Gecoördineerd koninklijk besluit nr. 62 betreffende de bewaargeving van vervangbare financiële instrumenten en de vereffening van transacties op deze instrumenten. (NOTA : raadpleging van vroegere versies vanaf 23-02-2004 en tekstbijwerking tot 23-12-2005), de 10 novembre 1967

Artikel 1. (1) Voor de toepassing van dit besluit, en onverminderd artikel 23 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, wordt verstaan onder :

  1. "vereffeningsinstelling" : de instelling of instellingen die door de Koning erkend zijn als centrale depositaris voor financiële instrumenten, zoals gedefinieerd in artikel 2, en de Nationale Bank van België;

  2. "aangesloten leden" : de instellingen die krachtens de regels die van toepassing zijn op het vereffeningssysteem van de vereffeningsinstelling, gemachtigd zijn effectenrekeningen bij deze laatste aan te houden.

    ( (1) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 1, vervangen bij de wet van 2 augustus 2002, artikel 133, § 1.

    Wijzigingen aangebracht ter gelegenheid van de coördinatie : in 1°,

    - vervanging van de verwijzing naar artikel 1bis door een verwijzing naar artikel 2 en

    - vervanging van de afkorting "BNB" door de woorden "Nationale Bank van België". )

    Art. 2. (2) (De Nationale Bank van België, de centrale depositaris en zijn aangesloten leden mogen onder het voordeel van de bepalingen van huidig besluit alle financiële instrumenten bedoeld in artikel 2, 1°, van voornoemde wet van 2 augustus 2002 in deposito ontvangen, ongeacht of het gaat om gematerialiseerde of gedematerialiseerde effecten, effecten aan toonder, aan order of op naam, naar Belgisch of naar buitenlands recht, welke ook de vorm weze waaronder deze effecten volgens de op hen toepasbare wet worden uitgegeven.)

    De bepalingen van dit besluit, uitgezonderd artikel 12, tweede tot vierde lid, zijn echter niet van toepassing op :

  3. de gedematerialiseerde effecten bedoeld in de wet van 2 januari 1991 betreffende de markt van de effecten van de overheidsschuld en het monetair beleidsinstrumentarium;

  4. de thesauriebewijzen en de depositobewijzen uitgegeven in de vorm van gedematerialiseerde effecten bedoeld in de wet van 22 juli 1991 betreffende de thesauriebewijzen en de depositobewijzen;

  5. de gedematerialiseerde effecten bedoeld in het Wetboek van vennootschappen.

    In de volgende bepalingen van dit besluit, moet men onder de term "financiële instrumenten" de effecten begrijpen, zoals bepaald in het eerste en tweede lid, die op een vervangbare basis overeenkomstig dit besluit bij de vereffeningsinstelling of de aangesloten leden ervan worden gedeponeerd, met inbegrip van het recht van mede-eigendom, van onlichamelijke aard, dat door zulk deposito in vervangbaarheid in hoofde van de gezamenlijke deponenten wordt gevestigd op de universaliteit van effecten van dezelfde aard die bij de vereffeningsinstelling of de aangesloten leden ervan zijn gedeponeerd.

    ( (2) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 1ter, vervangen bij de wet van 2 augustus 2002, artikel 133, § 2.

    Wijzigingen aangebracht ter gelegenheid van de coördinatie :

    - in het eerste lid, vervanging van de afkorting "BNB" door de woorden "Nationale Bank van België" en

    - in het tweede lid, vervanging van de verwijzing naar artikel 9bis door een verwijzing naar artikel 12. )

    Art. 3. (3) De vereffeningsinstelling is depositaris, uitsluitend voor rekening van de aangesloten leden, van financiële instrumenten die bij haar door deze laatsten in het stelsel der rekeningen-courant werden gestort.

    ( (3) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 2, gewijzigd bij de wet van 15 juli 1998, artikelen 4 en 8, alsmede bij de wet van 2 augustus 2002, artikel 133, § 3.

    Wijziging aangebracht ter gelegenheid van de coördinatie : vervanging van het woord "hem" door het woord "haar" ter verbetering van een grammaticale fout. )

    Art. 4. (4) De vereffeningsinstelling en haar aangesloten leden kunnen, onder de voorwaarden die in hun transactiereglementen zijn gesteld, de financiële instrumenten, die bij hen gestort werden in het stelsel van de rekeningen-courant, in bewaring geven bij andere depositarissen in België of in het buitenland door middel van storting op rekening of op een andere wijze. Deze bewaargeving doet niets af aan de toepassing van dit besluit.

    ( (4) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 2bis, ingevoegd bij de wet van 15 juli 1998, artikel 10. )

    Art. 5. (5) Onder voorbehoud van de hiernavolgende bepalingen hebben de aangesloten leden en hun deponenten dezelfde rechten als wanneer de financiële instrumenten neergelegd in het stelsel der rekeningen-courant bij de vereffeningsinstelling in de kassen van de aangesloten leden gebleven waren.

    ( (5) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 3, gewijzigd bij de wet van 15 juli 1998, artikelen 4 en 8. )

    Art. 6. (6) De bij de vereffeningsinstelling in het stelsel der rekeningen-courant gestorte financiële instrumenten zijn vervangbaar.

    De vereffeningsinstelling heeft het recht aan haar aangesloten leden gelijke maar anders genummerde financiële instrumenten aan toonder terug te geven. Dit geldt eveneens voor de aangesloten leden ten opzichte van hun deponenten van vervangbare financiële instrumenten.

    De overschrijving van rekening naar rekening van vervangbare financiële instrumenten geeft geen aanleiding tot opgave van de nummers noch door de vereffeningsinstelling noch door de aangesloten leden.

    De financiële tussenpersonen zijn ervan ontslagen de nummers van de vervangbare financiële instrumenten, met de verhandeling waarvan ze belast zijn, in te schrijven in hun boeken.

    ( (6) Koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967, artikel 4, gewijzigd bij de wet van 15 juli 1998, artikelen 4 en 8.

    Wijzigingen aangebracht ter gelegenheid van de coördinatie :

    - in het tweede lid, vervanging van het woord "zijn" door het woord "haar" ter verbetering van een grammaticale fout,

    - in het tweede lid, tweede zin, toevoeging van de woorden "de aangesloten" voor het woord "leden" met het oog op eenheid van terminologie,

    - in het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT