Paritair Comité voor het hotelbedrijf. Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997. Vaststelling van de wijze waarop de ten behoeve van sommige werknemers overhandigde fooien of bedieningsgeld moeten worden verdeeld (Overeenkomst geregistreerd op 16 september 1997 onder het nummer 44969/CO/302)., de 14 mai 1997

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers en werkneemsters van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair ComitÈ voor het hotelbedrijf, voor zover de werkgever in de onderneming of bepaalde gedeelten van de onderneming een dienstpercentage int.

Art. 2. Wanneer de werkgever in de onderneming of bepaalde gedeelten van de onderneming een dienstpercentage int, kunnen alleen de hiernavolgende werknemers deelnemen aan de verdeling van het door de werkgever geÔnd dienstpercentage :

  1. Hotel.

    de kruier, kamermeisje/-jongen, loopjongen/boodschappenloop(st)er, voiturier, portier, conciÎrge, chef conciÎrge.

  2. Restaurant.

    de afruim(st)er, hulpkelner(in)-zaal, halve rijleid(st)er restaurant, kelner(in) restaurant, rangkelner(in) restaurant, eerste rangkelner(in) restaurant, wijnkelner(in), assistent(e) maÓtre d'hÙtel restaurant, maÓtre d'hÙtel restaurant.

  3. Banket.

    de hulpkelner(in) banket, banketkelner(in), halve rijleid(st)er, rijleid(st)er, kelner(in) banket, eerste rangkelner(in) banket, assistent(e) maÓtre d'hÙtel banket, maÓtre d'hÙtel banket.

  4. Brasserie, taverne, bistro.

    de kelner(in) brasserie, taverne, bistro.

  5. CafÈ.

    de kelner(in) cafÈ.

  6. Bar.

    de hulp barman/-meid, barman/-meid, verantwoordelijke barman.

  7. Roomservice.

    de hulp-Ètage-kelner(in), Ètage-kelner(in), assistent(e) maÓtre d'hÙtel roomservice, maÓtre d'hÙtel roomservice.

    De maÓtre d'hÙtel neemt slechts aan de verdeling deel voor zover hij werkelijk en regelmatig deelneemt aan de dienst door het opnemen van de bestelling, het samenstellen van het eetmaal, het bereiden of voorsnijden van de gerechten, het aanbevelen van de wijnen, en hij niet bevoegd is personeel aan te werven of te ontslaan zonder de tussenkomst van de werkgever.

    Het aantal maÓtres d'hÙtel dat aan de verdeling deelneemt is beperkt tot :

    - een maÓtre d'hÙtel voor drie tot en met zes kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen;

    - twee maÓtres d'hÙtel voor zeven tot en met twaalf kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen en een bijkomende maÓtre d'hÙtel voor zes kelners of kelnerinnen, of breuk van zes, boven de twaalf kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen.

    EÈn of meerdere maÓtres d'hÙtel mogen worden vervangen door hetzelfde aantal eerste rijleid(st)ers.

    Om aan de verdeling te kunnen deelnemen moet de halve rijleid(st)er van minstens drie jaar praktijk in het vak als hulpkelner(in)-zaal laten blijken en ten volle...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT