Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 27 oktober 2016 met het oog op de vaststelling van een open databeleid en de omzetting van Richtlijn 2019/1024/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 (herziening) inzake open data en het hergebruik van overheidsinformatie, de 10 décembre 2021

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een zaak zoals bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. In artikel 1 van de ordonnantie van 27 oktober 2016 ertoe strekkende een opendatabeleid uit te stippelen wordt een derde lid ingevoegd, dat luidt als volgt :

" De bestaande ordonnanties, ministeriële besluiten en elke andere reglementering die verwijzen naar de Richtlijn 2003/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake het hergebruik van overheidsinformatie worden geacht te verwijzen naar Richtlijn (EU) van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 inzake open data en het hergebruik van overheidsinformatie (herziening). ".

Art. 3. In artikel 2 van dezelfde ordonnantie wordt de eerste zin vervangen door de volgende zin : " Deze ordonnantie is van toepassing op alle bestaande documenten waarover de openbare overheden en de overheidsbedrijven in de zin van artikel 3, 2° van de onderhavige ordonnantie beschikken en waarvan overheden het hergebruik rechtmatig kunnen toestaan, en op onderzoeksgegevens in de zin van artikel 3, 16° van de onderhavige ordonnantie, behoudens bij toepassing van de beperkingen en uitzonderingen bepaald bij de onderhavige ordonnantie. ".

In hetzelfde artikel, tweede alinea, 2°, worden de woorden " behalve in het geval dat deze derden toelating geven tot hergebruik " geschrapt.

In hetzelfde artikel, tweede alinea, 3°, derde streepje worden de woorden " (met name zaken-, beroeps- of bedrijfsgeheim) " toegevoegd.

In hetzelfde artikel, tweede alinea, 4°, worden de woorden " met inbegrip van de universiteitsbibliotheken " toegevoegd na het woord " bibliotheken ".

In hetzelfde artikel, tweede alinea, worden de punten 6° tot en met 8° toegevoegd, die als volgt luiden :

" 6° op documenten in het bezit van overheidsbedrijven :

- waarvan de productie niet onder het verrichten van diensten van algemeen belang valt in de zin van de wet ;

- die betrekking hebben op activiteiten die rechtstreeks aan concurrentie blootstaan en derhalve, overeenkomstig artikel 34 van Richtlijn 2014/25/EU, niet onderworpen zijn aan aanbestedingsvoorschriften ;

  1. op documenten waarvan de toegang uitgesloten of beperkt is op grond van gevoelige informatie met betrekking tot de bescherming van kritieke infrastructuur in de zin van artikel 2, punt d), van Richtlijn 2008/114/EG ;

  2. op documenten die persoonsgegevens bevatten die niet geanonimiseerd kunnen worden in de zin van anonimisering zoals bedoeld in artikel 3, 14°, van deze ordonnantie. ".

    Art. 4. In artikel 3 van dezelfde ordonnantie, 3°, wordt de definitie " alle informatie betreffende een natuurlijke persoon die geïdentificeerd wordt of identificeerbaar is in de zin van de omschrijving opgenomen in artikel 1, § 1, van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens " vervangen door de volgende definitie : " de persoonsgegevens zoals omschreven in artikel 4, punt 1) van verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens ; ".

    In punt 4° van hetzelfde artikel, worden de woorden " het gebruik door natuurlijke personen of rechtspersonen van documenten die in het bezit zijn van overheden voor andere commerciële of niet- commerciële doeleinden dan het oorspronkelijke doel binnen de publieke taak waarvoor de documenten zijn aangemaakt. " vervangen door de volgende woorden :

    " het gebruik door natuurlijke of rechtspersonen van documenten die in het bezit zijn van :

    a) overheden, voor andere commerciële of niet-commerciële doeleinden dan het oorspronkelijke doel binnen de publieke taak waarvoor de documenten zijn aangemaakt, met uitzondering van de uitwisseling van documenten tussen overheden, uitsluitend ten behoeve van de uitoefening van hun publieke taak, of

    b) overheidsbedrijven, voor andere commerciële of niet-commerciële doeleinden dan het oorspronkelijke doel om de diensten van algemeen belang te verrichten waarvoor de documenten zijn aangemaakt, met uitzondering van de uitwisseling van documenten tussen overheidsbedrijven en overheden, uitsluitend ten behoeve van de uitvoering van hun publieke taak ; ".

    In punt 5° van hetzelfde artikel, wordt de definitie " licentie : document dat uitgaat van een overheid en waarin hergebruiksvoorwaarden vastliggen voor beide partijen, met name de overheid die de documenten verstrekt en de begunstigde ervan " vervangen door de volgende definitie :

    " 5° standaardlicentie : een reeks vooraf gedefinieerde hergebruiksvoorwaarden in een digitaal formaat, bij voorkeur compatibel met online beschikbare openbare standaardlicenties ; ".

    In hetzelfde artikel wordt punt 6° geschrapt, en worden de nummers (voorheen) 7° tot 12° hernummerd in 6° tot 11°.

    In hetzelfde artikel worden de punten 12° tot 21° ingevoegd, die als volgt luiden :

    " 12° overheidsbedrijf : elke onderneming die :

    i) activiteiten uitoefent in de in Richtlijn 2014/25/EU omschreven domeinen ;

    ii) optreedt als exploitant van openbare diensten overeenkomstig artikel 2 van verordening (EG) nr. 1370/2007 ;

    iii) optreedt als luchtvaartmaatschappij die voldoet aan de openbaredienstverplichtingen overeenkomstig artikel 16 van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT