21 FEBRUARI 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft het modern hr-beleid op korte termijn en andere bepalingen

De Vlaamse Regering,

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 87, § 1, gewijzigd bij de bijzondere wet van 16 juli 1993, en § 3, vervangen bij de wet van 8 augustus 1988;

Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, § 2;

Gelet op het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, artikel 5;

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 tot regeling van strategische adviesraden, artikel 12, derde lid;

Gelet op het decreet van 28 november 2008 tot regeling van de overdracht van personeelsleden binnen de diensten van de Vlaamse overheid in geval van verschuiving van taken en bevoegdheden, artikel 3;

Gelet op het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2013;

Gelet op het akkoord van de federale minister, bevoegd voor de pensioenen, gegeven op 2 december 2013;

Gelet op het akkoord van de federale ministerraad, gegeven op 31 januari 2014;

Gelet op protocol nr. 329.1056 van 13 december 2013 van het Sectorcomité XVIII Vlaamse Gemeenschap - Vlaams Gewest;

Gelet op advies nummer 54.934/3 van de Raad van State, gegeven op 10 februari 2014 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. In artikel I 5 van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 16 maart 2007, 19 juli 2007, 23 mei 2008, 29 mei 2009, 4 december 2009, 29 april 2011 en 1 juli 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in paragraaf 2, eerste lid, wordt de zinsnede "rang A2E of lager" vervangen door de zinsnede "rang A2E en rang A2 of lager";

  2. aan paragraaf 4, zesde lid, worden de woorden "of zonder een beslissing over niet hertesten voor het generieke gedeelte voor een functie in die graad" toegevoegd;

  3. er wordt een paragraaf 8 toegevoegd, die luidt als volgt:

    " § 8. In afwijking van paragraaf 1 en 2 en van de herplaatsingsregeling, vermeld in deel VI, titel 4, hoofdstuk 1 van dit besluit, kan een personeelslid overgeplaatst worden naar een andere entiteit, raad of instelling, door een wijziging van dienstaanwijzing, los van de procedure van de vacantverklaring, na het akkoord van het personeelslid en de betrokken N-functies, om functionele redenen als het personeelslid niet in aanmerking komt voor de herplaatsingsprocedure.

    Art. 2. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een artikel I 5ter ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. I 5ter. De mandaathouders van rang A2A en de vastbenoemde ambtenaren van rang A2E en lager van een entiteit, raad of instelling, die in de volgende gevallen worden overgedragen aan een andere entiteit, raad of instelling, behouden:

    - hun hoedanigheid;

    - hun graad of een gelijkwaardige graad met overeenstemmende functionele loopbaan;

    - hun administratieve en geldelijke anciënniteit;

    - hun rechten inzake bevordering en hun aanspraken op bevordering;

    - het salaris op de datum van de overdracht en een gelijkwaardige salarisschaal;

    - de toelagen, vergoedingen en sociale voordelen waarop zij op de datum van overdracht op reglementaire basis recht hebben, voor zover de voorwaarden van toekenning blijven bestaan en voor zover aan deze voorwaarden blijft voldaan,

  4. ter uitvoering van het decreet van 28 november 2008 tot regeling van de overdracht van personeelsleden binnen de diensten van de Vlaamse overheid in geval van verschuiving van taken of bevoegdheden;

  5. door een wijziging van dienstaanwijzing, als vermeld in artikel I 5, § 8;

    Aan de contractuele personeelsleden van een entiteit, raad of instelling die worden overgedragen aan een andere entiteit, raad of instelling onder de voorwaarden, vermeld in het eerste lid, wordt een arbeidsovereenkomst aangeboden op grond waarvan het behoud wordt gegarandeerd van de voor hen bij de entiteit, raad of instelling van herkomst bestaande contractuele rechten. Wat de toelagen, vergoedingen en sociale voordelen betreft, geldt dat behoud alleen voor zover de voorwaarden van toekenning blijven bestaan en voor zover aan die voorwaarden voldaan blijft.".

    Art. 3. Artikel I 6 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 maart 2007, wordt opgeheven.

    Art. 4. In artikel I 16, tweede lid, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 4 december 2009, wordt punt 3° vervangen door wat volgt:

    "3° de personeelsleden die binnen de entiteit, raad of instelling tijdelijk bijkomende of zwaardere taken uitoefenen waardoor de functiezwaarte tijdelijk verhoogt.".

    Art. 5. Artikel III 15 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. III 15. § 1. De lijnmanager bepaalt de duur van de proeftijd, als volgt:

    - niveau D: 4 maanden;

    - niveau C en B: minimaal 4 en maximaal 9 maanden;

    - niveau A: minimaal 6 en maximaal 12 maanden.

    Eén maand proeftijd stemt hierbij overeen met de prestatie van eenentwintig voltijdse of deeltijdse werkdagen.

    Voor de bepaling van het aantal gepresteerde werkdagen worden eveneens meegerekend:

    - de wettelijke en decretale feestdagen, 2 en 15 november, 26 december, en de vakantiedagen tussen kerstmis en nieuwjaar vermeld in artikel X 11, § 2, eerste lid van dit besluit;

    - de inhaalrust vermeld in artikel VII 28 van dit besluit;

    - de dienstvrijstellingen.

    § 2.De ambtenaar op proef behoudt de hoedanigheid van ambtenaar op proef zolang het aantal werkdagen dat overeenstemt met het aantal maanden proeftijd niet gepresteerd is.".

    Art. 6. In artikel IV 5 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 16 maart 2007 en 29 mei 2009, wordt in paragraaf 3 het woord "ondertekend" opgeheven.

    Art. 7. In artikel IV 6, tweede lid, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt het woord "ondertekend" opgeheven.

    Art. 8. In artikel V 9 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 16 maart 2007 en 22 januari 2010, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. in paragraaf 1bis, eerste lid, wordt het woord "benoemd" vervangen door de woorden "vastbenoemd in de graad van directeur-generaal of in de graad van adjunct-directeur-generaal";

  7. aan paragraaf 1bis worden een vierde tot en met een zevende lid toegevoegd, die luiden als volgt:

    "Bij een negatieve eindevaluatie van de proeftijd heeft de ambtenaar op proef het recht om te worden gehoord door de indienstnemende overheid en kan de betrokkene zich laten bijstaan door een persoon van zijn keuze.

    Als de ambtenaar op proef wil gebruikmaken van dat recht, vraagt hij schriftelijk om gehoord te worden binnen een termijn van vijftien kalenderdagen, vanaf de dag die volgt op de dag van ontvangst van het eindevaluatieverslag, hetzij aan de minister-president van de Vlaamse Regering, hetzij aan de voorzitter van de raad van bestuur, hetzij aan de voorzitter van de Raad voor het Gemeenschapsonderwijs.

    Als de indienstnemende overheid de negatieve eindevaluatie van de proeftijd bevestigt, wordt de titularis van de mandaatfunctie van N-niveau of van algemeen directeur ontslagen.

    Voor het ontslag van de ambtenaar op proef is artikel III 19 van toepassing.";

  8. paragraaf 2 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 2. Als de geselecteerde kandidaat voor de mandaatfunctie van N-niveau of voor de mandaatfunctie van algemeen directeur al ambtenaar is bij de diensten van de Vlaamse overheid, laat de indienstnemende overheid hem toe ofwel tot een proeftijd in de graad van directeur-generaal en wijst ze hem aan in de mandaatfunctie van N-niveau, ofwel tot een proeftijd in de graad van adjunct-directeur-generaal en wijst ze hem aan in de mandaatfunctie van algemeen directeur.

    De opdrachtgever bepaalt de nadere regelen van de proeftijd en evalueert de proeftijd. De proeftijd bedraagt minimaal zes maanden en maximaal twaalf maanden.

    De betrokkene oefent zijn mandaat uit volgens een arbeidsregeling die is vastgesteld in overeenstemming met de opdrachtgever.

    Nadat de ambtenaar op proef met goed gevolg de proeftijd doorlopen heeft, wordt hij vastbenoemd in de graad van directeur-generaal of in de graad van adjunct-directeur-generaal bij de diensten van de Vlaamse overheid.

    Bij een negatieve eindevaluatie van de proeftijd heeft de ambtenaar op proef het recht om te worden gehoord door de indienstnemende overheid en kan de betrokkene zich laten bijstaan door een persoon van zijn keuze.

    Als de ambtenaar op proef wil gebruikmaken van dat recht, vraagt hij schriftelijk om gehoord te worden binnen een termijn van vijftien kalenderdagen vanaf de dag die volgt op de dag van ontvangst van het eindevaluatieverslag, hetzij aan de minister-president van de Vlaamse Regering, hetzij aan de voorzitter van de raad van bestuur, hetzij aan de voorzitter van de Raad voor het Gemeenschapsonderwijs.

    Als de indienstnemende overheid de negatieve eindevaluatie van de proeftijd bevestigt, wordt de titularis van de mandaatfunctie van N-niveau of van algemeen directeur teruggeplaatst in zijn vorige graad.".

    Art. 9. In artikel V 12 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2007 en gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 29 mei 2009 en 29 april 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  9. aan paragraaf 2, 3., wordt de volgende zinsnede toegevoegd:

    ", met uitzondering van de toelage voor een tijdelijke functieverzwaring, vermeld in artikel VII 44bis";

  10. aan paragraaf 3, 2., van hetzelfde besluit wordt de volgende zinsnede toegevoegd:

    ", met uitzondering van de toelage voor een tijdelijke functieverzwaring, vermeld in artikel VII 44bis".

    Art. 10. In artikel V 17 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT