PARTNERSCHAPSPROTOCOL tussen HET POOLSECRETARIAAT en DE INTERNATIONALE POOLSTICHTING inzake de eigendomsoverdracht, het onderhoud en het gebruik van de poolbasis ' Prinses Elisabeth ' en haar uitrusting, de 30 mars 2010

Artikel 1. Voorwerp

Dit protocol heeft hoofdzakelijk als voorwerp de vaststelling van :

  1. de modaliteiten van de overdracht van eigendom van de Basis en haar uitrusting tussen de IPF en de Belgische staat, conform artikel 5 van de Overeenkomst;

  2. de modaliteiten en de verdeling van de beheers- en uitvoeringstaken met betrekking tot het onderhoud en de instandhouding in de ruime zin, met inbegrip van de ermee verband houdende operationele logistiek van de Basis en haar uitrusting, conform artikel 6 van de Overeenkomst en artikel 4 van het Koninklijk Besluit;

  3. de modaliteiten en de verantwoordelijkheden met betrekking tot het gebruik van de Basis en haar uitrusting en, in het bijzonder, haar gebruik voor wetenschappelijke doeleinden voor projecten ondernomen in het kader van de activiteiten en de programma's van het federale wetenschapsbeleid (Programmatorische Federale Overheidsdienst " Wetenschapsbeleid ");

  4. de modaliteiten voor het beheer van de beeldrechten van de Basis.

Art. 2. Overdracht van eigendom

  1. Conform artikel 5 van de Overeenkomst, wordt 999/1000e van het eigendom van de gebouwen en de uitrusting van de Basis overgedragen bij de sluiting van dit protocol door de IPF aan de Belgische staat, die aanvaardt. De IPF behoudt 1/1000e van het eigendom van de Basis en haar uitrusting.

    De overdracht van eigendom heeft betrekking op de volgende goederen :

    - het [de] gebouw[en] van de Basis;

    - de onroerende goederen door incorporatie;

    - de onroerende goederen door bestemming, zoals het materiaal, de uitrusting of de voertuigen die nodig of nuttig zijn voor de toegang tot of het normale gebruik van de Basis.

  2. Bovendien wordt het eigendom van alle uitrusting die geïncorporeerd is in de Basis of in het gebruik ervan en die als roerende goederen zouden moeten worden beschouwd, afzonderlijk van het geheel, beschouwd als verworven door de Belgische staat, zonder afbreuk te doen aan de ondeelbare aandeelverhouding van een duizendste eigendom van de IPF op elk daarvan.

    Een inventaris van 1 september 2009 wordt gevoegd in de bijlage van dit protocol. De Belgische staat erkent kennis genomen te hebben van en aanvaardt, bijgevolg, de gebouwen en de uitrusting zoal omschreven in de inventaris.

  3. Gezien het innoverende en experimentele karakter van de gebruikte materialen en technieken in het kader van het ontwerp en de constructie en door de extreme klimatologische omstandigheden op Antarctica, kan geen enkele regel van de kunst gebruikt in België als nuttige referentie dienen om de Belgische staat te beschermen tegen een fout in het ontwerp, de prestatie of de constructie van de Basis. Bijgevolg vrijwaart de IPF de Belgische staat en haar aangestelden van alle materiële, morele of fysieke schade die het resultaat is van een fout in het ontwerp, de constructie of de prestatie van de Basis voor een periode van drie jaar volgend op de overdracht uitzonderlijk voor zover de IPF zelf een garantie heeft van de ontwerpers, de leveranciers, producenten, monteurs, constructeurs.

  4. Bovendien vrijwaart de IPF, in zijn hoedanigheid van opdrachtgever van de bouw van de Basis, de Belgische staat van elk rechtsmiddel of elke rechtsvordering van een derde die aanspraak zou maken op een schuldvordering die ontstaan is uit de contractuele relatie met de opdrachtgever in het kader van de constructie van de Basis, met name op basis van de artikelen 1789 en 1799 van het Burgerlijk Wetboek en de artikelen 20, 12° (ingevoegd door de wet van 19 februari 1990, artikel 1), en 27, 5°, van de hypotheekwet.

  5. In voorkomend geval worden de vereiste formaliteiten om de overdracht tegenwerpbaar te maken tegen derden zo snel mogelijk uitgevoerd door de partijen. De eventuele kosten van deze formaliteiten zijn ten laste van de Belgische staat.

  6. De Belgische staat verbindt zich ertoe over te gaan tot het engagement, de ordonnantie en de liquidatie van de nodige financiële middelen, vastgesteld in het strategische vijfjarenplan krachtens artikel 41 van het koninklijk besluit van 20 mei 2009 tot vaststelling van de regels van het beheer van de staatsdienst met afzonderlijk beheer " Poolsecretariaat ", voor het onderhoud van de Basis en/of de instandhouding ervan in overeenstemming met de vereisten van de missies van allerlei aard die worden aanvaard door het Poolsecretariaat.

  7. Als moet worden vastgesteld dat het Poolsecretariaat, na twee opeenvolgende begrotingsjaren in een periode van vijf jaar gedekt door een beleidsplan, dat, enerzijds, de geliquideerde financiële middelen lager zijn dan een operationele drempel vastgesteld bij de ondertekening van dit protocol op jaarlijks 1.250.000 euro en, anderzijds, dat diezelfde financiële middelen ontoereikend zijn voor het onderhoud van de Basis en/of de instandhouding ervan in overeenstemming met de vereisten van de missies van allerlei aard die werden aanvaard door het Poolsecretariaat, verbindt de Belgische staat, geïnformeerd door het Poolsecretariaat, zich ertoe binnen de maand, en van rechtswege, haar 999/1 000e van het eigendom van de Basis aan te bieden aan de IPF.

    Indien de Belgische staat haar aandeel in het co-eigendom niet aanbiedt binnen de Vooropgestelde termijn, zal zij aan de IPF een dwangsom verschuldigd zijn van 10.000 euro (tienduizend euro) per dag.

  8. Ingeval het aanbod van afstand wordt aanvaard, zal de IPF aan de Belgische staat een bedrag betalen dat gelijk is aan het bedrag van de investering van de Belgische staat louter voor de constructie van de Basis, of 6,4 miljoen euro (waarvan 2,2 miljoen voor uitrusting en 4,2 miljoen voor het gebouw), verminderd met de jaarlijkse afschrijvingen B lineair op 5 jaar (uitrusting) of 10 jaar (gebouw) te tellen vanaf de datum van de ondertekening van dit protocol B en de afschrijving van het jaar waarin de terugbetaling plaatsvond, alsook de kosten en de uitgaven voor de instandhouding van de Basis tijdens de bewuste periode.

    Ingeval van weigering zal de Belgische staat vrij zijn haar aandelen in co-eigendom aan te bieden aan elke persoon van wie de kandidatuur zal zijn aanvaard door het Poolsecretariaat.

  9. Indien het financieringstekort van de Belgische staat slechts een begrotingsjaar zou duren, zullen de eventuele kosten en uitgaven van de IPF voor de instandhouding van de Basis worden terugbetaald door de Belgische staat aan de IPF in het begrotingsjaar dat volgt op dit tekort, vermeerderd met de overeenkomende financieringskosten.

  10. Op advies van het Poolsecretariaat kan de IPF de Belgische staat voorstellen het 1/1 000e deel van het eigendom van de Basis van haar te kopen. Ingeval van aanvaarding van het aanbod van afstand, zal de Belgische staat de IPF de overeengekomen prijs van 15 miljoen euro betalen, verminderd met de afschrijvingen B lineair over 5 jaar (uitrusting) of 10 jaar (gebouw) te tellen vanaf de ondertekening van dit protocol B en de afschrijving van het jaar waarin de transactie plaatsvond. De bestemming van het resulterende bedrag zal worden opgegeven door de IPF in overleg met de privésponsors van de Basis.

    Ingeval van weigering zal de IPF vrij zijn haar deel in het co-eigendom aan te bieden aan elke natuurlijke of morele persoon van wie de kandidatuur zal zijn aanvaard door het Poolsecretariaat.

    Art. 3. Beheer van de Basis

  11. Conform artikel 6 van de Overeenkomst en artikel 4 van het Koninklijk Besluit is de IPF belast met het beheer en de operatie van de Basis en haar uitrusting. Deze verantwoordelijkheid omhelst de volgende taken :

    1. het onderhoud en de instandhouding in ruime zin van de Basis en haar uitrusting;

    2. de operationele logistiek die verband houdt met het beheer van de Basis en haar bijgebouwen en voorraden, met het oog op de optimale werking van de operaties en zijn gebruik door de wetenschappers conform de wetenschappelijke programma's die werden goedgekeurd door het Poolsecretariaat en de internationale normen die terzake van toepassing zijn;

    3. de te nemen maatregelen om de veiligheid en de zorg te verzekeren voor alle personen en goederen naar, binnen en van de Basis;

    4. de technische update van de Basis, waar nodig en met het akkoord van het Poolsecretariaat.

    De activiteiten van de IPF in uitvoering van deze paragraaf zijn gedekt door de geschikte verzekeringen die zij heeft afgesloten.

  12. Met het oog hierop neemt het Poolsecretariaat de rol op van Antarctica Operator. In het kader van deze functies en binnen de grenzen van de begroting voorzien in artikel 4, §§ 2 en 3, wordt het mandaat van operator toevertrouwd aan de IPF. Dit mandaat bestaat erin :

    - kosten te maken in het kader van de begroting dat haar ter beschikking werd gesteld door het Poolsecretariaat;

    - contracten te ondertekenen om de bevoorrading en het beheer van de BELARE expedities (Belgian Antarctic Research Expeditions) te verzekeren ter fine van de operatie of het gebruik van de Basis;

    - de leden te kiezen en de teams samen te stellen die zullen instaan voor het beheer en de operatie in overleg met het Poolsecretariaat;

    - ervoor zorgen dat alle middelen qua personeel en goederen worden verzameld om een goede operatie te verzekeren, in overleg met het Poolsecretariaat.

  13. In zijn hoedanigheid van Antarctica Operator, wordt het Poolsecretariaat de vertegenwoordiging bij delegatie toevertrouwd binnen de internationale instellingen en organen waarvan het mandaat de missie van het Poolsecretariaat dekt : COMNAP, DROMSHIP, DROMLAN.

  14. Wat het onderhoud en de instandhouding betreffen van de Basis en haar uitrusting, omhelzen de taken van de IPF met name :

    - onderhoud en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT