Ordonnantie betreffende het herstel van sommige schade veroorzaakt door algemene rampen, de 25 avril 2019

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2. Deze ordonnantie leeft de bepalingen na van de Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, evenals de latere bepalingen die deze Verordening aanvullen of wijzigen.

Art. 3. Voor de toepassing van deze ordonnantie en haar uitvoeringsbesluiten verstaat men onder :

  1. algemene ramp : een natuurverschijnsel met uitzonderlijk karakter of onvoorspelbare intensiteit dat belangrijke schade heeft veroorzaakt en als dusdanig erkend is door de Regering, met uitzondering van de landbouwrampen ;

  2. aanvrager : hij die, wanneer de ramp zich voordoet, hetzij eigenaar, mede-eigenaar of blote eigenaar is, hetzij titularis is van een recht van erfpacht of van opstal, hetzij huurder of koper is van een goed volgens een contract van " huurkoop " of van een contract van verkoop op afbetaling;

  3. het Bestuur : de directie door de Regering belast met het onderzoek van de aanvragen tot herstelbetaling naar aanleiding van erkende algemene rampen.

    HOOFDSTUK II. - Toepassingsgebied

    Art. 4. Enkel materiële schade die door algemene rampen aan roerende of onroerende lichamelijke goederen toegebracht wordt op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft aanleiding tot een hersteltegemoetkoming onder de voorwaarden waarin deze ordonnantie voorziet. Schade waarvan het herstel door een bijzondere wetgeving of door internationale overeenkomsten geregeld wordt, is uitgesloten van de toepassing van deze ordonnantie.

    Deze ordonnantie is niet van toepassing op de schade toegebracht aan landbouwgoederen.

    Art. 5. De Regering bepaalt de procedure en de criteria voor de erkenning van de algemene rampen op basis van de terugkeerperiode van de ramp of de door haar te bepalen wetenschappelijke schaal.

    De Regering erkent, op basis van de erkenningscriteria, het bestaan van een algemene ramp en de geografische uitgestrektheid ervan.

    Art. 6. De indiening van een rechtsvordering inzake burgerlijke aansprakelijkheid met het oog op het schadeherstel omschreven in artikel 4 belemmert het verkrijgen van de hersteltegemoetkoming niet.

    Art. 7. De personen die tot het ontstaan van de schade bijgedragen hebben, zijn uitgesloten uit het voordeel van de hersteltegemoetkoming waarin deze ordonnantie voorziet, voor zover de schade aan hun handeling of aan hun nalatigheid te wijten is.

    HOOFDSTUK III. - Vergoedbare goederen en begunstigden van de hersteltegemoetkoming

    Art. 8. De bij deze ordonnantie geregelde hersteltegemoetkoming kan slechts verleend worden voor schade toegebracht aan de volgende roerende of onroerende lichamelijke goederen :

  4. de gebouwde onroerende goederen;

  5. de verplaatsbare lokalen die voor woning bestemd zijn;

  6. de roerende goederen voor dagelijks of huiselijk gebruik;

  7. de overige roerende lichamelijke goederen, met...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT