Koninklijk besluit tot oprichting van een Netwerk van metrologische laboratoria., de 18 juillet 2008

Artikel 1. Er wordt bij de Metrologische Dienst van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, aangeduid overeenkomstig artikel 30, § 1, van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen als nationaal metrologisch laboratorium, een netwerk opgericht van onderzoeksinstituten of publieke of private laboratoria, met als benaming BELMET, hierna " het Netwerk " genoemd.

Art. 2. Dit Netwerk moet de vertegenwoordiging van België optimaliseren bij de organen van de Conventie voor het verzekeren van de internationale eenmaking en vervolmaking van het metriek stelsel getekend te Parijs op 20 mei 1875, goedgekeurd door de wet van 29 december 1875 en gewijzigd bij de Conventie getekend te Sèvres op 6 oktober 1921 en de internationale metrologische organisaties in domeinen waar, in België, de bewaring en de reproductie van de bedoelde eenheden niet verzekerd zijn binnen het nationaal metrologische laboratorium.

Art. 3. Om deel uit te maken van het Netwerk moet het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium geaccrediteerd zijn op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17 025 voor het overeenstemmende domein en zijn technische en wetenschappelijke competenties hebben aangetoond door middel van internationale werkzaamheden en resultaten die op internationaal niveau behaald werden. Het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium motiveert zijn belangstelling voor het Netwerk en geeft aan welk wetenschappelijk voordeel zijn deelname hieraan voor de Belgische Staat zou kunnen opleveren.

Art. 4. § 1. De minister bevoegd voor de Metrologische Dienst, hierna " de Minister " genoemd, beslist of een onderzoeksinstituut of een publiek of privaat laboratorium deel uitmaakt van het Netwerk.

§ 2. Het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium dat deel wil uitmaken van het Netwerk dient hiertoe een schriftelijke aanvraag in bij de Metrologische Dienst.

§ 3. Bij de aanvraag worden de volgende stukken gevoegd :

  1. de identificatiegegevens van het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium dat deel wil uitmaken van het Netwerk en desgevallend het ondernemingsnummer;

  2. een afschrift van het bewijs van accreditatie, bedoeld in artikel 3;

  3. een overzicht van de reeds uitgevoerde relevante internationale werkzaamheden, de in dit verband behaalde resultaten, en de terzake opgebouwde technische en wetenschappelijke competenties.

    § 4. De aanvraag wordt onderzocht door de Metrologische Dienst. Dit onderzoek is gesteund op de bij het aanvraagdossier gevoegde stukken, alsook op elk nodig geacht onderzoek ter plaatse.

    De administratie brengt binnen de zestig dagen na de vaststelling van de volledigheid van het dossier advies uit over de aanvraag bij de Minister.

    De Minister neemt een beslissing waarbij de erkenning al dan niet wordt verleend en preciseert voor welke activiteiten de aanwijzing geldt. Deze beslissing wordt ter kennis gebracht door middel van een ter post aangetekende brief.

    Art. 5. De deelname van een onderzoeksinstituut of een publiek of privaat laboratorium aan de internationale activiteiten is beperkt tot de activiteiten waarvoor dit laboratorium of dit instituut aangewezen werd.

    Art. 6. Binnen de grenzen van zijn bevoegdheden, zoals die door de Minister zijn vastgelegd, mag het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium de Metrologische Dienst vertegenwoordigen op vergaderingen van de in artikel 2 bedoelde organisaties en organen.

    Het vertegenwoordigen van de Metrologische Dienst houdt, in ieder geval, volgende beperkingen in :

  4. in vergaderingen verdedigt het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium de standpunten van de Metrologische Dienst;

  5. bij stemmingen volgt het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium de aanwijzingen van de Metrologische Dienst;

  6. binnen maximum tien werkdagen na elke vertegenwoordiging legt het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium zijn verslag van de vergadering aan de Metrologische Dienst voor;

  7. elke zes maanden brengt het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium verslag uit over de opvolging van zijn activiteiten in het kader van het Netwerk.

    Art. 7. Er mag voor de deelname aan het Netwerk geen enkele financiële steun opgeëist worden door het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium.

    Art. 8. Het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium stelt de Metrologische Dienst in kennis van alle wijzigingen met betrekking tot zijn structuur.

    Art. 9. Het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium wordt voor een periode van drie jaar aangewezen. De verlenging van de deelname kan worden toegekend op basis van de criteria vermeld in het artikel 3, een evaluatie van de werkzaamheden binnen het Netwerk en de vaststelling dat de in artikel 6 bepaalde beperkingen worden gerespecteerd.

    Deze verlenging dient, door het instituut of het laboratorium, schriftelijk te worden aangevraagd bij de Metrologische Dienst, zes maanden vóór de vervaldatum.

    Art. 10. Het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium kan op ieder ogenblik vragen dat zijn lidmaatschap van het Netwerk wordt geschorst of wordt beëindigd. De aanvraag daartoe gebeurt bij aangetekende brief. Het lidmaatschap van het Netwerk wordt opgeschort of beëindigd door het verloop van een termijn van drie maanden vanaf de datum van ontvangst van de aanvraag door de Metrologische Dienst.

    Art. 11. De Minister kan beslissen tot schorsing of beëindiging van het lidmaatschap van het Netwerk van een onderzoeksinstituut of een publiek of privaat laboratorium wegens niet-naleving van de evaluatiecriteria, bedoeld in artikel 3, of van de beperkingen, vermeld in artikel 6.

    De voorgenomen en gemotiveerde beslissing wordt schriftelijk meegedeeld aan het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium dat, vanaf de verzendingsdatum, over een maand beschikt om zijn argumenten te doen gelden. De beslissing tot schorsing of beëindiging van het lidmaatschap van het Netwerk wordt door de Metrologische Dienst per aangetekende brief betekend aan het betrokken onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium. De schorsing of de beëindiging van het lidmaatschap gaat in drie maanden na de datum van betekening.

    Art. 12. In geval van schorsing of beëindiging van het lidmaatschap van het Netwerk en behoudens overmacht of tegenstrijdige beslissing door de Metrologische Dienst werkt het onderzoeksinstituut of het publieke of private laboratorium alle werkzaamheden in verband met de onderzoekscontracten af, en dit overeenkomstig de voorwaarden en termijnen zoals bepaald in de betreffende contracten en in ieder geval binnen een redelijke termijn.

    Art. 13. Onze Minister bevoegd voor Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Gegeven te Brussel, 18 juli 2008.

    ALBERT

    Van Koningswege :

    De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen,

    V. VAN QUICKENBORNE.

    Aanhef

    ALBERT II, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen, artikel 30, § 1, 3°, vervangen bij de wet van 20 juli 2006 en § 5, eerste lid, 2°, ingevoegd bij de wet van 20 juli 2006;

    Gelet op het advies 43.511/1 van de Raad van State, gegeven op 13 december 2007;

    Op de voordracht van Onze Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen,

    Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

    Verslag aan de Koning

    VERSLAG AAN DE KONING

    Sire,

    Het ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen wordt genomen met uitvoering van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen. Deze wet regelt onder andere het wettelijk meeteenhedenstelsel en de uitvoering van de technische en wetenschappelijke prestaties op het vlak van de metrologie. Artikel 8 van deze wet bepaalt : " De Koning bepaalt de maatregelen nodig tot de vaststelling, de bewaring en de reproductie van de nationale standaarden van de wettelijke eenheden die kunnen belichaamd worden. De nationale standaarden worden vergeleken en, zo nodig, aangepast aan de internationale standaarden die bewaard worden overeenkomstig de bepalingen van de Conventie voor het verzekeren van de internationale eenmaking en vervolmaking van het metriek stelsel getekend te Parijs op 20 mei 1875, goedgekeurd door de wet van 29 december 1875 en gewijzigd bij de Conventie getekend te Sèvres op 6 oktober 1921. "

    De Meterconventie, ondertekend te Parijs in 1875, door 17 Staten, waaronder België, gaf gestalte aan een metriek en tiendelig wettelijk meeteenhedenstelsel, met andere woorden een eenhedenstelsel met de meter en het kilogram als referenties, met meervouden en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT