18 APRIL 2013. - Decreet houdende wijziging van sommige bepalingen van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. In artikel L1121-3, tweede lid, van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie worden de woorden "L1124-6 tot L1124-8" vervangen door de woorden "L1124-6 en L1124-8".

Art.2. In artikel L1123-15, § 1, van hetzelfde Wetboek, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. het tweede lid wordt opgeheven;

  2. het vijfde lid wordt opgeheven;

  3. in het derde lid worden de woorden "in het eerste en het tweede lid" vervangen door de woorden "in het eerste lid".

    Art.3. Artikel L1124-1 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Art. L1124-1. De doelstellingenovereenkomst bevat de omschrijving van de wettelijke opdrachten van de directeur-generaal waarin voorzien wordt in het algemeen beleidsprogramma, alsook elke andere kwantificeerbare en haalbare doelstelling die deel uitmaakt van zijn opdrachten.

    Ze omschrijft de strategie van de organisatie van de administratie in de loop van de legislatuur met het oog op het vervullen van de opdrachten en het halen van de doelstellingen bedoeld in het eerste lid en drukt ze uit in initiatieven en concrete projecten. Ze bevat een overzicht van de menselijke en financiële middelen die beschikbaar of noodzakelijk zijn voor de uitvoering ervan.

    De doelstellingenovereenkomst wordt door de directeur-generaal opgemaakt binnen zes maanden na ontvangst en op basis van de opdrachtbrief die het gemeentecollege hem zal overmaken ter gelegenheid van de gehele hernieuwing van de gemeenteraad of van de aanwerving van een directeur-generaal.

    Die opdrachtbrief bevat minstens de volgende elementen :

  4. de functiebeschrijving en het vaardigheidsprofiel van de betrekking van directeur-generaal;

  5. de te halen doelstellingen voor de verschillende opdrachten, met name op basis van het algemeen beleidsprogramma;

  6. de toegekende begrotingsmiddelen en menselijke hulpkrachten;

  7. het geheel van de opdrachten die hem bij dit Wetboek toegewezen worden, o.a. zijn advies- en disponibiliteitsopdracht jegens het geheel van de gemeenteraadsleden.

    De directeur-generaal en het gemeentecollege plegen overleg over de middelen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de doelstellingenovereenkomst. De financieel directeur wordt erbij betrokken voor de aangelegenheden waarmee hij belast wordt. Bij gebrek aan akkoord van de directeur-generaal over de middelen wordt zijn advies gevoegd bij de doelstellingenovereenkomst zoals goedgekeurd door het gemeentecollege.

    De doelstellingenovereenkomst wordt jaarlijks geüpdatet. Op uitdrukkelijk verzoek van de directeur-generaal kan de doelstellingenovereenkomst in de loop van het jaar bijgestuurd worden door het college. De doelstellingenovereenkomst alsook de updatings en eventuele aanpassingen ervan worden aan de raad meegedeeld.

    De opdrachtbrief wordt bij de doelstellingenovereenkomst gevoegd.".

    Art. 4. Artikel L1124-2 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Art. L1124-2. § 1. De directeur generaal wordt door de gemeenteraad benoemd tegen de voorwaarden vastgesteld in artikel L1212-1 en met inachtneming van de minimale regels waarin de Regering voorziet. Er wordt in de betrekking voorzien binnen zes maanden na de vacantverklaring.

    De definitieve benoeming vindt plaats na afloop van de stage.

    § 2. Het administratief statuut van de directeur-generaal ligt vast in een reglement dat door de gemeenteraad opgemaakt wordt met inachtneming van de minimale regels waarin de Waalse Regering voorziet.

    De betrekkingen van directeur-generaal is toegankelijk door werving, bevordering en mobiliteit.".

    Art. 5. Artikel L1124-4 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Art. L1124-4. § 1. De directeur-generaal is belast met de voorbereiding van de dossiers die aan de gemeenteraad of aan het gemeentecollege worden voorgelegd. Hij woont de zittingen van de raad en van het college zonder stemrecht bij.

    De directeur-generaal is ook belast met de uitvoering van de beleidshoofdlijnen van het algemeen beleidsprogramma uitgedrukt in de doelstellingenovereenkomst bedoeld in artikel L1124-1.

    In dit kader voert en evalueert hij het beleid inzake het beheer van de menselijke hulpkrachten.

    § 2. Onder de controle van het gemeentecollege leidt en coördineert hij de gemeentediensten en, behalve de uitzonderingen bepaald bij wet of decreet, staat hij aan het hoofd van het personeel. In dat kader maakt hij het ontwerp van de evaluatie van elk personeelslid op alvorens het aan de betrokkene en aan het college te richten.

    De directeur-generaal of zijn afgevaardigde, van hoger niveau dan dat van het geworven of in dienst genomen personeelslid, neemt met stemrecht deel aan de examenjury samengesteld bij de werving of de indienstneming van de personeelsleden.

    § 3. Het voorzitterschap van het directiecomité bedoeld in artikel L1211-3, wordt door de directeur-generaal waargenomen.

    § 4. De directeur-generaal wordt belast met de invoering en de monitoring van het systeem voor interne controle op de werking van de gemeentediensten.

    Het interne controlesysteem is een geheel van maatregelen en procedures bedacht om redelijke zekerheid te waarborgen wat betreft :

  8. het halen van de doelstellingen;

  9. de naleving van de geldende wetgeving en van de procedures;

  10. de beschikbaarheid van betrouwbare informatie over de financiën en het beheer.

    Het algemene kader van het interne controlesysteem wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

    § 5. De directeur-generaal notuleert de zittingen van de raad en zorgt voor het overschrijven ervan. De overgeschreven notulen worden door de burgemeester en de directeur-generaal ondertekend binnen de maand na hun aanneming door de gemeenteraad.

    De directeur-generaal brengt juridische en administratieve adviezen uit aan de gemeenteraad en het gemeentecollege. In voorkomend geval, wijst de directeur-generaal op de toepasselijke rechtsregels, maakt hij gewag van de feitelijke elementen waarvan hij kennis heeft en zorgt hij ervoor dat de aanmerkingen waarin de wet voorziet in de beslissingen opgenomen worden.

    Die adviezen en raadgevingen worden bij de beslissing van het gemeentecollege of van de gemeenteraad gevoegd en aan de financieel directeur overgemaakt.

    § 6. Na overleg met het directiecomité wordt de directeur-generaal belast met het opmaken van de ontwerpen van :

  11. het organigram;

  12. de personeelsformatie;

  13. de statuten van het personeel.".

    Art. 6. Artikel 1124-5 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Art. L1124-5. § 1. De directeur-generaal mag geen beroepsactiviteiten cumuleren. Onder beroepsactiviteit wordt verstaan elke bezigheid waarvan de opbrengst een beroepsinkomen is zoals bedoeld in artikel 23 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, met uitzondering van het presentiegeld ontvangen bij het uitoefenen van een mandaat en van de inkomens uit de mandaten bedoeld in artikel L5111-1.

    De gemeenteraad kan op voorafgaand schriftelijk verzoek van de directeur-generaal, cumulatie toestaan voor een hernieuwbare termijn van drie jaar, onder de volgende voorwaarden :

  14. de cumulatie brengt de vervulling van de opdrachten i.v.m. de functie niet in gevaar;

  15. de cumulatie is niet tegenstrijdig met de waardigheid van de functie;

  16. de cumulatie brengt de onafhankelijkheid van de directeur-generaal niet in gevaar en veroorzaakt geen verwarring met zijn hoedanigheid van directeur-generaal.

    De toestemming is herroepbaar indien niet meer wordt voldaan aan één van de bovenbedoelde toekenningsvoorwaarden. De beslissingen tot toestemming, weigering en herroeping zijn met redenen omkleed.

    § 2. In afwijking van paragraaf 1 wordt de cumulatie van beroepsactiviteiten die inherent zijn aan of betrekking hebben op de uitoefening van de functie van rechtswege uitgeoefend. Inherent aan de uitoefening van de functie is elke taak :

  17. die uitgeoefend wordt krachtens een wettelijke of reglementaire bepaling;

  18. die inherent is aan de functie waarvoor de directeur-generaal ambtshalve aangewezen wordt door de gemeenteraad.".

    Art. 7. Artikel L1124-6 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Art. L1124-6. § 1. De gemeenreraad stelt de weddeschaal van de directeur-generaal vast binnen de minimum- en maximumgrenzen zoals hierna gesteld :

    1. gemeenten van 10 000 inwoners en minder : 34.000 € - 48.000 € ;

    2. gemeenten van 10 001 tot 20 000 inwoners : 38.000 € - 54.000 € ;

    3. gemeenten van 20 001 tot 35 000 inwoners : 40.600 € - 58.600 € ;

    4. gemeenten van 35 001 tot 80 000 inwoners : 45.500 € - 65.000 € ;

    5. gemeenten van meer dan 80 001 inwoners : 51.500 € - 72.500 €.

    De minimum- en maximumbedragen van de weddeschalen van de directeur-generaal worden gekoppeld aan de spilindex 138,01.

    De Regering kan de weddeschalen aanpassen.".

    Art. 8. Artikel L1124-7 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

    Art. 9. In artikel L1124-8, vierde lid, van hetzelfde Wetboek, worden de woorden "overeenkomstig artikel L1124-7" opgeheven.

    Art. 10. Artikel L1124-11, vierde lid, van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

    Art. 11. Artikel L1124-14 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

    Art. 12. In artikel L1124-15 van hetzelfde Wetboek worden de woorden "van meer dan 60 000 inwoners" vervangen door de woorden "van meer dan 10 000 inwoners".

    Art. 13. Artikel L1124-16 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt : "Artikel L1124-2 geldt voor de adjunct-directeur-generaal.".

    Art. 14. In artikel L1124-17, tweede lid, van hetzelfde Wetboek worden de woorden "of verhinderd" opgeheven.

    Art. 15. Artikel L1124-19 van hetzelfde Wetboek wordt gewijzigd als volgt :

    "Art. L1124-19. Onverminderd de toepassing van de bepalingen van artikel L1124-17 wijst het gemeentecollege een waarnemend directeur-generaal aan voor een hernieuwbare termijn van maximum drie maanden bij afwezigheid van de directeur-generaal of van vacature. Voor een doorlopende periode van hoogstens dertig dagen kan het college de directeur-generaal belasten met de aanwijzing van de ambtenaar die hem moet vervangen.".

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT