Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 7 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - arbeidsduur en arbeidsduurvermindering (Overeenkomst geregistreerd op 23 september 1997 onder het nummer 45322/CO/302). (NOTA : Raadpleging van..., de 25 juin 1997

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied.

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder " werknemers " verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers.

HOOFDSTUK II. - Arbeidsduurvermindering en wijzen van toepassing.

Art. 2. In uitvoering van artikel 48 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, wordt voor de werknemers tewerkgesteld in ondernemingen met 9 werknemers of minder, het aantal uren arbeidsprestaties op 1 april 1998 verminderd tot 39 uur gemiddeld per week, over het jaar.

Art. 3. De arbeidsduurvermindering zoals bepaald in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst kan aanleiding geven tot een vermindering van het aantal uren arbeidsprestaties per dag, per week of tot de toekenning van een aantal compenserende vakantiedagen.

Art. 4. De werkgever bepaalt, na overleg met de werknemers en volgens de behoeften van de onderneming, de wijze waarop de arbeidsduurvermindering bepaald in artikel 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt toegepast.

Art. 5. Deze collectieve arbeidsovereenkomst brengt geen nieuwe verkorting van de arbeidsduur mee in de ondernemingen waar de wekelijkse arbeidsduur reeds korter is dan vermeld in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 6. De vermindering van de wekelijkse arbeidsduur bepaalt in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot gevolg dat de lonen van de werknemers, tewerkgesteld in de ondernemingen met 9 werknemers of minder, vermeerderd worden met 2,56 pct. op uurbasis.

HOOFDSTUK III. - De arbeidsduur.

Art. 7. In uitvoering van artikel 48 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, en van artikel 26bis, § 1 van de arbeidswet van 16 maart 1971, bedraagt de gemiddelde arbeidsduur over het jaar vanaf 1 april 1998;

- 39 uur gemiddeld per week, voor de ondernemingen van 49 werknemers of minder;

- 38 uur gemiddeld per week, voor de ondernemingen met 50 werknemers of meer.

De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur wordt berekend door het aantal gewerkte uren per kalenderjaar te delen door het aantal gewerkte weken in hetzelfde kalenderjaar.

Art. 8. § 1. De werkgever zal op 1 januari van ieder kalenderjaar, en dit op basis van het aantal bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid aangegeven werknemers op 30 juni van het voorgaand kalenderjaar, bepalen of het arbeidsduurregime van 38 uur gemiddeld per week, over het jaar, van toepassing is op de werknemers tewerkgesteld in zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT