12 JANUARI 1999. - Omzendbrief POL 1999/1. - Stakingsrecht Minimum uit te voeren opdrachten., de 12 janvier 1999

Artikel M. Zoals u weet is sinds kort de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een gentegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP) in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

- Artikel 126 regelt de uitoefening van het stakingsrecht. Overeenkomstig artikel 260 treedt dit artikel in werking op de dag van de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad. Tot oprichting van de federale politie en van de lokale politiekorpsen is, nog steeds volgens artikel 260, artikel 126 van toepassing op de leden van de gemeentepolitie, alsook op de hulpagenten van politie bij de gemeentepolitie.

Tijdens deze overgangsperiode wordt de bij artikel 126, 2, toegekende bevoegdheid, uitgeoefend door de burgemeester, met betrekking tot de leden van de gemeentepolitie en de hulpagenten van politie bij de gemeentepolitie. De bevoegdheid bedoeld in artikel 126, 2, is de bevoegdheid om aan de voormelde personeelscategorien die gebruik maken of wensen te maken van het stakingsrecht, te bevelen om het werk voort te zetten of te hervatten gedurende de periode en voor die opdrachten waarvoor hun inzet noodzakelijk is en die hij aanwijst. De burgemeester die dit bevel wenst te geven is ertoe gehouden de opdrachten waarvoor hij dat bevel nodig acht, vooraf mee te delen aan de representatieve syndicale organisaties van het personeel voor de politiediensten alsook, in voorkomend geval, aan de erkende syndicale organisatie die de stakingsaanzegging heeft ingediend.

Volgens artikel 133, dat eveneens in werking treedt bij de publicatie van de wet, zijn de artikelen 126, 1 en 2, van toepassing op de leden van het administratief en logistiek kader, zodat ook deze personeelscategorie inzetbaar is ingeval van staking binnen het politiekorps, of kan gevorderd worden indien zijzelf als enige categorie binnen het politiekorps zouden staken. Immers, de logistieke en administratieve steun die vereist is voor de uitvoering van de bij staking noodzakelijke politieopdrachten, moeten steeds verzekerd zijn.

Gelet op het voorgaande is het duidelijk dat de wetgever een grote verantwoordelijkheid heeft opgelegd aan de burgemeester inzake een afdoende functionering van zijn politiekorps in stakingsperiodes. Deze verantwoordelijkheid is des te belangrijker, aangezien sinds de inwerkingtreding van artikel 126 WGP ook het rijkswachtpersoneel de mogelijkheid tot staken heeft. Het komt, met andere woorden, de burgemeester toe om er voor te zorgen dat de opdrachten...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT