Programmadecreet 2020, de 10 décembre 2020

HOOFDSTUK 1. - Persoongebonden aangelegenheden

Afdeling 1. - Gezondheid

Artikel 1. In artikel 10.3, § 2, derde lid, van het decreet van 1 juni 2004 betreffende de gezondheidspromotie en inzake medische preventie, ingevoegd bij het decreet van 20 juli 2020, worden de woorden "veertien dagen vanaf de terugkeer" vervangen door de woorden "een door de arts-gezondheidsinspecteur vastgelegde duur".

Art. 2. In hetzelfde decreet, laatstelijk gewijzigd bij het decreet van 20 juli 2020, wordt een artikel 10.4.1 ingevoegd, luidende:

"Art. 10.4.1 - Onverminderd de maatregelen die de arts-gezondheidsinspecteur op basis van artikel 10.3 kan opleggen en onverminderd de in artikel 10.4 vermelde bevoegdheden van de arts-gezondheidsinspecteur kan de Regering initiatieven en maatregelen van algemene aard nemen om de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan.

De arts-gezondheidsinspecteur of, op zijn verzoek, de bevoegde burgemeester worden belast met de controle van de naleving van de initiatieven en maatregelen die op grond van het eerste lid zijn genomen en beschikken daartoe over de bevoegdheden vermeld in artikel 10.4, § 1."

Art. 3. In artikel 10.6, 2°, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 20 februari 2017 en gewijzigd bij het decreet van 20 juli 2020, wordt het woord "terugkeren," vervangen door de woorden "terugkeren, geen gevolg geven aan de maatregelen en initiatieven die op grond van artikel 10.4.1 zijn genomen".

Afdeling 2. - Gezin

Art. 4. Artikel 7, tweede lid, van het decreet van 31 maart 2014 betreffende de kinderopvang, gewijzigd bij het decreet van 2 maart 2015, wordt aangevuld met de volgende zin:

"Als de kinderopvang plaatsvindt in de ruimten van een onderwijsinstelling of in ruimten die aan die onderwijsinstelling verbonden zijn, dan is een gunstig advies van de bevoegde commandant van de brandweerdienst over de brandveiligheid niet noodzakelijk."

Art. 5. Artikel 16.5 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 11 december 2018, wordt vervangen als volgt:

"Art. 16.5 - Attest voor belastingvermindering

§ 1 - Met het oog op de toekenning van de belastingvermindering voor kinderopvang overeenkomstig artikel 145/35 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en met het oog op de afgifte - door de Regering - van een daartoe bestemd attest voor de betrokken belastingplichtigen voldoen de dienstverrichters vermeld in het tweede lid, 3°, van hetzelfde artikel aan de volgende minimumeisen:

  1. de dienstverrichter is gevestigd in het Duitse taalgebied;

  2. de dienstverrichter stelt infrastructuur ter beschikking die aangepast is aan de behoeften van de kinderen en die de bewegingsvrijheid, de veiligheid en de hygiëne van de kinderen waarborgt;

  3. de dienstverrichter stelt een rustruimte voor kinderen tussen drie en vijf jaar ter beschikking;

  4. de dienstverrichter stelt een EHBO-koffer ter beschikking in de onmiddellijke nabijheid van de opvangvoorziening;

  5. de meerderjarige begeleiders die bij de dienstverrichter werkzaam zijn, hebben geen vermelding in het strafregister overeenkomstig artikel 596, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering die hen onder meer verbiedt om minderjarigen te begeleiden.

    De minimumeisen vermeld in het eerste lid gelden onverminderd andere bij decreet gestelde eisen.

    De Regering legt de nadere regels vast.

    § 2 - De in § 1 vermelde voorwaarden voor de toekenning van een belastingvermindering voor kinderopvang worden als vervuld beschouwd, als dat opvangaanbod in één van de volgende sectoren door de Regering gesubsidieerd wordt:

  6. kinderopvang met toepassing van dit decreet;

  7. creatieve vakantieateliers met toepassing van het decreet van 16 december 2003 betreffende de bevordering van creatieve ateliers;

  8. vakantiekampen rond sport met toepassing van het sportdecreet van 19 april 2004;

  9. jeugdkampen die georganiseerd worden door een jeugdgroep van een ondersteunde jeugdorganisatie met toepassing van het decreet van 6 december 2011 ter ondersteuning van het jeugdwerk.

    § 3 - De inspecteurs vermeld in artikel 17 controleren of de bepalingen van dit artikel worden nageleefd."

    Art. 6. In artikel 50, § 2, eerste lid, van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen worden de woorden "artikel 1 van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen" vervangen door de woorden "artikel 1, § 3, van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen en beursvennootschappen".

    Afdeling 3. - Sociale aangelegenheden

    Art. 7. Artikel 46, § 2, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, vervangen bij de wet van 5 augustus 1992 en gewijzigd bij de decreten van 2 mei 1995 en 7 januari 2002, wordt opgeheven.

    Art. 8. In artikel 11, § 2, van het decreet van 5 mei 2014 tot erkenning en ondersteuning van sociale trefpunten, gewijzigd bij het decreet van 22 februari 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  10. in het eerste lid, 2°, wordt de punt op het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

  11. het eerste lid wordt aangevuld met een bepaling onder 3°, luidende:

    "een administratief medewerker ten belope van 0,35 van een VTE-betrekking. De administratief medewerker heeft minstens een getuigschrift van het lager secundair algemeen of technisch onderwijs of een daarmee gelijkgesteld studiegetuigschrift."

  12. het tweede lid wordt vervangen als volgt:

    "De subsidie van de personeelskosten bedraagt 87,5 % van de werkelijke loonkosten en wordt berekend op basis van de door de Regering vastgelegde berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren "sociale aangelegenheden" en "gezondheid", waarbij, wat de coördinator betreft, voor de hoogste subsidie rekening wordt gehouden met de weddeschaal voor houders van een bachelordiploma of een graduaatsdiploma en, wat de administratief medewerker betreft, rekening wordt gehouden met de weddeschaal voor houders van een getuigschrift van het lager secundair algemeen of technisch onderwijs of een daarmee gelijkgesteld studiegetuigschrift. Eventuele subsidies in het kader van tewerkstellingsmaatregelen worden afgetrokken."

    Art. 9. In artikel 13 van het decreet van 13 december 2016 tot oprichting van een dienst van de Duitstalige Gemeenschap voor zelfbeschikkend leven wordt tussen het eerste lid en het tweede lid, dat het derde lid wordt, een lid ingevoegd, luidende:

    "De veiligheid van de ruimten die de inrichtende macht voor de aangeboden diensten gebruikt, wordt gestaafd door een gunstig advies van de bevoegde commandant van de brandweerdienst over de brandveiligheid."

    Art. 10. Artikel 50 van hetzelfde decreet wordt vervangen als volgt:

    "Art. 50 - Terugvorderingen

    Bestaat er een betalingsverplichting in hoofde van derden, dan kan de Dienst of de dienstverrichter de door de Dienst berekende werkelijke kosten voor de in hoofdstuk 3 bepaalde ondersteuningsmaatregelen ofwel bij de gebruiker invorderen nadat de derden het verschuldigde bedrag betaald hebben, ofwel rechtstreeks bij de derde invorderen door subrogatie in de rechten van de gebruiker. Overeenkomsten over de schadevergoedingsregeling die tussen de gebruiker en de derde betaler worden gesloten, kunnen niet aan de Dienst worden tegengesteld. De werkelijke kosten van de ondersteuningsmaatregelen omvatten de kosten ten laste van de Dienst, alsook de kosten die de gebruiker met toepassing van artikel 10, 1°, in de vorm van een persoonlijke participatie moet betalen."

    Art. 11. In hetzelfde decreet wordt een artikel 50.1 ingevoegd, luidende:

    "Art. 50.1 - Beroep op de administratie van de Federale Overheidsdienst Financiën die belast is met de inning en de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen

    In de gevallen vermeld in artikel 50 kunnen de terug te vorderen bedragen ingevorderd worden overeenkomstig artikel 51.1 van het decreet van 25 mei 2009 houdende het financieel reglement van de Duitstalige Gemeenschap."

    Art. 12. In hoofdstuk 9 van hetzelfde decreet wordt een artikel 78.1 ingevoegd, luidende:

    "Art. 78.1 - Overgangsbepaling

    De inrichtende machten die overeenkomstig artikel 13 op 1 januari 2021 al erkend zijn, moeten uiterlijk op 1 januari 2022 over een gunstig advies inzake brandveiligheid beschikken om hun erkenning te behouden."

    Art. 13. In artikel 17, eerste lid, van het decreet van 11 december 2017 betreffende integratie en samenleven in diversiteit wordt het woord "twee" vervangen door het woord "drie".

    HOOFDSTUK 2. - Culturele aangelegenheden

    Afdeling 1. - Cultuur

    Art. 14. In artikel 6 van het decreet van 16 december 2003 betreffende de bevordering van creatieve ateliers worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. het eerste en het tweede lid worden § 1, eerste en tweede lid;

  14. het artikel wordt aangevuld met een paragraaf 2, luidende:

    " § 2 - Een creatief atelier dat vakantieateliers voor kinderen tot en met 12 jaar organiseert, voldoet aan de volgende voorwaarden:

  15. een gemengde leeftijdsgroep met kinderen van 3 tot en met 12 jaar moet elke dag gedurende enkele uren minstens in twee groepen worden opgesplitst. Daarbij staat minstens één begeleider ter beschikking voor hoogstens acht kinderen die 6 jaar of ouder zijn, respectievelijk minstens één begeleider ter beschikking voor hoogstens zes kinderen die tussen 3 jaar en de volle leeftijd van 5 jaar oud zijn;

  16. de dienstverrichter stelt infrastructuur ter beschikking die aangepast is aan de behoeften van de kinderen en die de bewegingsvrijheid, de veiligheid en de hygiëne van de kinderen waarborgt;

  17. de dienstverrichter stelt een rustruimte voor kinderen tussen drie en vijf jaar ter beschikking;

  18. de dienstverrichter stelt een EHBO-koffer ter beschikking in de onmiddellijke nabijheid van de animatieplaats;

  19. de meerderjarige animatoren die bij de dienstverrichter werkzaam zijn, hebben geen vermelding in het strafregister overeenkomstig artikel 596, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering dat hen onder meer verbiedt om minderjarigen te...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT