16 DECEMBER 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van geregeld, bijzondere vormen van geregeld en ongeregeld vervoer (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van geregeld, bijzondere vormen van geregeld en ongeregeld vervoer.

Art. 2. De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 16 december 2008.

ALBERT

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen,

Mevr. J. MILQUET

_______

Nota

Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek

Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2008

Invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders tewerkgesteld in de ondernemingen van geregeld, bijzondere vormen van geregeld en ongeregeld vervoer (Overeenkomst geregistreerd op 25 juli 2008 onder het nummer 88918/CO/140)

Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de ondernemingen van geregeld, bijzondere vormen van geregeld en ongeregeld vervoer die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek.

Met "geregeld vervoer" wordt bedoeld : het personenvervoer verricht voor rekening van de VVM en de SRWT-TEC, ongeacht de capaciteit van het voertuig en ongeacht het soort aandrijving van de gebruikte vervoermiddelen. Dit vervoer wordt verricht volgens de volgende criteria : een welbepaald traject en een welbepaald, geregeld uurrooster. De passagiers worden opgehaald en afgezet aan vooraf vastgelegde halten. Dit vervoer is toegankelijk voor iedereen, zelfs indien, in voorkomend geval, het verplicht is de reis vooraf te reserveren.

Met "bijzondere vormen van geregeld vervoer" wordt bedoeld : het vervoer, ongeacht door wie het wordt georganiseerd, van bepaalde categorieën reizigers met uitsluiting van andere reizigers, voor zover dat vervoer geschiedt op de wijze van het geregeld vervoer en wordt uitgevoerd met voertuigen van meer dan 9 plaatsen (de chauffeur inbegrepen).

Met "ongeregeld vervoer" wordt bedoeld : het vervoer dat niet aan de definitie van geregeld, met inbegrip van de bijzondere vormen van geregeld vervoer, beantwoordt en dat met name wordt gekenmerkt door het transport van vooraf samengestelde groepen, op initiatief van een opdrachtgever of van de vervoerder zelf. Onder "ongeregeld vervoer" wordt eveneens verstaan : de internationaal geregelde diensten over een lange afstand.

§ 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is evenwel niet van toepassing op :

  1. de personen tewerkgesteld via een overeenkomst van studentenarbeid;

  2. de personen tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst gesloten in het kader van een speciaal door of met steun van de overheid gevoerd opleidings-, arbeidsinspannings- en omscholingsprogramma;

  3. de arbeiders die al een wettelijk rustpensioen ontvangen maar hun activiteiten blijven uitoefenen in het kader van de toegelaten arbeid als gepensioneerde zonder schorsing van het wettelijk rustpensioen.

    § 3. Onder "arbeiders" wordt verstaan : de arbeiders en de arbeidsters.

    Definities

    Art. 2. § 1. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder :

    1. Koninklijk besluit 69 : het koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende de toekenning van buitenwettelijke voordelen aan de werknemers bedoeld bij koninklijk besluit nr. 50 van 24 oktober 1967 betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers en aan de personen bedoeld in artikel 32, eerste lid, 1° en 2° van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992, tewerkgesteld buiten een arbeidsovereenkomst.

    2. Pensioenreglement : het reglement waarin de rechten en verplichtingen van de inrichter, van de aangeslotenen en van hun rechthebbenden, de aansluitingsvoorwaarden en de regels inzake de uitvoering van het sectoraal aanvullend pensioenstelsel worden bepaald.

    3. Pensioenstelsel : een collectieve pensioentoezegging.

    4. Solidariteitsreglement : het reglement waarin de rechten en de verplichtingen van de inrichter, van de aangeslotenen en/of hun rechthebbenden, de aansluitingsvoorwaarden en de regels inzake de uitvoering van de solidariteitstoezegging worden bepaald.

    5. WAP : de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.

    6. Werkgever : de onderneming die ressorteert onder het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek en die valt onder het toepassingsgebied van huidige collectieve arbeidsovereenkomst.

    § 2. De begrippen moeten in elk geval worden opgevat in hun betekenis zoals verduidelijkt in de WAP en haar uitvoeringsbesluiten.

    Voorwerp

    Art. 3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten met toepassing van artikel 10 van de WAP en in uitvoering van de beslissing van de representatieve organisaties van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek.

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als enig onderwerp de invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel dat twee luiken omvat :

  4. de pensioentoezegging;

  5. de solidariteitstoezegging.

    Aanduiding van de inrichter

    Art. 4. Het "Sociaal Fonds voor de werklieden van de ondernemingen der openbare en speciale autobusdiensten en autocardiensten" wordt aangeduid als inrichter. Dit fonds is een fonds voor bestaanszekerheid. Dit fonds zal hierna de inrichter genoemd worden.

    Pensioentoezegging

    Art. 5. § 1. De regels en modaliteiten inzake de uitvoering van de pensioentoezegging, alsook de rechten en plichten van de inrichter, de aangeslotenen en hun begunstigden zijn vastgelegd in het pensioenreglement, dat als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    § 2. Het beheer van de pensioentoezegging wordt door de inrichter toevertrouwd aan Fortis Insurance Belgium, Naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Emile Jacqmainlaan 53 (toegelaten door de Commissie voor Bank, Financie- en Assurantiewezen onder het nummer 79), hierna de pensioeninstelling genoemd.

    § 3. Het beheer zal uitgevoerd worden door de pensioeninstelling overeenkomstig de bepalingen van een beheersovereenkomst gesloten tussen de inrichter en de pensioeninstelling.

    § 4. Het beheer zal uitgevoerd worden volgens de bepalingen van koninklijk besluit 69.

    § 5. In overeenstemming met artikel 41, § 2 van de WAP, zal er een toezichtscomité worden opgericht.

    Solidariteitstoezegging

    Art. 6. § 1. De regels en modaliteiten inzake de uitvoering van de solidariteitstoezegging, alsook de rechten en plichten van de inrichter, de aangeslotenen en hun begunstigden zijn vastgelegd in het solidariteitsreglement dat als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    § 2. Het beheer van de solidariteitstoezegging omvat de volgende deelaspecten : administratief, financieel en actuarieel beheer. Dit beheer wordt door de inrichter toevertrouwd aan het "Solidariteitsfonds Car & Bus", hierna de solidariteitsinstelling genoemd.

    § 3. Het beheer zal uitgevoerd worden door de solidariteitsinstelling overeenkomstig de bepalingen van een beheersovereenkomst gesloten tussen de inrichter en de solidariteitsinstelling.

    § 4. De solidariteitsinstelling kan ervoor opteren om één of meerdere deelaspecten van het beheer aan derden uit te besteden.

    Financiering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

    Art. 7. Het sociaal sectoraal pensioenstelsel wordt gefinancierd door de fondsen bij de inrichter.

    Uittreding uit het sociaal sectoraal pensioenstelsel

    Art. 8. De procedure van uittreding uit het sociaal sectoraal pensioenstelsel wordt geregeld overeenkomstig de bepalingen opgenomen in het pensioenreglement, dat als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    Nietigheid

    Art. 9. De nietigheid van een of meer artikels of van gedeelten van artikels van huidige collectieve arbeidsovereenkomst leidt niet tot de nietigheid van de volledige collectieve arbeidsovereenkomst.

    Registratie en algemeen verbindend verklaring

    Art. 10. Deze collectieve arbeidsovereenkomst zal worden neergelegd ter griffie van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

    De partijen vragen de algemeen verbindend verklaring aan.

    Inwerkingtreding van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

    Art. 11. Het sociaal sectoraal pensioenstelsel treedt in werking op 1 januari 2008.

    Inwerkingtreding, duur en opzeggingsprocedure van deze collectieve arbeidsovereenkomst

    Art. 12. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2008 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan opgezegd worden mits naleving van de volgende cumulatieve voorwaarden :

  6. Mits naleving van artikel 10 van de WAP, hetgeen betekent dat de beslissing tot opheffing van het sociaal sectoraal pensioenstelsel enkel geldig is wanneer zij 80 pct. van de stemmen van de, in het paritair orgaan benoemde, gewone of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigen en 80 pct. van de stemmen van de, in het paritair orgaan benoemde, gewone of plaatsvervangende leden die de werknemers vertegenwoordigen, heeft behaald, en;

  7. Mits een opzeggingstermijn van zes maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek.

    De volgende bijlagen maken integraal deel uit van deze...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT