Programmadecreet 2018 (II), de 11 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN

Afdeling 1. - Gezondheid

Artikel 1. In artikel 36duodecies van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, dat is ingevoegd bij de wet van 24 juli 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in het eerste lid worden de woorden "De Koning kan, bij besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad," vervangen door de woorden "De Regering kan";

  2. het tweede lid wordt opgeheven;

  3. in het derde lid worden de woorden "De Koning bepaalt, bij besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad," vervangen door de woorden "De Regering bepaalt".

    Art. 2. In artikel 37, § 20, van dezelfde gecoördineerde wet, worden het tweede en het derde lid, vervangen bij de wet van 22 december 2008, opgeheven.

    Art. 3. In artikel 3 van het decreet van 1 juni 2004 betreffende de gezondheidspromotie en inzake medische preventie worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. het eerste en het tweede lid worden § 1, eerste lid en tweede lid;

  5. het artikel wordt aangevuld met een paragraaf 2, luidende:

    " § 2 - De Regering en de instellingen en organisaties vermeld in paragraaf 1 kunnen de subsidiëring en de taakomschrijving vastleggen in een beheerscontract als bedoeld in artikel 105 van het decreet van 25 mei 2009 houdende het financieel reglement van de Duitstalige Gemeenschap."

    Art. 4. In artikel 3, § 2, van het decreet van 4 juni 2007 betreffende het niet-dringend ziekenvervoer worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. de eerste zin van de bepaling onder 7° wordt vervangen als volgt: "de maximumtarieven en de criteria die worden toegepast om het tarief te berekenen dat door de dienst voor ziekenvervoer aan de patiënt kan worden gevraagd, alsook de nadere regels voor het geven van informatie over de mogelijkheden inzake terugbetaling van de vervoerkosten."

  7. in de bepaling onder 9° wordt de punt op het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

  8. het artikel wordt aangevuld met een bepaling onder 10°, luidende:

    "10° de nadere regels voor het intern klachtenbeheer."

    Art. 5. Het koninklijk besluit van 31 augustus 2009 inzake de tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen voor de hulp bij tabaksontwenning wordt opgeheven.

    Afdeling 2. - Gezin

    Art. 6. Artikel 5, § 3, van het decreet van 17 november 2008 betreffende de oprichting van een adviesraad voor gezins- en generatievraagstukken wordt vervangen als volgt:

    " § 3 - Op de voordracht van de adviesraad wijst de Regering binnen de adviesraad een voorzitter en een vicevoorzitter aan voor een mandaat van vier jaar."

    Art. 7. In het decreet van 31 maart 2014 betreffende de kinderopvang, gewijzigd bij de decreten van 2 maart 2015 en 26 februari 2018, wordt een hoofdstuk 5.2 ingevoegd, dat artikel 16.5 omvat, luidende:

    "HOOFDSTUK 5.2. - BELASTINGVERMINDERING VOOR OPVANGKOSTEN

    Art. 16.5. - Attest voor belastingvermindering

    Met het oog op de toekenning van de belastingvermindering voor kinderoppas overeenkomstig artikel 145/35 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en met het oog op de afgifte - door de Regering - van een daartoe bestemd attest voor de betrokken belastingplichtigen voldoen de dienstverrichters vermeld in het tweede lid, 3°, van hetzelfde artikel aan de volgende minimumeisen:

  9. de dienstverrichter is gevestigd in het Duitse taalgebied;

  10. de minimale duur van de opvang die door de dienstverrichter ter beschikking wordt gesteld, bedraagt drie opeenvolgende dagen en minstens vijf uur per dag;

  11. de dienstverrichter stelt infrastructuur ter beschikking die aangepast is aan de behoeften van de kinderen en die de bewegingsvrijheid, de veiligheid en de hygiëne van de kinderen waarborgt;

  12. de dienstverrichter stelt een rustruimte voor kinderen tussen drie en vijf jaar ter beschikking;

  13. de dienstverrichter stelt een EHBO-koffer ter beschikking in de onmiddellijke nabijheid van de opvangvoorziening;

  14. de meerderjarige begeleiders die bij de dienstverrichter werkzaam zijn:

    1. hebben geen vermelding in het strafregister overeenkomstig artikel 596, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering dat hen onder meer verbiedt om minderjarigen te begeleiden en bezorgen hun uittreksel uit het strafregister (model 2) aan de dienstverrichter;

    2. beschikken over een pedagogische opleiding, een opleiding tot vrijwillige jeugdleider, een door de Regering gelijkgestelde opleiding of minstens vijf jaar praktische ervaring op pedagogisch gebied of op het gebied van kinderanimatie.

    De dienstverrichter dient bij de Regering de bewijzen in waarmee wordt aangetoond dat de minimumeisen vermeld in het eerste lid worden nageleefd.

    De minimumeisen vermeld in het eerste lid gelden onverminderd andere bij decreet vastgelegde voorwaarden."

    Art. 8. In artikel 27, eerste lid, van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen wordt het cijfer "6" vervangen door het cijfer "7".

    Art. 9. Artikel 116, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt vervangen als volgt:

    "Als de toepassing van artikel 28 zou leiden tot het bepalen van een andere bijslagtrekkende dan de persoon die de kinderbijslag voor december 2018 ontvangt, blijft laatstgenoemde persoon de bijslagtrekkende tot zich één van de volgende gebeurtenissen voordoet:

  15. voor één van de kinderen voor wie de laatstgenoemde persoon kinderbijslag ontvangt, wordt geen kinderbijslag meer betaald;

  16. aan de laatstgenoemde persoon wordt kinderbijslag betaald voor een ander kind;

  17. de overeenkomstig artikel 28 bepaalde bijslagtrekkende dient een aanvraag in om de kinderbijslag te ontvangen."

    Art. 10. Afdeling 2 van hetzelfde decreet wordt aangevuld met een artikel 117.1, luidende:

    "Art. 117.1 - Overgangsbepaling

    Voor de kinderen die na 31 december 2018 geboren worden, is het verschil tussen de geboortepremie vermeld in artikel 30 en het kraamgeld vermeld in artikel 73bis, § 1, derde lid, 1°, van de Algemene kinderbijslagwet van 19 december 1939 definitief verworven door de bijslagtrekkende, als hij het kraamgeld rechtmatig verkregen heeft krachtens artikel 73bis, § 2, van diezelfde Algemene kinderbijslagwet."

    Art. 11. Het koninklijk besluit van 20 juli 2006 tot verhoging van de leeftijdstoeslagen bedoeld in de artikelen 44 en 44bis van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders wordt opgeheven.

    Afdeling 3. - Sociale aangelegenheden

    Art. 12. Artikel 7, § 1, 8°, van het decreet van 5 mei 2014 tot erkenning en ondersteuning van sociale trefpunten wordt vervangen als volgt:

    "8° ervoor zorgen dat de toegankelijkheid van het aanbod voor personen met een beperking gewaarborgd is op de benedenverdieping van het gebouw;"

    Art. 13. In artikel 7, eerste lid, 2°, van het decreet van 13 december 2016 tot oprichting van een dienst van de Duitstalige Gemeenschap voor zelfbeschikkend leven worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  18. de kommapunt op het einde van de zin wordt vervangen door een punt;

  19. artikel 7, eerste lid, 2°, wordt aangevuld met de volgende zin:

    "Voor de uitvoering van de individuele behoefteanalyse wordt op zijn minst de BelRAI screener gebruikt."

    Art. 14. Artikel 14 van hetzelfde decreet wordt aangevuld met een paragraaf 3, luidende:

    " § 3 - Onverminderd de paragrafen 1 en 2 kan de Regering de Dienst voor zelfbeschikkend leven ertoe machtigen om, onder de door de Regering gestelde voorwaarden en nadere regels, de wedden van het personeel van de erkende dienstverrichters uit te betalen."

    Art. 15. In artikel 16 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  20. in het eerste lid worden tussen het woord "Dienst" en het woord "de" de woorden "met gebruik van de BelRAI screener" ingevoegd;

  21. het tweede lid wordt vervangen als volgt:

    "Onverminderd het eerste lid bepaalt de Regering welke evaluatieprocedure voor de toewijzing van de zorgcategorie moet worden gehanteerd."

    Art. 16. Artikel 39 van hetzelfde decreet wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

    "De Dienst creëert, valideert, beveiligt en verzorgt een databank van de personen die de taken vermeld in de artikelen 7 en 16 uitoefenen."

    Art. 17. In artikel 45, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  22. in de bepaling onder 9° wordt de punt op het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

  23. artikel 45, eerste lid, wordt aangevuld met een bepaling onder 10°, luidende:

    "10° volgende gegevens over de erkende dienstverrichters en hun personeelsleden:

    1. identiteitsgegevens van de personeelsleden van de respectieve dienstverrichter;

    2. gegevens over de beroepssituatie en beroepskwalificatie van de personeelsleden van de respectieve dienstverrichter."

    HOOFDSTUK 2. - CULTURELE AANGELEGENHEDEN

    Afdeling 1. - Cultuur

    Art. 18. In artikel 9, tweede lid, van het decreet van 7 mei 2007 over de bevordering van de musea en van de cultureel-erfgoedpublicaties, vervangen bij het decreet van 24 februari 2014, worden de woorden "31 maart" vervangen door de woorden "30 juni".

    Art. 19. In artikel 16 van het decreet van 18 november 2013 betreffende de ondersteuning van cultuur in de Duitstalige Gemeenschap, gewijzigd bij het decreet van 26 februari 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  24. paragraaf 2 wordt vervangen als volgt:

    " § 2 - Aanvragers komen in aanmerking voor ondersteuning als cultuurorganisator als ze voldoen aan de voorwaarden vermeld in § 1, alsook aan de volgende kwantitatieve criteria:

    1. voor categorie 10: op minstens 10 dagen per jaar culturele activiteiten in het Duitse taalgebied organiseren, waaraan op zijn minst 2.500 bezoekers deelnemen;

    2. voor categorie 9: op minstens 14 dagen per jaar culturele activiteiten in het Duitse taalgebied organiseren, waaraan op zijn minst 3.250 bezoekers deelnemen;

    3. voor categorie 8: op minstens 18 dagen per jaar culturele activiteiten in het Duitse taalgebied organiseren, waaraan op zijn minst 4.000 bezoekers deelnemen;

    4. voor categorie 7: op minstens 22 dagen per...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT