Rentenfonds. - Verslag over de operaties van het boekjaar 2007, bekendgemaakt overeenkomstig artikel 7 van de besluitwet van 18 mei 1945 houdende oprichting van een Rentenfonds Dit verslag bevat de j

Rentenfonds. - Verslag over de operaties van het boekjaar 2007, bekendgemaakt overeenkomstig artikel 7 van de besluitwet van 18 mei 1945 houdende oprichting van een Rentenfonds

Dit verslag bevat de jaarrekening van het Rentenfonds zoals zij voor controle aan het Rekenhof is voorgelegd, samen met toelichtingen bij het verloop tijdens het boekjaar van de belangrijkste elementen van de balans, van de portefeuille overheidsfondsen en van de resultaten.

Een jaarverslag, uitgegeven door het Rentenfonds en in normale omstandigheden beschikbaar omstreeks mei 2008, zal bovendien een overzicht geven van de ontwikkelingen op de Belgische secundaire markten van de overheidsfondsen. Tevens zullen de activiteiten worden beschreven die het Fonds, in het kader van zijn regelgevende en toezichthoudende bevoegdheden, heeft verricht. Het zal ook statistische en juridische bijlagen bevatten.

  1. WIJZIGINGEN IN DE BOEKHOUDKUNDIGE REGELS EN PRINCIPES

    In de loop van 2007 is het Rentenfonds overgestapt van de kasbasisbenadering naar de economische benadering voor de boeking van de verlopen interesten en van het agio of disagio tussen de aanschaffingswaarde en de terugbetalingswaarde van de aangekochte effecten.

    Conform de kasbasisbenadering werden de bij aankoop betaalde zowel als de bij verkoop ontvangen verlopen interesten, net als de geïnde coupons, rechtstreeks in de « renteresultaten » van de resultatenrekening geboekt. Periodiek dienden bovendien aan de renteresultaten de verlopen maar nog niet-geïnde interesten te worden toegevoegd, die in de overlopende rekeningen op het actief werden tegengeboekt.

    In de economische benadering worden enkel de verlopen interesten die effectief verworven worden vanaf de aankoop dagelijks in de renteresultaten geboekt, waarvan de tegenboeking eveneens in de overlopende rekeningen op het actief voorkomt. De bij aankoop betaalde en de bij verkoop ontvangen verlopen interesten alsook de geïnde coupons daarentegen worden voortaan in de overlopende rekeningen geboekt terwijl de renteresultaten onaangeroerd blijven.

    Ook het agio of disagio tussen de aanschaffingswaarde en de terugbetalingswaarde wordt voortaan dagelijks actuarieel herberekend en het verschil wordt opgenomen in de renteresultaten terwijl de activarekening « portefeuille overheidsfondsen » wordt tegengeboekt. Bij verkoop of bij inning op de eindvervaldag wordt in de voornoemde activarekening de bewuste effectenpositie aangezuiverd.

    Beide benaderingswijzen geven bij de afsluiting van de rekeningen identieke resultaten zodat de nieuwe aanpak geen impact heeft op de jaarrekening.

  2. VERLOOP VAN DE VOORNAAMSTE BALANSPOSTEN VAN HET RENTENFONDS (zie ook tabel 1 en verklarende bijlage)

    De boekwaarde van de portefeuille overheidsfondsen is gedaald van 187,8 miljoen aan het einde van het vorige boekjaar tot 167,4 miljoen aan het einde van het verslagjaar. De beurswaarde is nagenoeg in dezelfde mate ingekrompen, te weten met 20,4 miljoen tot 167,5 miljoen.

    Wegens de overstap van het grootste deel van de staatsbons van de fixingmarkt naar de doorlopende markt waarop liquiditeitsverschaffers actief zijn, kon het Rentenfonds zijn portefeuille staatsbons gedeeltelijk verminderen. Eind juli 2007 zette één van de twee liquidity providers de liquiditeitsverschaffing stop. Artikel 18 van het koninklijk besluit van 14 juni 2005 betreffende de rentemarkt bepaalt evenwel dat een rente...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT