiÎle documenten;

    8. opsporing, inverzekeringstelling, inbeslagneming en verbeurdverklaring van de opbrengsten en van de instrumenten van criminele activiteiten;

    9. levering van inlichtingen, documenten en dossiers, waaronder strafregisters;

    10. afgifte van goederen, inclusief het uitlenen van bewijsmateriaal; en

    11. enige andere vorm van wederzijdse hulp conform de doelstellingen van deze Overeenkomst, die verenigbaar is met de wetgeving van de Aangezochte Partij.

  3. De wederzijdse rechtshulp bedoeld in deze Overeenkomst kan worden verleend met betrekking tot strafbare feiten ingevolge wetgeving die betrekking heeft op de belastingen, de douanerechten, de controle op wisseloperaties of op andere financiÎle aangelegenheden, voor zover de belangrijkste doelstelling van het onderzoek niet erin bestaat belastingen te bepalen of te innen.

  4. De wederzijdse rechtshulp bedoeld in deze Overeenkomst heeft geen betrekking op :

    1. de detentie van of het toezicht op personen met het oog op uitlevering;

    2. de tenuitvoerlegging in de Aangezochte Partij van de in de Verzoekende Partij uitgesproken strafvonnissen; en

    3. de overbrenging van gedetineerden opdat zij hun straf ondergaan.

    Centrale autoriteit

    ARTIKEL II

  5. Iedere partij wijst een centrale autoriteit aan.

  6. De centrale autoriteit van de speciale administratieve regio Hongkong, is de Secretaris van Justitie of zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger. De centrale autoriteit van het Koninkrijk BelgiÎ is de Federale Overheidsdienst Justitie en, in spoedeisende gevallen, het Ambt van de federale procureur. Iedere Partij kan van centrale autoriteit veranderen; in voorkomend geval deelt zij die wijziging aan de andere Partij mee.

  7. De verzoeken geformuleerd overeenkomstig deze Overeenkomst worden enkel door de centrale autoriteit van de Verzoekende staat overgezonden aan de centrale autoriteit van de Aangezochte staat. De verzoeken geschieden schriftelijk. In spoedeisende gevallen kan het verzoek worden overgezonden door middel van een fax.

  8. De centrale autoriteit van de Aangezochte Staat legt de verzoeken spoedig ten uitvoer of, naar gelang van het geval, bezorgt de verzoeken aan zijn bevoegde autoriteiten met het oog op de tenuitvoerlegging ervan.

  9. Een mededeling die ertoe strekt aanvullende inlichtingen te verkrijgen, kan rechtstreeks worden overgezonden tussen de autoriteiten verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van het verzoek.

    Andere vormen van rechtshulp

    ARTIKEL III

    Deze Overeenkomst laat wederzijdse rechtshulp krachtens andere op de Partijen van toepassing zijnde verdragen en overeenkomsten onverlet en staat evenmin andere vormen van wederzijdse rechtshulp tussen de bevoegde autoriteiten van de Partijen in de weg.

    Beperkingen aan het verlenen van wederzijdse rechtshulp

    ARTIKEL IV

  10. De Aangezochte Partij kan wederzijdse rechtshulp weigeren en weigert ingeval haar wetgeving zulks vereist :

    1. indien, in het geval van de regering van het Koninkrijk BelgiÎ, inwilliging van het verzoek de soevereiniteit, de veiligheid of de openbare orde van het Koninkrijk BelgiÎ schendt, of, in het geval van de regering van de speciale administratieve regio Hongkong, inwilliging van het verzoek de soevereiniteit, veiligheid of openbare orde van de Volksrepubliek China schendt;

    2. indien zij van oordeel is dat inwilliging van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT