Koninklijk besluit betreffende de rechtstreekse levering, door een primaire producent, van kleine hoeveelheden van sommige levensmiddelen van dierlijke oorsprong aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel, de 7 janvier 2014

HOOFDSTUK I. - Werkingssfeer en definities

Artikel 1. Dit besluit legt voorschriften vast met betrekking tot hygiëne evenals de maximale hoeveelheden die van toepassing zijn op :

  1. de rechtstreekse levering, door de houder, van kleine hoeveelheden primaire producten aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de eindverbruiker levert;

  2. de rechtstreekse levering, door de zeevisser, van kleine hoeveelheden primaire producten van zijn eigen vangst aan de eindverbruiker;

  3. de rechtstreekse levering, door de jager, van kleine hoeveelheden vrij wild aan de eindverbruiker;

  4. de rechtstreekse levering, door de producent, van kleine hoeveelheden van de in artikel 17 tot 21 bedoelde levensmiddelen van dierlijke oorsprong;

    Art. 2. § 1. Voor de toepassing van dit besluit, wordt verstaan onder :

  5. Agentschap : het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen;

  6. Verordening (EG) nr. 852/2004 : de Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne;

  7. Verordening (EG) nr. 853/2004 : de Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong;

  8. Koninklijk besluit van 16 januari 2006 : het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen;

  9. Koninklijk besluit van 10 november 2009 : het koninklijk besluit van 10 november 2009 betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren;

  10. Plaatselijke detailhandel : de detailhandel die gelegen is binnen een straal van 80 km van de productie-inrichting en die rechtstreeks aan de eindverbruiker levert;

  11. Gekwalificeerd persoon : de natuurlijke persoon die door het Agentschap is geregistreerd als gekwalificeerd persoon bedoeld in Sectie IV, Hoofdstuk I, van bijlage III bij de Verordening (EG) nr. 853/2004;

  12. Producent : de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die verantwoordelijk is voor de dieren op de veehouderij, de natuurlijke persoon die met voormelde natuurlijke persoon samenwoont of de rechtspersoon waarvoor een of meer van de genoemde natuurlijke personen verantwoordelijk zijn en die, wat de in dit besluit bedoelde producten betreft, uitsluitend producten verhandelt of overdraagt die zijn geproduceerd op de veehouderij van de verantwoordelijke.

    § 2. Zijn eveneens van toepassing voor dit besluit de definities vermeld in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 853/2004.

    HOOFDSTUK II. - Primaire producten

    Afdeling I. - Rauwe melk en colostrum

    Art. 3. De producent die rechtstreeks rauwe melk of colostrum uit de eigen productie levert aan de eindverbruiker houdt zich, onverminderd hetgeen is bepaald in het koninklijk besluit van 26 april 2009 betreffende microbiologische criteria voor voedingsmiddelen, aan de voorschriften :

  13. van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 852/2004;

  14. van sectie IX, hoofdstuk I, delen I en II, van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 853/2004;

  15. van bijlage I.

    Art. 4. De producent wiens rechtstreekse leveringen per jaar en per productie-inrichting groter zijn dan 15 000 liter rauwe koemelk, 2 000 liter rauwe melk van andere diersoorten of 20 liter colostrum, houdt zich aan de voorschriften :

  16. van artikel 3, 1° en 2° ;

  17. van sectie IX, hoofdstuk I, deel III van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 853/2004.

    Art. 5. De producent wiens rechtstreekse leveringen per jaar en per productie-inrichting groter zijn dan de helft van het productievolume of 60 000 liter rauwe koemelk of de helft van het productievolume of 8 000 liter voor rauwe melk van andere diersoorten of 100 liter colostrum, houdt zich aan de voorschriften die zijn vastgelegd in artikel 4 en aan alle bepalingen van de Verordeningen (EG) nr. 852/2004 en (EG) 853/2004 die van toepassing zijn op rauwe melk en op colostrum, alsook aan de in uitvoering daarvan genomen verordeningen.

    Art. 6. § 1. De producent mag slechts onverpakte rauwe melk of colostrum rechtstreeks leveren :

  18. op de productieplaats, de rauwe melk of het colostrum wordt rechtstreeks aan de eindverbruiker overhandigd door de exploitant die ze in het bijzijn van deze verpakt;

  19. via huis-aan-huisverkoop binnen een straal van 80 km rond de productieplaats, de rauwe melk wordt rechtstreeks aan de eindverbruiker overhandigd door de exploitant die ze in het bijzijn van deze verpakt;

  20. op markten binnen een straal van 80 km rond de productieplaats;

  21. via melkautomaten die zijn opgesteld op de productieplaats of binnen een straal van 80 km rond de productieplaats, onverminderd de bepalingen die zijn vastgelegd in het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen;

  22. vanuit de productie-inrichting aan een plaatselijke detailhandel die de rauwe melk of het colostrum rechtstreeks levert aan de eindverbruiker.

    § 2. Elke rechtstreekse levering gebeurt in een kleine hoeveelheid.

    § 3. De recipiënten kunnen door de eindverbruiker worden meegebracht of aan hem ter beschikking worden gesteld door de producent of de exploitant van de plaatselijke detailhandel.

    De recipiënten bedoeld in het eerste lid, moeten door de producent of de exploitant van de plaatselijke detailhandel of de melkautomaat worden gevuld in het bijzijn van de eindverbruiker.

    § 4. Op de plaatsen waar rauwe melk of colostrum rechtstreeks wordt geleverd, moeten de volgende vermeldingen duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn aangebracht ter intentie van de eindverbruiker :

  23. "Rauwe melk/colostrum. Koken voor gebruik";

  24. "Te gebruiken tot [datum]";

  25. "Bewaren bij 0 tot 6 ° C".

    Als het gaat om huis-aan-huisverkoop of rechtstreekse levering aan de plaatselijke detailhandel mag die informatie op een andere wijze worden verstrekt.

    De datum zoals bedoeld in het eerste lid, 2° mag niet later vallen dan drie dagen na de eerste melkbeurt waarvan melk of colostrum aanwezig is in de voorraad waaruit de kleine hoeveelheid wordt genomen.

    Art. 7. § 1. In afwijking op artikel 6, § 1, is de rechtstreekse levering van voorverpakte rauwe melk of colostrum zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen toegestaan op voorwaarde dat de producent beschikt over een toelating overeenkomstig artikel 3, § 2 van het koninklijk besluit van 16 januari 2006. In dat geval gebeurt de levering :

  26. op de productieplaats;

  27. via huis-aan-huis verkoop binnen een straal van 80 km rond de productieplaats;

  28. op markten binnen een straal van 80 km rond de productieplaats;

  29. van de productieplaats naar een plaatselijke detailhandel.

    § 2. Elke rechtstreekse levering bedoeld in § 1, gebeurt in een kleine hoeveelheid.

    § 3. Onverminderd artikel 2 van het voornoemd koninklijk besluit van 13 september 1999, moeten de volgende vermeldingen duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn aangebracht :

  30. "Rauwe melk/colostrum. Koken voor gebruik";

  31. "Te gebruiken tot [datum]";

  32. "Bewaren bij 0 tot 6 ° C".

    Als het gaat om huis-aan-huisverkoop of rechtstreekse levering aan de plaatselijke detailhandel mag die informatie op een andere wijze worden verstrekt.

    De datum bedoeld in het eerste lid, 2° mag niet later vallen dan drie dagen na de eerste melkbeurt waarvan nog melk of colostrum aanwezig is in de voorraad waaruit de kleine hoeveelheid wordt genomen.

    Art. 8. § 1. Melk die afkomstig is van een productiebedrijf waarvan de melk gedurende vier opeenvolgende maanden niet voldeed aan het geldende criterium inzake het kiemgetal of het aantal somatische cellen, mag niet rechtstreeks worden geleverd van zodra de producent in kennis is gesteld of de mogelijkheid heeft om kennis te nemen van het vierde ongunstige maandresultaat.

    De rechtstreekse levering mag pas worden hervat nadat is aangetoond dat de nieuw geproduceerde rauwe melk aan de criteria voldoet.

    § 2. Melk die bij de test voor het opsporen van antibioticaresiduen een positief resultaat te zien geeft, evenmin als de nadien in het productiebedrijf geproduceerde melk, mag niet rechtstreeks worden geleverd van zodra de producent in kennis is gesteld of de mogelijkheid heeft om kennis te nemen van dit resultaat of het zelf heeft vastgesteld. Evenwel mag de producent de testen en hun gevolgen beperken tot de productie van individuele dieren die met geneesmiddelen werden behandeld.

    De rechtstreekse levering mag pas worden hervat nadat is aangetoond dat de nieuw geproduceerde rauwe melk aan de criteria voldoet. Het is verboden niet-conforme melk of vermoedelijk niet- conforme melk te mengen met conforme melk.

    Afdeling II. - Eieren

    Art. 9. § 1. Onverminderd de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 november 2009, kan de pluimveeproducent eieren uit de eigen productie rechtstreeks aan de eindverbruiker leveren :

  33. op het productiebedrijf;

  34. via huis-aan-huisverkoop binnen een straal van 80 km rond de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT