Protocolakkoord tussen de federale regering en de in artikel 128, 130, 135 en 138 van de Grondwet bedoelde overheden, hierna de gemeenschappen genoemd, betreffende de gegevensuitwisseling en het flankerend beleid in het kader van de financiering van de stages voor artsen-specialisten in opleiding, de 28 janvier 2019

HOOFDSTUK 1. - Inleiding

Artikel 1. In tegenstelling tot de opleiding huisartsengeneeskunde bestaat tot op heden geen transparant en uniform model voor financiering van de pedagogische componenten van de professionele stages voor "artsen-specialisten in opleiding", hierna "ASO's" te noemen.

De federale overheid stelt voor om een model in te voeren dat persoonsvolgend is onder de vorm van een toelage of voucher, waarbij rekening wordt gehouden met kwaliteitscriteria voor de stagemeesters en stagediensten. Er wordt voorzien in een overgangsfase teneinde aan de betrokken actoren voldoende tijd te geven het nodige te doen en de gemaakte afspraken na te komen.

HOOFDSTUK 2. - Afspraken voor de gegevensuitwisseling en de financiering

Art. 2.1. Algemeen

Voorafgaand aan de in dit protocol vastgestelde afspraken, wordt benadrukt dat:

- de federale overheid de erkenningsnormen voor artsen-specialisten, stagediensten en stagemeesters vaststelt;

- de federale overheid de stagediensten en stagemeesters erkent;

- de gemeenschappen de erkenning van ASO's uitvoeren, met inbegrip van het goedkeuren van het stageplan, het goedkeuren van de (eventuele) wijzigingen van het stageplan en het beoordelen van stagerapporten;

- de gemeenschappen de procedurele regels voor de erkenning van ASO's bepalen.

Zowel de federale overheid als de gemeenschappen gebruiken eenzelfde informaticatoepassing voor het beheren van de processen voor de respectievelijke bevoegdheden inzake het beleid inzake gezondheidszorgberoepen.

Elke entiteit is verantwoordelijk voor het tijdig en volledig inbrengen van de juiste gegevens in de informaticatoepassing in overeenstemming met diens bevoegdheid en de huidige wetgeving hieromtrent.

Het voorliggend protocol laat de afspraken, opgenomen in het bestaande protocolakkoord e-Cad onverlet: aanpassingen van de gegevensdatabank noodzakelijk voor voorliggend protocol kunnen in dit kader worden afgesproken en ontwikkeld.

Art. 2.2. Algemene afspraken

De federale overheid maakt gebruik van de gegevens ingebracht in e-Cad voor de berekening en de toewijzing van de toelage.

Hiervoor zijn (minstens) volgende gegevens nodig:

- naam stagemeester of tijdelijke verantwoordelijke;

- periode erkenning stagemeester en -dienst en maximaal aantal ASO's per stagemeester en -dienst;

- naam en aantal kandidaat arts-specialist in opleiding per stagemeester;

- goedgekeurd stageplan;

- periode stage bij erkend stagemeester uitgedrukt in volledige maanden van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT