Koninklijk besluit tot oprichting van een commissie van advies voor de dienstplichtigen., de 26 mars 1990

HOOFDSTUK I. - De commissie.

Artikel 1. Het artikel 37 van de wet van 22 december 1989 wordt in werking gesteld.

Art. 2. Bij de Minister van Landsverdediging wordt een commissie van advies voor de dienstplichtigen, die de hoedanigheid van militair verworven hebben, opgericht.

De commissie heeft tot doel advies te verlenen over elk probleem dat een algemeen belang vertoont voor de dienstplichtigen.

Art. 3. Maken van deze commissie deelt uit :

  1. een afvaardiging van de dienstplichtigen;

  2. een ministeriële afvaardiging.

    Art. 4. § 1. De afvaardiging van de dienstplichtigen is samengesteld uit zestien leden.

    § 2. De leden van de afvaardiging van de dienstplichtigen moeten dienstplichtigen in werkelijke dienst zijn die hun militaire basisopleiding beëindigd hebben of hun beroepsopleiding zo het kandidaat-reservegegradueerden betreft.

    § 3. De chef van de generale staf werkt een procedure uit die de verkiezing van de vertegenwoordigers op het echelon korps regelt. Deze verkiezen hun vertegenwoordigers op het hoger liggende echelon.

    Deze laatsten kiezen de zestien leden van de afvaardiging van de dienstplichtigen en hun plaatsvervangers, een evenwichtige vertegenwoordiging van de categorieën van dienstplichtigen en van de krijgsmachtdelen en van de medische dienst in acht nemend en rekening houdend met de plaats van stationering - België of de Duitse Bondsrepubliek - en met hun taalstelsel.

    Alleen dienstplichtigen die nog in staat zijn (gedurende minstens vier maanden) hun mandaat uit te oefenen komen voor deze laatste verkiezing in aanmerking.

    Art. 5. § 1. Er wordt een permanent bureau van de afvaardiging van de dienstplichtigen opgericht dat is samengesteld uit vier dienstplichtigen benoemd door de Minister van Landsverdediging onder de leden van de afvaardiging van de dienstplichtigen en op hun voorstel.

    § 2. Het permanent bureau kan rechtstreeks contact opnemen met de leden van de afvaardiging van de dienstplichtigen en hen gebeurlijk oproepen volgens de procedure uitgewerkt door de chef van de generale staf.

    Art. 6. De ministeriële afvaardiging is samengesteld uit vier militaire personeelsleden van het Ministerie van Landsverdediging aangeduid door de Minister van Landsverdediging die onder hen een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter benoemd.

    De Minister van Landsverdediging duidt voor elk lid van de ministeriële afvaardiging eveneens een plaatsvervanger aan.

    Art. 7. Een permanent secretariaat staat de commissie en het permanent...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT