Algemene voorwaarden toepasselijk op de postrekeningen-courant die geopend zijn door de staat of door organismen die tot sector overheid behoren in de zin van het Europese systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie (ESR 95), de 14 avril 2013

HOOFDSTUK I. - Inleiding

Artikel. 1. Doelstellingen van de algemene voorwaarden.

Zonder afbreuk te doen aan de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen, zijn deze algemene voorwaarden van reglementaire aard en behoren ze tot het globale kader van de verhouding die het houden van de postrekeningen-courant en het uitvoeren van de verrichtingen op die rekeningen beheerst.

Deze algemene voorwaarden zijn conform de van kracht zijnde wettelijke en reglementaire bepalingen genomen.

Zij bepalen de grenzen aan en de voorwaarden van de diensten en instrumenten, verbonden aan de postrekening-courant die bpost aanbiedt :

  1. aan de Belgische Staat;

  2. aan de organismen van publiek- of privaatrecht die tot de sector overheid behoren in de zin van het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie (ESR95);

  3. aan andere personen van publiek of privaat recht, onder voorbehoud van het akkoord van de Belgische Staat; en

  4. aan de Nationale Bank van België.

    Zij leggen de wederzijdse rechten en plichten vast die voortvloeien uit de verhouding tussen bpost en de voornoemde cliënten.

    Art. 2. Voorstelling van Financiële Post.

    bpost is een publiekrechtelijke naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel in het Muntcentrum, te 1000 Brussel (België). bpost is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en geregistreerd bij de btw met nummer RPR (BE) 0214.596.464 (Brussel).

    De activiteiten van bpost worden geregeld door de van kracht zijnde wet en reglementering.

    Binnen de activiteiten die in haar maatschappelijk doel begrepen zijn wordt bpost onder andere belast met het houden en het beheren van de postrekeningen-courant.

    Wanneer bpost dergelijke financiële diensten verleent, handelt bpost voornamelijk door bemiddeling en tussenkomst van een gespecialiseerde dienst, met de naam "Financiële Post ".

    Art. 3. Identificatie van de betrokkenen.

    § 1. Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden worden als "clienten" beschouwd : de Belgische staat, de andere organismen die tot de sector overheid behoren in de zin van het Europese systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie (ESR 95), de andere personen van privaat of publiek recht waarvoor de Belgische Staat zijn akkoord gegeven heeft en de Nationale Bank van België, op naam waarvan één of verscheidene postrekeningen-courant geopend zijn.

    § 2. Als "lastgevers" worden gekwalificeerd : alle natuurlijke personen naar behoren gemachtigd door deze cliënten om hen ten overstaan van bpost te verbinden bij het openen van een postrekening-courant en/of voor de wijzigingen aan deze rekening.

    § 3. Als "lasthebbers" worden gekwalificeerd : alle natuurlijke personen die door deze cliënten naar behoren gemachtigd worden verrichtingen uit te voeren op een postrekening-courant en daarvoor verantwoordelijk zijn ten opzichte van de toezichthoudende overheid. In die hoedanigheid treden zij op in naam en voor rekening van deze cliënten, en verbinden zij deze rechtsgeldig ten overstaan van bpost.

    § 4. Tenzij anders vermeld in de betreffende bepaling, gelden deze algemene voorwaarden voor alle cliënten zoals in paragraaf 1 omschreven.

    Art. 4. Rangorde van de normen.

    § 1. De verhoudingen tussen bpost en haar cliënten worden geregeld door de volgende voorschriften, hierna gerangschikt volgens de voorrang van de toepassing ervan :

  5. de toepasselijke bepalingen met directe werking van internationaal en Europees recht,

  6. de toepasselijke dwingende wetten en reglementeringen,

  7. wat betreft de partijen bij deze overeenkomsten, de bijzondere overeenkomsten tussen bpost en haar cliënten met de bijzondere bepalingen in verband met bijzondere instrumenten of bijbehorende diensten die aan de in deze algemene voorwaarden vermelde diensten toegevoegd zijn of toegevoegd zullen worden,

  8. deze algemene voorwaarden,

  9. de gebruiken.

    § 2. bpost en haar cliënten verbinden zich ertoe met elkaar na te gaan of het noodzakelijk of wenselijk is in onderlinge overeenstemming een einde te stellen aan de bijzondere overeenkomsten die vóór het van toepassing worden van deze algemene voorwaarden werden gesloten en zij kunnen zo nodig, in aanvulling op deze algemene voorwaarden, nieuwe bijzondere overeenkomsten sluiten in overeenstemming met de geldende wetten en reglementeringen.

    § 3. bpost en haar cliënten werken volledig samen met het oog op een duurzame inventaris van de bijzondere overeenkomsten bedoeld in § 2.

    Art. 5. Bindende kracht van de algemene voorwaarden.

    Deze algemene voorwaarden zijn van reglementaire aard en werden vastgelegd overeenkomstig artikel 91bis van het koninklijk besluit van 12 januari 1970 houdende reglementering van de postdienst, na overleg met bpost.

    Zij gelden van rechtswege in de verhouding tussen bpost en haar cliënten, louter door het sluiten van de overeenkomst tot opening van een postrekening-courant.

    Deze algemene voorwaarden zijn ook integraal en van rechtswege van kracht in de verhouding tussen bpost en haar bestaande cliënten, zodra ze zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad in bijlage bij het koninklijk besluit van 12 januari 1970 houdende reglementering van de postdienst. Deze cliënten worden schriftelijk verwittigd van de invoegetreding van deze algemene voorwaarden. Ze zijn van toepassing op alle toekomstige gevolgen van de bestaande relaties.

    Art. 6. Terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden.

    § 1. Deze algemene voorwaarden worden gepubliceerd in bijlage bij het koninklijk besluit van 12 januari 1970 houdende reglementering van de postdienst en worden steeds meegedeeld aan de cliënten van bpost, hetzij wanneer ze in voege treden hetzij bij het openen van een postrekening-courant. Ze worden tevens op ieder ogenblik meegedeeld na uitdrukkelijk verzoek aan de Dienst Postrekeningen-courant van bpost. bpost behoudt zich het recht voor te beslissen met welke drager of langs welke elektronische weg zij deze algemene voorwaarden meedeelt of ter beschikking stelt.

    § 2. De cliënten, de lastgevers en de lasthebbers moeten kennis nemen van deze algemene voorwaarden voordat zij de opening van een postrekening-courant vragen, een opdracht geven of een verrichting uitvoeren op deze rekening.

    Art. 7. Wijziging van de algemene voorwaarden.

    De wijzigingen aan deze algemene voorwaarden zijn van reglementaire aard en worden vastgelegd overeenkomstig artikel 91bis van het koninklijk besluit van 12 januari 1970 houdende reglementering van de postdienst, na overleg met bpost.

    Deze wijzigingen zijn van rechtswege van toepassing op de verhouding tussen bpost en haar cliënten.

    De cliënten en de lasthebbers worden schriftelijk op de hoogte gebracht van deze wijzigingen en de inwerkingtreding ervan.

    Vanaf hun inwerkingtreding gelden deze wijzigingen onverkort voor bestaande situaties en overeenkomsten.

    Art. 8. Geschillen.

    Klachten over de postrekening-courant en de verrichtingen op de rekening worden geadresseerd aan de dienst van bpost waarvan de contactgegevens stelselmatig, samen met deze algemene voorwaarden, worden meegedeeld aan de cliënten.

    Onverminderd hun gebeurlijke recht een beroep te doen op bemiddeling voor elk geschil dat vatbaar is om met een dading te worden beslecht, zoeken bpost en haar cliënten bij voorrang naar een minnelijke oplossing voor elk geschil nopens de postrekening-courant en/of de diensten en instrumenten die er verband mee houden.

    Behoudens andersluidende wettelijke bepalingen, zijn enkel de hoven en rechtbanken van het rechtsgebied waarin de maatschappelijke zetel van bpost is gevestigd, bevoegd voor elk geschil tussen bpost en een cliënt.

    Art. 9. Keuze van woonplaats.

    Voor de uitvoering van deze algemene voorwaarden, wordt woonplaats gekozen voor :

    bpost, in haar maatschappelijke zetel, gevestigd te 1000 Brussel, Muntcentrum;

    de cliënt en zijn lasthebbers, op het laatste adres dat aan bpost werd meegedeeld.

    De partijen komen echter overeen dat bpost zich rechtsgeldig richt tot de bevoegde Minister of tot de verantwoordelijke organen voor bovenvermelde organismen en instellingen, voor de diensten op naam waarvan de postrekening-courant geopend werd.

    Art. 10. Postadres.

    Behoudens andersluidende bepaling moeten de cliënten, de lastgevers en hun lasthebbers zich voor alles wat de met deze algemene voorwaarden geregelde diensten aangaat, uitsluitend richten tot de Dienst Postrekeningen-courant van bpost, waarvan de gegevens de volgende zijn :

    Financiële Post

    Dienst Postrekeningen-courant

    1100 Brussel

    Op verzoek van de cliënt of van de lastgevers of hun lasthebbers kunnen de gegevens van deze dienst bovendien op ieder ogenblik meegedeeld worden door de Cliëntendienst van bpost, de postkantoren en/of andere door bpost bepaalde communicatiemiddelen.

    HOOFDSTUK II. - Algemene bepalingen

    Art. 11. Briefwisseling.

    § 1. De briefwisseling wordt verstuurd aan het adres dat de cliënt heeft meegedeeld bij de aanvraag tot het openen van de rekening of aan elk ander adres dat hij later zou hebben meegedeeld.

    § 2. De cliënten, de lastgevers en de lasthebbers verbinden zich ertoe onmiddellijk kennis te nemen van de briefwisseling die aan hen gericht wordt.

    Art. 12. Werkdagen.

    bpost is beschikbaar om elke bankwerkdag verrichtingen te ontvangen en uit te voeren. Een " bankwerkdag " staat voor elke dag (behalve een zaterdag of zondag) waarop de banken in het algemeen geopend zijn in België.

    bpost deelt vooraf op haar website de sluitingsdagen (behalve de zaterdagen of zondagen) mee.

    Art. 13. Aanwijzing van de lasthebbers.

    § 1. Om lasthebbers aan te wijzen voor een bepaalde postrekening of om hun volmachten te veranderen, mag een lastgever uitsluitend gebruik maken van de documenten die bpost speciaal hiertoe ter beschikking van de cliënten stelt.

    Met aanwijzingen of veranderingen die zijn opgesteld op andere documenten, zal geen rekening gehouden worden.

    § 2 Zonder afbreuk te doen aan de gevolgen van de vertegenwoordiging, is de lasthebber door deze algemene voorwaarden gebonden op dezelfde wijze als de cliënt.

    § 3. Een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT