8 NOVEMBER 2012. - Besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van de nadere procedureregels voor het houden van een gemeentelijke volksraadpleging

De Waalse Regering,

Gelet op het koninklijk besluit van 10 april 1995 tot vaststelling van de nadere procedureregels voor het houden van een gemeentelijke volksraadpleging;

Gelet op het Wetboek van de plaatselijke democratie en decentralisatie, Deel één, Boek één, inzonderheid op de artikelen L1141-11 en L1141-12;

Gelet op het advies van de "Conseil supérieur des Villes, Communes et Provinces de la Région wallonne" (Hoge Raad van Steden, Gemeenten en Provincies van het Waalse Gewest) van 24 januari 2012;

Gelet op advies nr. 51.443/4 van de Raad van State, gegeven op 27 juni 2012, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van de Plaatselijke Besturen en de Stad;

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK I. - Verdeling van de deelnemers aan de volksraadpleging en kiesbureaus

Artikel 1. De verdeling van de deelnemers aan de volksraadpleging over de stemafdelingen geschiedt overeenkomstig artikel L4123-1 van het Wetboek van de plaatselijke democratie en decentralisatie, hierna het "Wetboek" genoemd.

Art. 2. Het gemeentecollege benoemt uit de deelnemers aan de gemeentelijke volksraadpleging een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter van het gemeentelijk bureau.

De voorzitters van de stem- en stemopnemingsbureaus worden door de voorzitter van het gemeentelijk bureau uit de deelnemers aan de gemeentelijke volksraadpleging benoemd.

De artikelen L4125-3 tot L4125-5, L4125-9 tot L4125-15 en L4135-1 van het Wetboek zijn van overeenkomstige toepassing op de gemeentelijke volksraadpleging.

Art. 3. Uiterlijk vijftien dagen vóór de raadpleging zendt het gemeentecollege een oproepingsbrief aan elke deelnemer aan de volksraadpleging op de plaats waar deze is ingeschreven in het bevolkingsregister.

Kan een oproepingsbrief niet aan de deelnemer aan de volksraadpleging worden bezorgd, dan wordt hij op het gemeentesecretariaat neergelegd, waar de deelnemer aan de volksraadpleging hem kan afhalen tot op de dag van de stemming, 's middags.

De oproepingsbrief vermeldt de dag waarop en het lokaal waar de deelnemer aan de volksraadpleging kan deelnemen aan de raadpleging, alsook de uren van opening en sluiting van de stemming.

Bovendien wordt het bericht van oproeping ten minste twintig dagen vóór de raadpleging in de gemeente ter kennis gebracht door aanplakking.

HOOFDSTUK II. - De stembiljetten

Art. 4. Het gemeentecollege maakt het stembiljet op met inachtneming van de volgende voorschriften.

Het stembiljet vermeldt de vraag of vragen.

Achter de vraag of vragen staan telkens de woorden "ja" en "neen".

De woorden "ja" en "neen" worden telkens gevolgd door een stemvak.

De stemvakken zijn zwart, met in het midden een stipje van dezelfde kleur als het papier. Het stempapier is wit van kleur.

In ieder geval moeten de stembiljetten volkomen gelijk zijn.

Art. 5. Artikel L4142-41 van het Wetboek is van overeenkomstige toepassing op de gemeentelijke volksraadpleging.

HOOFDSTUK III - Inrichting van de stemlokalen en stemming

Art. 6. Het stemlokaal en de stemhokjes worden ingericht volgens model III, dat bij het Kieswetboek gevoegd is.

Er is ten minste één stemhokje per tweehonderd kiezers.

Art. 7. De voorschriften met betrekking tot de handhaving van de orde vervat in de artikelen L4143-8 tot L4143-16 en de bepalingen van de artikelen L4143-21, § 3, L4143-27 en L4143-28 van het Wetboek, zijn van toepassing op de gemeentelijke volksraadpleging.

HOOFDSTUK IV. - Stemopneming

Art. 8. Na het afsluiten van de stemming deelt elke voorzitter van het stembureau onverwijld aan de voorzitter van het gemeentelijk bureau mee hoeveel personen aan de gemeentelijke volksraadpleging hebben deelgenomen.

Wanneer de voorzitter van het gemeentelijk bureau vaststelt dat de in artikel L1141-5, § 6, van het Wetboek bedoelde deelnemingsdrempel is bereikt, gelast hij onmiddellijk de stemopneming.

Art. 9. In gemeenten waar het kiescollege niet meer dan drie stemafdelingen omvat, doet het gemeentelijk bureau de stemopneming voor de verschillende afdelingen.

Art. 10. In gemeenten waar meer dan drie stemafdelingen zijn wordt per 5 000 deelnemers aan de volksraadpleging een stemopnemingsbureau ingericht.

Elk stemopnemingsbureau bestaat uit een voorzitter, een secretaris, vier bijzitters en vier plaatsvervangende bijzitters.

De voorzitter en de bijzitters worden uit de deelnemers aan de gemeentelijke volksraadpleging aangewezen door de voorzitter van het gemeentelijk bureau.

Art. 11. Vooraleer de stemopnemingsbureaus overgaan tot het opnemen van de stemmen worden alle stembiljetten van alle stembureaus dooreengemengd.

Art. 12. De voorzitter en de leden van het stemopnemingsbureau vouwen de stembiljetten open en delen ze in de volgende categorieën in :

  1. Stembiljetten met geldige stemmen;

  2. twijfelachtige stembiljetten;

  3. blanco stembiljetten of ongeldige stembiljetten.

    Wanneer deze indeling van de stembiljetten beëindigd is, worden deze zonder verandering van de indeling onderzocht door de leden van het bureau, die hun opmerkingen en bezwaren aan het bureau voorleggen.

    De bezwaren en de beslissing van het bureau worden in het proces-verbaal opgenomen.

    De twijfelachtige stembiljetten en die waartegen bezwaar is ingebracht, worden volgens de beslissing van het bureau gevoegd bij de categorie waartoe zij behoren.

    De stembiljetten van elke categorie worden achtereenvolgens door de leden van het bureau geteld.

    Alle stembiljetten, ingedeeld zoals hierboven is bepaald, worden in afzonderlijke omslagen gesloten.

    Het bureau stelt vervolgens het gezamenlijk aantal geldige stembiljetten vast, het aantal blanco of ongeldige stembiljetten en voor elke vraag het aantal ja en neen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT