Algemene voorwaarden die gelden voor de postrekeningen-courant van de Staat en voor de postrekeningen-courant van de organismen of instellingen waarvan sprake in het koninklijke besluit van 15 juli 1997., de 30 avril 2007

HOOFDSTUK I. - Inleiding.

Artikel 1. Doelstellingen van de algemene voorwaarden

Zonder afbreuk te doen aan de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen, vormen deze algemene voorwaarden het geheel van regels die het houden van de postrekeningen-courant en het uitvoeren van de verrichtingen op die rekeningen beheersen.

Deze algemene voorwaarden zijn conform de van kracht zijnde wettelijke en reglementaire bepalingen.

Zij bepalen de grenzen aan en de voorwaarden van de diensten en instrumenten, verbonden aan de postrekening-courant die De Post aanbiedt aan de Staat en de organismen of instellingen van publiek- of privaatrecht, zoals vermeld in het koninklijke besluit van 15 juli 1997 houdende maatregelen tot consolidatie van de financiële activa van de overheid. Zij leggen de wederzijdse rechten en plichten vast die voortvloeien uit de verhouding tussen De Post en de voornoemde cliënten.

Art. 2. Voorstelling van de financiële post

De Post is een publiekrechtelijke naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel in het Muntcentrum te 1000 Brussel (België). Zij is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en geregistreerd bij de BTW met nummer RPR (BE) 0214.596.464 (Brussel).

De activiteiten van De Post worden geregeld door de van kracht zijnde wet en reglementering.

Een van de activiteiten van haar maatschappelijk doel betreft het houden en het beheren van de postrekeningen-courant.

Wanneer De Post dergelijke financiële diensten verleent, handelt ze voornamelijk door bemiddeling en tussenkomst van een gespecialiseerde Dienst, met de naam " Financiële Post ".

Art. 3. Identificatie van de betrokken partijen

§ 1. Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden wordt onder " cliënten " verstaan : de Federale Staat en haar onderafdelingen, en ook de instellingen en eenheden van publiek of privaatrecht, bedoeld in het koninklijke besluit van 15 juli 1997 houdende maatregelen tot consolidatie van de financiële activa van de overheid, op naam waarvan één of meer postrekeningen-courant worden geopend.

§ 2. Onder " lastgever " wordt verstaan : alle natuurlijke personen naar behoren gemachtigd door deze cliënten hen ten overstaan van De Post te verbinden bij het openen van een postrekening-courant en/of voor de wijzigingen aan deze rekening.

§ 3. Onder " lasthebber " wordt verstaan : alle natuurlijke personen die door deze cliënten naar behoren gemachtigd worden verrichtingen uit te voeren op een postrekening-courant en daarvoor verantwoordelijk zijn ten opzichte van de toezichthoudende overheid. In die hoedanigheid treden zij op in naam en voor rekening van deze cliënten, en verbinden zij deze rechtsgeldig ten overstaan van De Post.

§ 4. Behoudens andersluidend voorschrift in de betreffende bepaling, gelden deze algemene voorwaarden voor alle cliënten zoals in paragraaf 1 omschreven.

Art. 4. Rangorde van de normen

§ 1. De verhoudingen tussen De Post en haar cliënten worden beheerst door de volgende voorschriften, hierna gerangschikt volgens de voorrang van de toepassing ervan :

* de toepasselijke bepalingen met directe werking van internationaal en Europees recht,

* de toepasselijke dwingende wetten en reglementeringen,

* de bijzondere overeenkomsten, hierin begrepen de protocollen tussen De Post en haar cliënten,

* de bijzondere bepalingen betreffende specifieke diensten of werkmiddelen,

* deze algemene voorwaarden,

* het bestaande gebruiken.

§ 2. De Post en haar cliënten verbinden zich ertoe met elkaar na te gaan of het noodzakelijk of wenselijk is in onderlinge overeenstemming een einde te stellen aan de bijzondere overeenkomsten die vóór het van toepassing worden van deze algemene voorwaarden werden gesloten en zij kunnen zo nodig, indien ze van deze algemene voorwaarden willen afwijken, nieuwe bijzondere overeenkomsten sluiten in overeenstemming met de geldende wetten en reglementeringen.

§ 3. De Post en haar cliënten geven volledige samenwerking met het oog op een duurzame inventaris van de bijzondere overeenkomsten bedoeld in § 2.

Art. 5. Bindende kracht van de algemene voorwaarden

Zonder afbreuk te doen aan hun reglementaire waarde voor de verhouding tussen De Post en haar cliënten, worden deze algemene voorwaarden vastgelegd in een overeenkomst tussen De Post en de Staat.

Zij gelden van rechtswege in de verhouding tussen De Post en haar cliënten, door het enkel sluiten van de overeenkomst tot opening van een postrekening-courant.

Van zodra deze algemene voorwaarden in werking zijn getreden, zijn zij ook van rechtswege van kracht in de verhouding tussen De Post en haar bestaande cliënten. Deze cliënten worden op voorhand schriftelijk gewaarschuwd van de inwerkingtreding van deze algemene voorwaarden.

Vanaf het ogenblik dat ze bindende kracht hebben gekregen, worden deze algemene voorwaarden onmiddellijk en onverkort toegepast op de verhouding tussen De Post en haar cliënten. Ze zijn van toepassing op alle toekomstige gevolgen van de bestaande relaties.

Art. 6. Terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden

§ 1. Deze algemene voorwaarden worden stelselmatig meegedeeld aan de cliënten, hetzij wanneer ze in voege treden hetzij bij het openen van een postrekening-courant.

Ze worden tevens op ieder ogenblik meegedeeld, na uitdrukkelijk verzoek aan de Dienst Postrekeningen-courant van De Post.

De Post behoudt zich het recht voor te beslissen met welke drager of langs welke elektronische weg zij deze algemene voorwaarden meedeelt of ter beschikking stelt.

§ 2. De cliënten, de lastgevers en de lasthebbers moeten kennis nemen van deze algemene voorwaarden vooraleer het openen van een postrekening-courant te vragen een opdracht te geven of een verrichting uit te voeren op deze rekening.

Art. 7. Wijziging van de algemene voorwaarden

Zonder afbreuk te doen aan hun reglementaire waarde in de verhouding tussen De Post en haar cliënten, worden de wijzigingen aan deze algemene voorwaarden vastgelegd in een overeenkomst tussen De Post en de Staat.

Deze wijzigingen worden meegedeeld aan de cliënten en de lasthebbers met een gewone brief of op iedere andere wijze die De Post geschikt oordeelt.

De overeengekomen wijzigingen hebben bindende kracht en zijn van rechtswege van toepassing in de verhouding tussen De Post en haar cliënten vanaf de datum van inwerkingtreding die De Post op de in de vorige paragraaf beschreven wijze meedeelt aan de cliënt.

Vanaf hun inwerkingtreding gelden deze wijzigingen onverkort voor bestaande situaties en overeenkomsten.

Art. 8. Toepasselijk recht

Alleen het Belgische recht is van toepassing op de verhoudingen m.b.t. de postrekening-courant en op de verrichtingen op de rekening die door deze algemene voorwaarden worden beheerst.

De geschillen worden geregeld in overeenstemming met de geldende wetten en reglementeringen, en met toepassing van de bijzondere overeenkomsten, de bijzondere bepalingen en de algemene voorwaarden die bestonden op het ogenblik waarop het feit dat aanleiding geeft tot het geschil zich heeft voorgedaan.

Art. 9. Geschillen Klachten over de postrekening-courant en de verrichtingen op de rekening worden geadresseerd aan de dienst van De Post waarvan de contactgegevens stelselmatig, samen met deze algemene voorwaarden, worden meegedeeld aan de cliënten.

Onverminderd hun gebeurlijke recht een beroep te doen op bemiddeling voor elk geschil dat vatbaar is om met een dading te worden beslecht, zoeken De Post en haar cliënten bij voorrang naar een minnelijke oplossing voor elk geschil nopens de postrekening-courant en/of de diensten en instrumenten die er verband mee houden.

Behoudens andersluidende wetsbepalingen, zijn enkel de hoven en rechtbanken van het rechtsgebied waarin de maatschappelijke zetel van De Post is gevestigd, bevoegd voor geschillen tussen De Post en een cliënt.

Art. 10. Keuze van woonplaats

Voor de uitvoering van deze algemene voorwaarden, wordt woonplaats gekozen :

- door De Post : in haar maatschappelijke zetel, gevestigd te 1000 Brussel, Muntcentrum;

- door de cliënt en zijn lasthebbers : op het laatste adres dat aan De Post werd meegedeeld.

De partijen komen echter overeen dat De Post zich rechtsgeldig richt tot de bevoegde Minister of tot de verantwoordelijke organen voor bovenvermelde organismen en instellingen, voor de diensten op naam waarvan de postrekening-courant geopend werd.

Art. 11. Postadres Behoudens andersluidende bepaling of bijzondere overeenkomst moeten de cliënten, de lastgevers en hun lasthebbers zich voor alles wat de met deze...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT