Koninklijk besluit houdende wijziging van het koninklijk besluit van 11 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels inzake aangifte en overdracht van postdiensten die geen deel uitmaken van de universele dienst en tot toepassing van de artikelen 144quater, § 3, 148sexies, § 1, 1° en 148septies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, de 19 avril 2014

Artikel 1. Het opschrift van het koninklijk besluit van 11 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels inzake aangifte en overdracht van postdiensten die geen deel uitmaken van de universele dienst en tot toepassing van de artikelen 144quater, § 3, 148sexies, § 1, 1° en 148septies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven wordt vervangen als volgt :

"Koninklijk besluit van 11 januari 2006 tot toepassing van de artikelen 142, § 4, 144quater, § 3, 148sexies, § 1, 1° en 148septies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven en ter bepaling van de plafonds voor de schadevergoedingen en interesten die de aanbieders van postdiensten verschuldigd zijn in geval van extracontractuele aansprakelijkheid voor verlies, diefstal, beschadiging en/of vertraging van een postzending tijdens de uitvoering van een postdienst in het kader van een openbare dienst".

Art. 2. In artikel 1 van hetzelfde besluit wordt de bepaling onder 3° vervangen als volgt :

"3° een postdienst uitgevoerd in het kader van een openbare dienst : de universele postdienst uitgevoerd door de postoperator die is aangewezen als universele dienstverlener of door een van zijn dochterondernemingen conform artikel 13, § 3, van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven en elke andere aan een postoperator toevertrouwde openbare dienst."

Art. 3. In hetzelfde besluit, wordt het opschrift van hoofdstuk II vervangen als volgt : "Hoofdstuk II - Substantiële weerslag.".

Art. 4. Artikel 2 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

"Art. 2. De aangewezen aanbieder van de universele dienst informeert zowel de minister of staatssecretaris die bevoegd is voor de aanbieding van de universele dienst onmiddellijk en de gebruikers die getroffen worden door de onderbreking of stopzetting zo snel mogelijk :

  1. indien de stopzetting of onderbreking betrekking heeft op de ophaling of uitreiking van binnenkomende grensoverschrijdende of nationale postzendingen, in volgende onderscheiden gevallen :

    - de dienstverlening op het hele grondgebied treft gedurende meer dan 24 uur, of,

    - de dienstverlening gedurende een ononderbroken periode van meer dan 48 uur op het volledige grondgebied van meerdere aangrenzende gemeenten treft, of,

    - de dienstverlening gedurende een ononderbroken periode van meer dan 72 uur op het volledige grondgebied van één gemeente treft, of,

  2. indien de stopzetting of onderbreking betrekking heeft op de ophaling van internationaal uitgaande postzendingen met een duur van minstens één week."

    Art. 5. In hetzelfde besluit wordt het opschrift van Hoofdstuk III vervangen als volgt : "Hoofdstuk III- Extracontractuele aansprakelijkheid voor verlies, diefstal, beschadiging en/of vertraging van een postzending tijdens de uitvoering van een postdienst in het kader van een openbare dienst.".

    Art. 6. Artikel 3 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :

    " § 1. De plafonds voor de werkelijke schadevergoedingen en interesten in geval van verlies, diefstal, beschadiging en/of vertraging van een nationale postzending naar aanleiding van een postdienst uitgevoerd in het kader van een openbare dienst, zijn als volgt vastgelegd :

    1. In geval van vertraging van een gewone zending, van een aangetekende zending of een zending met aangegeven waarde, is het plafond van de verschuldigde schadevergoedingen en interesten gelijk aan de port betaald voor de betrokken zending. De aantekenport en de kosten voor de waardeaangifte worden niet terugbetaald.

    2. In geval van verlies, diefstal of beschadiging van een zending, behalve een aangetekende zending of een zending met aangegeven waarde, is het plafond van de verschuldigde schadevergoedingen en interesten gelijk aan de port betaald voor de betrokken zending.

    3. In geval van verlies, diefstal of beschadiging van een aangetekende zending of een administratieve aangetekende zending (.R.P.), bedraagt het plafond van de verschuldigde schadevergoedingen en interesten vijftig keer de totale prijs per zending. De totale prijs van de zending bestaat uit de betaalde port, vermeerderd met de aantekentaks.

    4. In geval van verlies, diefstal of beschadiging van een zending met aangegeven waarde, is het plafond van de verschuldigde schadevergoedingen en interesten gelijk aan het bedrag van de aangegeven waarde.

      § 2. De schadevergoedingen en interesten die verschuldigd zijn in geval van verlies, diefstal of beschadiging bij de uitreiking van een internationale postzending in België, naar aanleiding van een postdienst uitgevoerd in het kader van een openbare dienst, zijn onderworpen aan dezelfde plafonds als deze waarin de Wereldpostconventie en zijn reglementen voorzien."

      Art. 7. Artikel 4 en 5 van hetzelfde besluit worden opgeheven.

      Art. 8. In hetzelfde besluit wordt hoofdstuk IV, dat artikel 6 bevat, en hoofdstuk V, die artikel 7 bevat, opgeheven.

      Art. 9. In artikelen 8 en 9 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    5. de woorden "aangewezen leverancier van de universele postdienst" worden telkens vervangen door de woorden "aanbieder van de universele dienst";

    6. het woord "36, 2° " wordt telkens vervangen door het woord "34, 2° ".

      Art. 10. In artikel 13, § 1, van hetzelfde besluit worden de woorden "De postoperator" vervangen door de woorden "De aanbieder van postdiensten".

      Art. 11. In hetzelfde besluit wordt de bijlage 1 opgeheven.

      Art. 12. In hetzelfde besluit wordt de bijlage 2 vervangen door de bijlage bij dit besluit.

      Art. 13. De minister bevoegd voor Postdiensten is belast met de uitvoering van dit besluit.

      BIJLAGE.

      Art. N. Bijlage 2 bij het koninklijk besluit van 11 januari 2006 tot toepassing van de artikelen 142, § 4, 144quater, § 3, 148sexies, § 1, 1° en 148septies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven en ter bepaling van de plafonds voor de schadevergoedingen en interesten die de aanbieders van postdiensten verschuldigd zijn in geval van extracontractuele aansprakelijkheid voor verlies, diefstal, beschadiging en/of vertraging van een postzending tijdens de uitvoering van een postdienst in het kader van een openbare dienst.

      BIJLAGE 2

      Individuele vergunning voor de verstrekking van een brievenpostdienst die deel uitmaakt van de universele dienst

      Informatie vereist voor een individuele vergunning voor de levering van brievenpost, bedoeld in artikel 148sexies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven

      Bijkomende documenten mogen worden toegevoegd teneinde uw aanvraag te verduidelijken.

      De elementen die als vertrouwelijk moeten worden behandeld, moeten worden aangeduid.

      Definities

      postdiensten : diensten die bestaan in het ophalen, het sorteren, het vervoeren en het bestellen van postzendingen.
      De verlening van postdiensten door de natuurlijke of rechtspersoon van wie de post afkomstig is, wordt niet opgenomen in de definitie.
      aanbieder van postdiensten : onderneming die een of meer postdiensten aanbiedt.
      distributie : het proces gaande van de sortering in het distributiecentrum tot de bestelling van de postzendingen aan de geadresseerden.
      postzending : geadresseerde zending in de definitieve vorm die een aanbieder van postdiensten verzorgt.
      Naast brievenpost worden bijvoorbeeld als postzending aangemerkt : boeken, catalogi, kranten, tijdschriften en postpakketten die goederen met of zonder handelswaarde bevatten.
      brievenpost : een op enigerlei fysieke drager aangebrachte schriftelijke mededeling die wordt vervoerd en besteld op het door de afzender op
      ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT