16 OKTOBER 2002. - Koninklijk besluit waarbij aan bepaalde diensten van het Koninklijk Paleis toegang wordt verleend tot het Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit, waarvan wij de eer hebben het aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, strekt ertoe bepaalde diensten van het Koninklijk Paleis toegang te verlenen tot het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Uit hoofde van artikel 37 en van titel III, hoofdstuk III, van de op 17 februari 1994 gecoördineerde Grondwet, berust de federale uitvoerende macht bij de Koning en is de Koning, als Staatshoofd, onder de verantwoordelijkheid van de Ministers, niet enkel belast met de uitvoering van de wetten maar ook met het algemeen beleid van het land en met het beheer van de diensten van de Staat.

De Koning dient derhalve te worden beschouwd als een openbare overheid zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

De taken bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het ontwerp van koninklijk besluit, waarvoor door bepaalde diensten van het Koninklijk Paleis toegang tot de informatiegegevens van het Rijksregister wordt gevraagd, vloeien weliswaar formeel niet voort uit een wettelijke of reglementaire bepaling.

Het kan echter niet worden geloochend dat de uitvoering van de taken bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het ontwerp van koninklijk besluit, inherent is aan de uitoefening van de koninklijke functie overeenkomstig de Grondwet. Het betreft hier een zeldzaam domein, waar de gewoonte bron is van recht.

Bijgevolg mag de kennis van de informatiegegevens opgenomen in artikel 3, eerste lid, 1° tot 3°, 5° en 6°, 8° en 9°, en tweede lid, van de voormelde wet van 8 augustus 1983, waartoe in artikel 1, eerste lid, van het ontwerp van koninklijk besluit aan bepaalde diensten van het Koninklijk Paleis toegang wordt verstrekt, als noodzakelijk worden beschouwd voor het vervullen van die opdrachten.

De toegang tot de voornoemde informatiegegevens van het Rijksregister wordt bestemd voor de volgende taken :

  1. de behandeling van verzoekschriften gericht tot de Vorsten of Leden van de Koninklijke Familie;

  2. de gelukwensen van de Vorsten aan jubilarissen;

  3. het toesturen van de antwoorden op de blijken van gehechtheid aan de Vorsten of op de gelukwensen gericht tot de Vorsten of Leden van de Koninklijke Familie;

  4. het bijhouden van de adressenbestanden van alle personen die in contact komen met het Hof in het kader van de verschillende activiteiten waar de Vorsten of Leden van de Koninklijke Familie bij betrokken zijn.

    De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT